Etsi

Unettomuuden tumma viitta

”Taas meni kaksi viikkoa viiden tunnin yöunilla”, totesi tuttu yrittäjä. Hän kertoi joka yö heränneensä neljän ja viiden välissä työasioiden pyöriessä mielessä. ”Iltapäivästä kyllä nukuttaisi ja on vaikea keskittyä vaativiin tehtäviin.”

Useat yrittäjät tunnistavat tämän ikävän ilmiön, mutta silti siitä puhutaan vähän, koska ei saa valittaa. Univelkaa saattaa kertyä vuosien ajan ja kroonistua univaikeuksiksi, joista on vaikea päästä eroon. Itsekin olen kärsinyt unettomuudesta enemmän tai vähemmän jo vuosien ajan. Muistan silti, kuinka kaikki alkoi, kun perustin ensimmäisen yritykseni.

Unettomuutta aiheutti yrityksen kassan riittävyys, myynnin kausivaihtelut, jatkuva huoli työntekijöistä, byrokratian määräajat, yrityksen kehittäminen ja suoranainen kiireen aiheuttama stressi. Valvomista lisäsi talon rakentaminen, opiskelu työn ohessa ja neljän lapsen syntyminen. Samanlaisia lapsiperheen ruuhkavuosia kuin muillakin, lisättynä yritystoiminnan mukanaan tuomilla haasteilla.

Lääkkeeksi unettomuuteen olen kokeillut melkein kaikkea muuta, paitsi tanhua. Nukahtamis- ja unilääkkeitä, melatoniinia, relaksantteja, luontaistuotteita, teetä, rentoutumisharjoituksia, joogaa, urheilua, painonpudotusta ja paljon muutakin. Pysyvää vaikutusta ei ole tuonut mikään, mutta onneksi ajoittain nukuttaakin. Niinä päivinä tuntuu, että valoa, virtaa ja voimaa on kuin Danny-showssa parhaina aikoina.

Yrittäjyydellä näyttäisi olevan yhteys unettomuuteen, vaikka laajoja tutkimuksia tästä en ole nähnyt. Olen keskustelut lukuisten eläkkeelle jääneiden yrittäjien kanssa aiheesta ja lähes poikkeuksetta kaikki sanovat, että yritystoiminnan lopettamisen jälkeen alkoi nukuttaa. Aivan mahtavaa ja lohdullista kaikille niille yrittäjille, jotka unettomuudesta kärsivät – joskus vielä nukuttaa!

Hyvinvointi on noussut yrittäjien keskuudessa tärkeäksi teemaksi, mutta unettomuudesta ei paljon puhuta, vaikka levon merkityksestä puhutaankin. Keskustelin tutun lääkärin kanssa, yrittäjä hänkin. Kysyin, että onko yrittäjien univaikeudet hänelle kuinka tavallisia työssään. Hän totesi, että ne ovat erittäin yleisiä ja myös uniapneaa esiintyy huomattavasti. On helppo uskoa, sillä pienen eräporukkamme miehistä kolme korisee ”Darth Vader -maski” päässään yöt.

Kirjoittaja on Pasi Kinnunen, yrittäjä Esmo-yhtiöt

Pasi Kinnunen
Pasi Kinnunen

Pasi Kinnunen on yli 20 henkilöä työllistävän ESMO Oy, ESMO Economia Oy ja Raahen Tili Oy yhtiöryppään toimitusjohtaja. Toimialat ovat taloushallinto-, koulutus- ja kehittämispalvelut. Yhtiö on suomalainen perheyhtiö ja tärkein arvo on asiakaslähtöisyys. Pasi Kinnunen on pitkän linjan yrittäjä, hän toiminut myös POHTOn toimitusjohtajana ja rehtorina sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajana sekä koulutussektorilla.