Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tulevaisuuden tekijät

Tila on tyhjä. Katto korkealla, lattialla siellä täällä ruuveja muistuttamassa tilassa olleesta kokonaisesta yhteiskunnasta kaupungintaloineen, kauppoineen, kouluineen, lääkäriasemineen ja pienoisyrityksineen. Jos suljen silmät, voin nähdä punaiset posket, hikistä otsaa pyyhkivät kädet ja merkityksellisyyden tunteen lasten kasvoilla. Keltaisia työkypäriä lasten päässä, lääkärintakkeja ja pienissä käsissä heiluvia pankkikortteja. 700m2 puhdasta iloa, naurua ja satakunta lasta oppimassa työelämää, taloustaitoja ja yrittäjyyttä.

Talous ja nuoret TATin Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaa Alakoulun oppimisympäristö on tältä keväältä purettu ja elokuussa rakentuu kokonaan uusi pienoisyhteiskunta. Pohjois-Pohjanmaan kuudesluokkalaiset ovat saaneet oppeja työelämää varten jo vuodesta 2013 ja uusi kolmivuotistoimintakausi alkaa taas elokuussa 2020. Tulevana kolmena vuonna Yrityskylässä vierailee arviolta 17 500 kuudesluokkalaista ja 17 000 yhdeksäsluokkalaista. Samaan aikaan koulutamme Pohjois-Pohjanmaalla vuosittain noin 500 opettajaa. Tavoittavuus on sitä luokkaa, että voimme aidosti vaikuttaa maakuntamme nuorten talouden hallintaan, työelämätaitojen oppimiseen ja kehittymiseen sekä haluun toimia aktiivisena yhteiskunnan jäsenenä. Pystymme näyttämään syrjäytymisvaarassa oleville lapsille, mitä työelämä voi parhaimmillaan olla. Meillä on mahdollisuus auttaa jokaista lasta löytämään itsestään vahvuuksia tai ominaisuuksia, joiden avulla he voivat loistaa ja löytää oman paikkansa elämässä, työelämässä ja yrittäjänä.

Loistavat pedagogimme Saana ja Reetta mahdollistavat lasten oppimisen ja kouluttavat Yrityskylän opettajat kokonaisuuteen. Kuitenkaan ilman yrityksiltä saatua tietoa työelämästä ja yrityskentästä, meillä ei olisi mitä opettaa tai kouluttaa. Minkälaisia taitoja tarvitaan, millä alalla on työvoimapula, mitä uusia aloja tai työtehtäviä on syntymässä, minkälaisia työelämätaitoja tarvitsee vahvistaa, mitä tarvitaan tulevaisuudessa. Sitä varten tarvitsemme teitä, kumppaneita aidosta työelämästä ja yrittäjiä, jotka haluavat auttaa tulevaisuuden tekijöitä.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat olleet mukana Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaalla vuodesta 2017. Tämän yhteistyön myötä Yrityskylään saatiin tuotua lapsille mahdollisuus toimia myös mikroyrittäjänä Yrityskylässä. Yrityskentän kokonaiskuva saatiin monipuolisemmaksi ja todenmukaisemmaksi, paremmin oikeaa yhteiskuntaa simuloivaksi. Yrityskylässä mikroyrittäjien työpaikat ovat Yrittäjähubissa, jolloin jokainen yrittäjä saa vertaistukea kollegastaan. Se on tärkeä voimavara myös oikeassa mikroyrittäjän arjessa.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa rakennettu Yrittäjähubi nähtiin niin merkittävänä osana Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän toimintaa, että konsepti otettiin käyttöön kaikissa Suomen muissakin Yrityskylissä. Pohjois-Pohjanmaalla on siis tehty todella merkittävää pioneerityötä yrittäjyyskasvatuksen eteen myös mikroyrittäjyyden osalta.

Yksityisyrittäjäin Säätiö halusi ottaa rahoitettavaksi Yrittäjähubi-toiminnan koko valtakunnan tasolla, jolloin PPYn aloittama työ löysi luontevan jatkajan. Kiitos Marjo ja PPYn toimiston väki, sekä koko aluejärjestö todella antoisasta kumppanuudesta kuluneina vuosina ja tärkeästä mikroyrittäjyysmallin pilotoinnista yrittäjyyskasvatuksessa. Vaikka entisenlainen kumppanuus päättyikin, yhteistyö Yrityskylän ja PPYn välillä ei lakkaa.

Siirryn jälleen halliin siivilöityviin auringonsäteisiin ja suljen silmäni. En malta odottaa, että elokuu saapuu, puitteet rakentuvat ja kyläpäivät taas käynnistyvät. Innostuneita lapsia ja häikäistyneitä vieraita seuraamassa, että onko tällaistakin olemassa.

Olet lämpimästi tervetullut häikäistymään ja tutustumaan, miten tulevaisuuden tekijöitä opetetaan. Sitä ennen, nautitaan kesästä!

Sanna Salo
Aluepäällikkö
Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaa Talous ja nuoret TAT

Sanna Salo

Sanna Salo
Aluepäällikkö
Talous ja nuoret TAT
Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaa
Tukkitie 5, 90520 Oulu
+358 44 557 0830
sanna.salo@tat.fi
@kahviboona
@Yrityskyla
yrityskyla.fi 
tat.fi