Etsi

Emergency banner

Mikä on businesspukeutumisen kaava tänään?

Monenlaista pukeutumisen mallia on työuraan sopinut kolmenkymmen vuoden aikana. Aloittelin työhommia perheen koruliikkeessä 80 luvulla. Varsin hoikka poika, pellavapää ja tv.n kokoiset silmälasit ei vakuuttanut kaikkia ostajia, vaan ainakin kalliimman tuotteen kyseenollessa asiakas helposti tähyili takahuoneen suuntaan toivoen, että joku ”aikuinen” myyjä tulisi paikalle. Kokenut tehtaan edustaja Pentti Bergström neuvoi minua pukeutumaan aina mustiin suoriin housuihin, valkoisen paitaan ja solmioon. Ja niin sitä uskottavuutta saatiin. Asiakkaat luottivat paremmin ja kauppaa syntyi. Kymmenkunta vuotta myöhemmin Pena sanoi, että voin kyllä luopua kravatista ja kulmahousuista. Asiakkaat kuulemma tunnistavat johtajan jo tuosta isosta mahasta ja kaljuuntuvasta päälaesta.

Kultajousen ketjujohtajana oli työnantajan ohjeesta asiallista pukeutua arkipukuun. Näin osoitettiin kunnioitusta myymälöiden henkilökunnalle, kun mentiin heitä tapaamaan. Samoin tavattiin vuokranantajia ja yritysasiakkaita. Vaatetus oli käytännöllinen ja sopivaa. Oli myös helppoa valita mitä laittaa päällensä. Solmio saattoi olla joskus liikaa, mutta se oli näppärä riisua ja sujauttaa povitaskuun.

Omassa koruliikkeessä kymmenkunta vuotta sitten tuli tavaksi kulkea töissä ja vapaa-aikana samassa asussa. Pikeepaita, farkut ja tennarit. Se oli ihan ok tapa, vaikka henkilökunta satsasi työvaatteisiinsa selkeästi enemmän. Kauluspaita oli talvisaikana neuleen alla. Jos johonkin tilaisuuteen piti mennä puku päällä, oli se muun päivän ajan lähipiirin ihmetyksen aihe. Melkein piti puku vaihtaa farkkuihin kun tuli pukutilaisuudesta.

Nyt yritysvälittäjänä on enemmän kuin selvää, että asiakasyrityksiin pitää mennä varsin tavallisissa vaatteissa. Siistit housut, ei kuitenkaan farkut. Kauluspaita, ehkä neule lisäksi. Siistit kengät, ei tennarit. Pikkutakkia olen muutaman kerran sovitellut, mutta ei, ei se ole minun juttu. Klubitakki roikkuu toimiston naulassa hätävarana.

Maailma muuttuu ja me sen mukana. Helteisenä kesäpäivänä Rotuaarilla kävelevä pukumies on melkoisella varmuudella pankissa töissä. Muiden miesten pukeutumisesta on vaikea päätellä työtehtävää. Vapaa-ajan pukeutumisesta minun on turha kirjoittaa mitään. Vaimo varmaan tietää paremmin, miten tulisi pukeutua, minulla on kuitenkin aina ”väärät” vaatteet.

Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kutsuma vakiobloggari Aki Keisu.

Aki Keisu

Kirjoittaja on yritysvälittäjä yrityksessä Suomen Yrityskaupat Oy. Hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 1986 ja toimii useassa perheen omistamassa yhtiöissä toimitusjohtajana tai hallituksen puheenjohtajana. Aki on myös hallituksen jäsenenä parissa kasvavassa pk-yrityksessä, jossa hänellä ei ole lainkaan omistusta. Oulun Yrittäjät palkitsi hänet Vuoden Yrittäjä 2012 palkinnolla.  Akin kertoman mukaisesti hän harrastaa koiran kanssa ulkoilua (myös metsästyksensä lasketaan enemmänkin ulkoiluksi), golfia, kuntohiihtoa ja moottorikelkkailua.