Etsi

Osakeyhtiö nolla euroa!

Perustin jo opiskeluaikana ensimmäisen yritykseni. Into oli kova, bisnesidea tuore, yrittäjäkokemusta ei yhtään, mutta rohkeutta oli vaikka muille jakaa. Elettiin lamanjälkeistä nousua 1990-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Rahaa oli kertynyt kesätöistä sen verran, että osakepääoman 15 000 markkaa löytyi nippa nappa. Starttirahaa oli turha opiskelijan kysellä. Loput rahat yritystoiminnan aloittamiseen lainattiin pankista ja Finnverasta.

Osakepääoman minimivaatimus nousi jo seuraavana vuonna eli 1.9.1997 alkaen 50 000 mk:aan ja vanhoiltakin yhtiöiltä vaadittiin osakepääoman korottamista samaan siirtymäkauden aikana. Korkeampaa osakepääomaa perusteltiin lähinnä velkojien suojalla. Luulenpa, että koko kansakuntaa ravistellut lama vaikutti osaltaan tähän vaatimukseen. Kuuleman mukaan vain joka toinen yhtiö korotti osakepääomaansa.

Osakepääoman minimivaatimus on vaihdellut Suomessa eri aikoina. Vuoteen 1980 saakka ei vähimmäisvaatimusta ollut lainkaan. Euroaikaan siirryttäessä vähimmäispääoma oli 8000 € aina vuoteen 2006, josta lähtien se on ollut 2500 € tähän vuoteen asti. Tänä vuonna osakeyhtiön on voinut perustaa ilman osakepääomaa 1.7. alkaen. Uudistus aiheuttikin melkoisen perustamishässäkän keskellä kesälomia kaupparekisterissä.

Osakeyhtiölaki ei sinällään ole muuttunut mihinkään. Yhtiön hallituksen täytyy ”liputtaa” eli tehdä ilmoitus osakepääoman menettämisestä kaupparekisteriin, jos oma pääoma on negatiivinen. Niinpä voisi pilke silmässä todeta, että heti kun uusi osakeyhtiö ilman osakepääomaa maksaa yhtiön tililtä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin, on oma pääoma jo negatiivinen.

Useimmissa EU-maissa ei ole minimiosakepääomaa, joten sinällään uudistus on linjassa muun Euroopan kanssa, toki poikkeuksiakin on. Uudistuksella on haluttu helpottaa osakeyhtiöiden perustamista, joka ainakin näyttää toteutuvan, sen verran vilkasta uusien yhtiöiden perustaminen on ollut kesän aikana. Velkojien suoja on minusta aina ollut keinotekoinen peruste korkeammalle osakepääomalle. Jokainen yritystoiminnassa mukana ollut tietää, että osakepääomasta huolimatta yrityksen tilillä ei ole välttämättä kopeekkaakaan.

Nuorelle yrittäjälle kokenut kirjanpitäjä piti puhuttelun, jossa hän sanoi oman pääoman olevan vaarassa ja seuraavaksi yhtiö joutuu selvitystilaan, mikäli tilanne ei korjaannu. Olin aivan äimän käkenä. Meillä oli kasvava liikevaihto ja toisinaan rahaakin tilillä. Silti yhtiön ensimmäinen vuosi palkkoineen ja muine kustannuksineen uhkasi muodostua tappiolliseksi. Kirjanpitäjän väliintulo teki tarpeellisen herätyksen. Myimme enemmän ja karsimme kuluja, kunnes tulos kääntyi täpärästi voitolliseksi.

Pasi Kinnunen
Pasi Kinnunen

Pasi Kinnunen on yli 20 henkilöä työllistävän ESMO Oy, ESMO Economia Oy ja Raahen Tili Oy yhtiöryppään toimitusjohtaja. Toimialat ovat taloushallinto-, koulutus- ja kehittämispalvelut. Yhtiö on suomalainen perheyhtiö ja tärkein arvo on asiakaslähtöisyys. Pasi Kinnunen on pitkän linjan yrittäjä, hän toiminut myös POHTOn toimitusjohtajana ja rehtorina sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajana sekä koulutussektorilla.