Etsi

Osaajaksi osaajien joukkoon – elintarvikeviennin koulutuksella

Jos mietit hyppäämistä mukaan viennin maailmaan, älä mieti enää, vaan tule mukaan Elintarvikeviennin Osaaja -koulutukseen! Ensikosketus koulutukseen on saatu Mikkelissä, sillä ensimmäinen pilottiryhmä on jo aloittanut koulutuksen; toinen ryhmä alkaa Oulussa tammikuussa.

Lokakuisena torstaina tavattiin ryhmän kanssa elintarvikealan tulevaisuuden pohtimisen merkeissä ja toisessa tapaamisessa viime viikolla pohdittiinkin jo asiakaslähtöistä tuotteistamista. Mikkelissä kokoontuva ryhmä on iloinen kokoelma erilaisia toimijoita – heitä on mm. vihannes-, leipomo-, hunaja- ja marja-alalta. Toisilla on jo kokemusta vientitoiminnasta, kun taas toiset ovat nyt alkaneet miettiä omia vientimahdollisuuksiaan. Ryhmän mukana omakin näkemykseni elintarvikealasta ja sen mahdollisuuksista alkaa vähitellen laajentua.

Mikkelin ryhmässä on jo todettu, että yhdessä ollaan viisaampia ja saadaan tietoa monista asioista; tietoa on löytynyt niin alueellisesta tuesta tuotteen suojaamisessa kuin olemassa olevasta sopimusmallioppaastakin. Unohtamatta luonnollisestikaan sitä, että Evira tarjoaa pk-yrityksille yleistä neuvontaa. Jos siis esimerkiksi tuotteen tai tuotemerkin suojaaminen mietityttää, siihen voi saada apua. Lisäksi on olemassa mallisopimuksia, joita voi käyttää esimerkkeinä, jos itse ei huomaa ajatella kaikkia sopimuksiin liittyviä asioita. Verkostoituminen muiden kanssa tuntuukin olevan yksi koulutuksen vahvuuksia, jonka osallistujat ovat panneet ilolla merkillä – naurua on nimittäin riittänyt. 

Toinen kokoontuminen kirvoitti ajatuksia siitä, millä tavalla tuotteesta voi saada aikaan tuotekonseptin, jolla on oikeat mahdollisuudet vientimarkkinoilla. Kokoontumisessa oli mukana elintarvikealalla pitkään toimineita asiantuntijoita jakamassa omaa tietoaan ja omia kokemuksiaan. Tapaamisesta yhdelle jäi mieleen se, ettei kaikille voi tarjota kaikkea; on laitettava asiat tärkeysjärjestykseen ja valittava jokin myyntivaltti ja keskityttävä siihen. Toiselle taas tuotteistamisprosessiin perehtyminen antoi kokonaiskuvan siitä, mitä kaikkea siihen kuuluukaan. Myös minulle tuotteistamisprosessi kokeiluvaiheineen avasi sitä, mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun tehdään tuotetta, joka toivottavasti myy hyvin.

Kahden päivän aikana tuli esiin paljon ajatuksia viennistä ja olipa mukana pari oikeaa esimerkkiä onnistuneesta tuotteistamisesta. Mukaan pääsi myös Hätälän ystävänpäiväksi kehitetyt lohiruusukkeet Oulusta – uutta ja erilaista! Niiden tutkimiseen riittikin ryhmässä mielenkiintoa. Lopussa otettiin pohdinnan alle joitakin osallistujien tapauksia ja keskusteltiin niistä sekä pienissä ryhmissä että yhdessä koko ryhmän kanssa. Vertaistuki tuntui olevan merkittävää. 

Mikkelissä koulutus jatkuu edelleen ja keväälläkin on vielä monta kiinnostavaa aihetta edessä. Oulun ryhmään voi päästä vielä mukaan, sillä haku on juuri nyt menossa. Koulutusta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö ja sen järjestävät neljä ammattikorkeakoulua – XAMK, Oamk, Haaga-Helia ja Karelia – yhdessä. 

Jos siis haluat jalostaa itsestäsi viennin osaajan, otathan yhteyttä!
Sari Alatalo, lehtori ja projektipäällikkö (Oamk) / Elintarvikeviennin Osaaja -hanke
 

Sari Alatalo

Sari Alatalo, lehtori ja projektipäällikkö (Oamk)/ Elintarvikeviennin Osaaja - hanke