Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Muutosagentti ei ole mikään salainen agentti

Sinä julkisella sektorilla hankintoja tekevä, kehityskykyinen ja -haluinen yksilö, oletko kuullut KEINO-osaamiskeskuksesta ja sen muutosagenttitoiminnasta? Jos olet, hyvä niin, lue silti tämä blogi ja jos et ole, lue tämä sitä suuremmalla syyllä.

Me olemme täällä teitä varten. Kyllä! Kun sinulla herää ajatus, että kyllä näitä kilpailutuksia voi tehdä suuremmalla kunnianhimolla, kuin kopioimalla edellinen tarjouspyyntö, sinun kannattaa ottaa meihin yhteyttä. Me autamme, voimme tarjota sinulle ”pallotteluseinän”, johon voit ideoitasi ja ajatuksiasi nakella. Me voimme tarjota sinulle asiantuntija-apua KEINOn organisaatioista, hyvinkin vaativiin kysymyksiin. Ja me voimme etsiä sinulle esimerkkejä, mikäli jotain samanlaista on jo jossain toteutettu. Ja jos oikein paljon kunnianhimoa löytyy, voi tie avautua oppiin myös muualle Eurooppaan.

Mutta mistä sitten oikeastaan puhutaan? Jokaisessa organisaatiossa on strategia ja me haluamme, että myös hankintojen kautta tuo strategia muutetaan eläväksi. Jos ollaan kestävän kehityksen takana, ostetaan palveluja ja tuotteita, joissa tämä toteutuu. Huolehditaan kestävällä tavalla markkinoiden toimivuudesta. Edellytetään tuotteilta, että ne on valmistettu ympäristöä kunnioittaen, ja alkuperä on jäljitettävissä.

Apua voimme tarjota myös tuomalla hyväksi havaittuja kriteerejä hankintayksikön käyttöön tai uusia avauksia siihen, miten voimme hankinnoilla tuoda hyvinvointia lisää esimerkiksi heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille. Luonnollisesti kestävyys teemaan kuuluvat ympäristöasiat ja uusi hallitusohjelmakin edellyttää näiden asioiden huomioimista julkisessa hankinnassa: edistetään sosiaalisten, ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista julkisten hankintojen kautta (s. 107 Elinvoimainen Suomi).

Näitä uusia ratkaisuja ei kuitenkaan saavuteta pelkästään julkisen sektorin toimesta, vaan mukana tulee vahvasti pitää yritykset ja yhteisöt, jotka palveluja tuottavat ja tavaroita toimittavat. Markkinavuoropuhelut ovat avain uusiin käytäntöihin ja avain tavoitteiden saavuttamiseen. Me hankintojen KEINO-muutosagentit voimme olla myös tässä avuksi. Voimme olla käytännön apuna, kun tarve markkinavuoropuhelulle tulee, ja sen tarpeen pitäisi tulla aina, kun jotain uuttaa otetaan käyttöön. Haluammehan olla kartalla siitä, mitä on jo tarjolla sekä opastamassa markkinoita varautumaan muuttuviin tarpeisiimme.

Ja ilman viestintäähän emme pärjää. Haluamme olla osaltamme välittämässä tietoa onnistuneista hankinnoista ja niistä ei niin onnistuneista myös toisille samanlaisten asioiden kanssa painiville. Uusien innovatiivisten ratkaisujen ja hankinta tapojen esittäminen isommalle joukolle on aina kannattavaa, miksi keksiä sitä pyörää uudelleen. Tällä säästämme myös sitä niin kallista aikaa oikeisiin asioihin.

Emme todellakaan halua olla salaisia agentteja vaan sellaisia, että löydätte meidät helposti: hankintakeino.fi-sivuilta sekä Pohjois-Pohjanmaan osalta Facebook-ryhmästä ”Pohjois-Pohjanmaan hankintaneuvoja”. Kyseisestä ryhmästä tietoa julkisista hankinnoista löytävät niin hankintayksikön edustajat kuin yritykset. Mistä muualta haluaisit meidät löytää, jotta emme jäisi salaisiksi agenteiksi?

Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankintaneuvoja ja KEINO osaamiskeskuksen muutosagentti Tiina Talala

 

Tiina Talala
Tiina Talala

Kirjoittaja toimii Pohjois-Pohjanmaalla Yrittäjien hankintaneuvojana sekä KEINO-osaamiskeskuksen muutosagenttina. Hänellä on vahva työkokemus hankinnoista niin ostajan kuin myyjänkin puolelta, niin yksityiseltä kuin julkiselta sektorilta. Hankintojen arvostuksen nostaminen kautta linjan on yksi hänen tavoitteistaan, hankinnat tulisikin nähdä yhtenä tärkeimmistä strategisista työkaluista niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla.