Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Onko yritykselläsi suunnitelma?

Nivalan keskustassa kävellessäni huomasin ajattelevani, mitähän näille kaikille yrityksille kuuluu kymmenen vuoden päästä. Onkohan niissä vaihtuneet omistajat, tullut jatkajia omasta perheestä tai onko jatkaja tullut ulkopuolisena ostajana. Oli omistajanvaihdos tehty miten vain, toivon kovasti, että se on tehty onnistuneesti molempien osapuolten kannalta. Lähdin miettimään prosessia hieman syvemmältä ja mieleeni tuli kysymys, missä vaiheessa yrittäjät lähtevät tekemään suunnitelmaa, miten ja missä vaiheessa aikovat yrityksestään luopua? Itse näen, että kymmenen vuoden suunnitelma kuulostaa erittäin hyvältä. Kun tämän ajatuksen esitän ääneen, saan ihmettelyä, että kukapa sitä niin pitkälle suunnittelee? Aika moni näin kuitenkin tekee ja hyvästä syystä.

Omistajanvaihdosprosessi on pitkä, oli ostaja tiedossa tai ei, niin omistajanvaihdokseen tulee varata riittävä aika, kiirehtimällä tulee vain sutta ja sekundaa, jota kukaan ei toivo. Pohjois-Pohjanmaalla kolmasosa yrityksistä aikoo tehdä omistajanvaihdoksen seuraavan viiden vuoden aikana. Valmistautumisaikana tehdään paljon. Silloin tehdään kirjanpidollisia korjauksia, etsitään ostaja, mietitään kaupan ehtoja ja tehdään mahdollisesti kehittämissuunnitelmaa. Ennen kaikkea myyjän tulee antaa aikaa itsellensä, teknillisten asioiden lisäksi henkinen valmistautuminen on erittäin tärkeää. Monille tulee yllätyksenä mitä kaikkea tunteita omistajanvaihdosprosessiin kuuluu ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kun kauppa on tehty. Osalle tulee enemmän aikaa harrastaa, osalle tulee aikaa olla lastenlasten kanssa ja matkustella. Osalle tulee tyhjyys, tunne, että minua ei enää tarvita. Tähän on hyvä valmistautua etukäteen ja miettiä millä täyttää ne päivät, jotka on ennen antanut yritykselle ja asiakkaille.

Omassa työssäni saan puheluita yrityksiltä ympäri Pohjois-Pohjanmaata, joissa on mietitty omistajanvaihdosta. Katson yrittäjien kanssa seuraavia steppejä ja sovimme, miten etenemme asian suhteen. Jos asiat eivät kuitenkaan lähde etenemään, tällöin jo arvaankin, että päätöstä omistajanvaihdoksesta ei ole vielä lopullisesti tehty. Lopullinen päätös tarkoittaa sitä, että on valmis antamaan oman arvokkaan yrityksensä toisen johdettavaksi ja on valmis luopumaan omasta päätäntävallasta. On myös tapauksia, jossa päätös on tehty, mutta kauppaa ei tule, vaikka ostajaehdokkaita on useampiakin, syy tähän on hintalappu. Ostaja ja myyjä eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen hinnasta. Myyjän on hyvä kysyä itseltään, kuinka paljon olisi valmis itse maksamaan yrityksestään? Siihen peilaten saa uutta näkökulmaa. Arvonmäärityksiä voi laskea usealla eri tavalla, mutta oikea hinta on aina se, jonka ostaja ja myyjä sopivat.

Heitän ajatuksen yrittäjille, mitäpä jos toimintasuunnitelmassa olisi viimeisenä kappaleena kirjoitettuna tulevaisuuden suunnitelmat? Kappaleessa vastataan kysymyksiin, kuinka pitkäksi aikaa yrittäjä sitoutuu yritykseen, sen kehittämiseen, myyntikunnossa pitämiseen. Missä vaiheessa yrittäjä mahdollisesti luopuu yrityksestä? Tämä suunnitelma on muutettavissa, se miten suunnittelee esimerkiksi seuraavat kymmenen vuotta, tulee varmasti joltain osin muuttumaan, tällöin suunnitelma tehdään uusiksi. Yrityksen kannalta katsottuna on tärkeää, että asiat on kaikin puolin kunnossa, yritys on koko ajan myyntikunnossa, jotta tarvittaessa voidaan tehdä äkkinäisiäkin liikkeitä. On hyvä muistaa, että eteen voi tulla tapahtumia, jota kukaan ei ole ennalta suunnitellut. Nämä tilanteet on sekä henkisesti että juridisesti ikäviä, mutta jos näihin on varautunut etukäteen kaikki sujuu helpommin. 

Kävelylenkkini päättyy ja pikkuhiljaa siirryn ajatuksistani jälleen paikallisiin yrityksiin. Olen ylpeä kaikista yrittäjistä, jotka haluavat olla palvelemassa asiakkaitaan, luomassa elinvoimaa Nivalaan ja työllistää itsensä ja paikkakuntalaisia. Jokaisella yrityksellä on tarina, annetaan sen jatkua. 

Paula Pihlajamaa

Paula Pihlajamaa

Paula Pihlajamaa kehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät