Etsi

Nordea mukaan EIF:n takausohjelmaan

Pk-yritykset voivat nyt hakea eurolainoihinsa Euroopan investointirahaston takausta. Nordean osuus ohjelmasta on 150 miljoonaa euroa.

Nordea on mukana Suomen valtion, Euroopan komission, Euroopan investointipankin sekä Euroopan investointirahaston yhdessä rahoittamassa SME Initiative Finland -ohjelmassa. SME Initiative -instrumentin tarkoituksena on tarjota nopea ja tehokas ratkaisu lainanoton lisäämiseksi, työpaikkojen luomiseksi sekä kasvun stimuloimiseksi. Sopimus Nordean liittymisestä ohjelmaan allekirjoitettiin 26. huhtikuuta 2017.

Ohjelma soveltuu erinomaisesti alku- ja kasvuvaiheessa oleville yrityksille, sillä takaus tarjoaa vaihtoehdon vakuuksille ja mahdollistaa sitä kautta investointihankkeita, jotka muuten saattaisivat jäädä toteutumatta. Nordealle on tärkeää taata asiakkaillemme pääsy kaikkiin heille tarpeellisiin rahoituksen lähteisiin. SME Initiative Finlandin avulla Nordea pystyy tukemaan talouskasvua tarjoamalla edullista lainatuotetta pk-sektorille eli juuri sinne, missä valtaosa uusista suomalaisista työpaikoista tällä hetkellä syntyy.

SME Initiative Finland -takaustuotteen avulla asiakas saa rahoitusta myös normaalia edullisemmin. Ohjelmassa päätöksenteko on delegoitu pankeille, minkä ansiosta päätöksen saa nopeasti suoraan Nordeasta rahoitusneuvottelun yhteydessä.

Kilpailukykyä pk-yrityksille rahoituksen saatavuutta kasvattamalla

Suomeen kohdistuvaa SME Initiative Finland -takausohjelmaa hallinnoi Euroopan investointirahasto ja sillä halutaan parantaa suomalaisten pk-yritysten kilpailukykyä kasvattamalla rahoituksen tarjontaa. Ohjelman koko Suomessa on 400 miljoonaa euroa, josta Nordean osuus on 150 miljoonaa euroa.

SME Initiative Finland on suunnattu EU-määrityksen mukaisille alle 250 henkilöä työllistäville pk-yhtiöille pois lukien tietyt toimialat kuten esimerkiksi maatalouden alkutuotanto ja liikenneyhtiöiden investointirahoitus. Tämän lisäksi takauksen myöntämiseen vaikuttavat viimeisen 3 vuoden aikana vastaanotetut julkiset tuet.

Takauksia myönnetään eurolainoille, joiden koko on maksimissaan 10 miljoonaa euroa ja laina-aika 2-12 vuotta, seuraavan kahden vuoden ajan tai niin kauan kuin Nordean 150 miljoonan euron osuutta on jäljellä. SME Initiative Finland -takaustuotteella voi taata 50 % lainasta ja sen tueksi voidaan hakea myös Finnveran takausta (enintään 30 %).

Pohjois-Pohjanmaalla Nordealla on hyvä edustus yritysliiketoiminnoissa. EIF –takauksen kiinnostaessa ota yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi Nordeassa tai suoraan minuun: / 050 5364984, niin järjestän oikean henkilön auttamaan sinua hankkeesi toteutuksessa.

EIF –takausta käytetään, jos se on tarpeen. Rahoitamme yhtiöitä myös yhtiön omilla vakuuksilla sekä kohdevakuuksilla eli esimerkiksi kumipyörät, työkoneet, laskusaatavat. Oikea ja asiakkaan kannalta paras rahoitusmalli selviää kun hanke käydään meillä Nordeassa yhdessä asiakkaan kanssa läpi.

Talous on näyttänyt paranemisen merkkejä syksystä 2016 lähtien. Suomeen on tullut suuryrityksille isoja tilauksia, matkailu kasvaa voimakkaasti, tehtaita suunnitellaan – kyllä tästä kaikesta myös viriää hyvä vire PK-sektorille. Me Nordeassa haluamme auttaa yrityksiä pärjäämään ja kasvamaan – se on 100v täyttävän Suomen menestykselle elintärkeää.

Kirjoittaja on Sami Heikkilä aluejohtaja, Pohjois-Suomen yritysalue Nordea Bank AB

Sami Heikkilä

Sami Heikkilä aluejohtaja, Nordea Pankki Suomi