Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yhdessä tästä selvitään

Yrittäjäjärjestön työ ja tekeminen muuttui maaliskuussa hetkessä, kun koronaepidemia rajoituksineen tuli Suomeen. Tapahtumat ja perusedunvalvonta ovat jääneet sivummalle ja teemme käytännössä kriisityötä yrittäjien eteen. Yrittäjien neuvontapalvelut ovat erityisen tärkeässä roolissa, samoin yhteiset webinaarit ja vertaistuki. Me myös soittelemme päivittäin yrittäjille ja kyselemme, miten he jaksavat ja voivat.

Keräämme koko ajan tietoa yritysten tilanteesta. Tilannekuva alkaa olla selvillä. Kriisissä ensimmäiseksi piti löytää selviämiskeinot yrityksiin, joissa korona aiheutti välittömän kassakriisin asiakkaiden ja liikevaihdon loputtua. Yrittäjille on nyt suunnattu hallituksen toimesta tukipaketti. Nopeimmat ovat jo ehtineet riemuita saamastaan tuesta ja osa pettyä hylättyyn hakemukseen.  Kaikkiaan noin puolet yrityksistämme aikoo tukea hakea. Tämän lisäksi yrittäjät ovat tehneet maksujärjestelyjä pankkien kanssa ja muutoinkin jaksottaneet kuluja pyytämällä maksuaikaa tai jopa huojennusta maksuihin eri tahoilta.

Kriisi tulee näkymään yrityksissämme monin eri tavoin. Osa tulee selviämään kriisistä voittajina ja osa yrityksistä tulee kaatumaan. Nyt on myös ymmärrettävä, että yrittäjälle tässä ei ole kysymys pelkästään kassakriisistä ja sen hoitamisesta. Monelle on kyse yrittäjän koko elämäntyöstä ja intohimosta. Intohimo on ollut tehdä merkityksellistä työtä ja palvella hyvin asiakkaita. Nyt näitä asiakkaita ei ole. Mitä pidempi kriisistä tulee, niin sen vaikeammaksi kaikki menee.

 Mitä kauemmin kriisi kestää, sen isompi tulee olemaan myös kysymys, miten me jaksamme henkisesti tämän kriisin yli.  Yrittäjän hyvinvointi huolettaa. Yrittäjägallupissa noin neljännes yrittäjistä ilmoitti, että ovat jatkuvasti rasittuneita tai lähellä loppuun palamista. Apua kaivataan myös hyvinvointiin ja jaksamiseen. Nykyisten palveluidemme lisäksi olemme työstämässä nopeasti ESR -hanketta, joilla jaksamista voidaan tukea.

Hyvinvointia tukevaa apua tulevat yrittäjät tarvitsemaan epidemian aikana ja sen jälkeen. Jaksamiseen auttaisi ennen kaikkea se, että saataisiin tietoa epidemian kestosta ja keinoista, joilla päästään palaamaan normaaliin. Odotettavissa on, että rokotus saadaan vasta v. 2021. Tällä tyylillä ei sinne voida sinnitellä.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien missio on olla läsnä yrittäjän arjessa. Kun tunnemme yrittäjän arjen, voimme sitä toimillamme parantaa. Olemme yrittäjäverkosto, joka haluaa auttaa yrittäjän ulos tästä kriisistä joko jatkamaan omaa yritystoimintaa tai rakentamaan uutta tulevaisuutta. Yrittäjäjärjestön tuki on nyt monelle yrittäjälle tärkeässä roolissa. Täällä tsempataan ja luodaan uskoa tulevaan. Toivoa on helpompi pitää yhdessä yllä. Kuten yksi yrittäjä äsken sanoi. ”Yksin ei kannata nyt jäädä, yhdessä tästä selvitään”.

Kirjoitus on luettavissa myös Haukiputaan Yrittäjien lehdestä.

Marjo Kolehmainen

Marjo Kolehmainen on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.