Etsi

Yrittäjäasennetta tarvitaan

Petri Vartiainen kirjoitti Kalevan kolumnissaan 10.1 kovin negatiiviseen sävyyn peruskoulun yrittäjyyskasvatuksesta. Toisaalta ymmärrän häntä, kun muistelen omaa koulutaipaleeni alkua ja sitä, kuinka opettaja nimitteli yrittäjien lapsia herranpenikoiksi. Tuskinpa tuolloinkaan pienyrittäjät mitään ”herroja” olivat. Paljon on kehitystä parempaan tullut tässä vuosien varrella ja itse en näe mitään negatiivista peruskoulun yrittäjyyskasvatuksessa. Päinvastoin.

Kuten Petrikin toteaa, on peruskoulun tehtävä opettaa perusasioita. Kyllä jokaisen olisi hyvä tietää edes kuinka arvonlisävero lasketaan ja mistä kaikesta koostuu palkkakustannukset. Nämä tiedot ja taidot kuuluvat yleissivistykseen ja ovat osaltaan torjumassa täysin turhia konkursseja ja elinkäistä velkavankeutta.

Petri totesi kirjoituksessaan, ettei aio ryhtyä divari-yrittäjäksi, koska ei usko asiakkaita olevan tarpeeksi. Tämä erottaakin Petrin oikeasta yrittäjästä. Ei menestyvän yrityksen takana ole useinkaan ylivoimainen liikeidea, vaan kova usko omaan tekemiseen ja menestymiseen. Ei turhaan sanota, että yrittäjillä oli matikka nelonen ja uskonto kymppi.

Petrin mukaan ”yrittäjyyskasvatuksen vartaan kääntelyssä totutaan siihen, että kärsimys ja syyllisyys omasta toimentulosta kuuluvat elämään” Kenelle se sitten kuuluu huolehtia toimeentulosta, jos ei meille jokaiselle itselle? Ei kaikki voi olla sossun luukulla käsi ojossa. Yhteiskunta vaan ei toimi niin, ei edes tässä työikäisten passivoinnin mallimaassa. Kyllä jokaisella, vaikka ei olisikaan yrittäjä, on hyvä olla hippunen yrittäjän asennetta ja vastuuta omasta toimeentulosta.

Kirjoitus on aikaisemmin toimitettu vastineeksi Petri Vartiaisen Kalevassa 10.1.2019 julkaistuun kolumniin.

Miika Sutinen yrittäjä ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja

 

Miika Sutinen

Miika Sutinen varapuheenjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät