Etsi

Emergency banner

Työhyvinvointi on kannattava investointi

Jos puhelin putoaa lattialle ja sen näyttö menee rikki, saan sen varsin helposti korjautettua, eikä se hidasta pitkään työntekoa. Mitä jos kyseessä olisikin yrittäjä tai yrityksen työntekijä? Kuka korjaa ja auttaa takaisin arkeen, jos työssä liukastuu ja katkaisee vaikka kätensä?

Sairaus tai tapaturma eivät kohdalle osuessaan kysele ajankohdan sopivuutta, vaan kaatavat vuoteen pohjalle työtilannetta katsomatta. Vaikka eniten vammasta tai sairaudesta kärsii sairastava itse, vaikuttaa poissaolo oleellisesti myös yrittäjän arkeen.

Mitä nopeammin työntekijä saadaan hyvään hoitoketjuun, sitä nopeammin pääsee hän takaisin arkeen perheen pariin, sorvin ääreen ja harrastuksiin.

Poissaolo tulee myös työnantajalle kalliiksi: Työntekijän sairauspoissaolo maksaa yrittäjälle keskimäärin 350 euroa päivässä. Ja se on vasta jäävuoren huippu: Kun vakituinen työntekijä joutuu jäämään pois, tarkoittaa se työkavereille suurempaa työtaakkaa. Vaikka tuuraajan saisikin, ei kukaan ehdi välttämättä lyhyellä varoitusajalla omaksua vakituisen työntekijän koko osaamista.

Poissaoloilla onkin paha taipumus niin sanottuun lumipalloefektiin. Kiireen lisääntyessä lisääntyy myös riski siitä, että joku muukin joutuu sairastuvalle. Tämä pätee jokaisella alalla, ravintolasta tehtaisiin ja rakennustyömaista toimistoihin.

Mutta miten se sitten hoidon nopeuttaminen ja poissaolojen vähentäminen sitten onnistuu?

Vaikka vakuutuksella ei sairauksia torjuta eikä tapaturmia estetä, on oikein valitulla turvalla kuitenkin mahdollista nopeuttaa työntekijän tervehtymistä ja lyhentää poissaoloaikaa. Laissa on säädetty, että työntekijöillä pitää olla työtapaturmavakuutus sekä ennaltaehkäisevä työterveys, mutta jos poissaolot halutaan kuriin, kannattaa työhyvinvointiin panostaa enemmän kuin minimin verran.

Työntekijöiden hyvinvointi on yrittäjälle iso ja tärkeä investointi, jolla voi estää ikäviä yllätyksiä. Siksi kannattaa panostaa sellaiseen kokonaisuuteen, joka kattaa niin tapaturmat kuin sairaudet työssä ja vapaa-ajalla. Tästä on huolehdittu, kun hyvinvointipakettiin kuuluu yleislääkäritasoinen työterveyshuolto, sairauskuluvakuutus ja työtapaturmavakuutus. Jotta palvelu aidosti toimii, tulisi sen olla yksinkertainen ja nopea, laadusta tinkimättä. Tätä on helppo arvioida katsomalla vaikka asiakkaiden antamia arvioita palvelusta NPS-mittarin pisteytyksellä.

Me Fenniassa olemme kehittäneet tällaisen palvelukokonaisuuden, Hyvinvointiturvan yhdessä Pihlajalinnan kanssa. Hyvinvointiturvan kehittämiseen ovat osallistuneet myös lukuisat pk-yritykset.

Lopuksi vielä yksi juttu. Työhyvinvointi on paljon muutakin kuin vakuuttamista ja hoitoketjua: myös rentouttava lomailu auttaa jaksamaan pitkälle. Rentouttavaa kesälomaa kaikille niille, joilla loma on edessäpäin. Ja te, joilla on sesonki vasta alkanut: tervetuloa töihin!

Kirjoittaja on Jari-Pekka Haverinen Fennia.

 

Jari-Pekka Haverinen

Kirjoittaja on Fennian Pohjois-Suomen aluejohtaja.