Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjän olematon eläke

Joka kolmas yrittäjä maksaa itselleen minimieläkettä eli pienintä YEL-maksua. Tapaan työssäni paljon yrittäjiä ja toisinaan keskustelu kääntyy yrittäjän eläkkeeseen. Nuoruuden innossa eläkeasiat eivät ole päällimmäisiä huolenaiheita, mutta jokainen yrittäjäuransa loppusuoralla oleva katuu sitä, jos ei ole maksanut itselleen kunnon eläkettä.

Ikänsä yrittäjänä toimineen henkilön eläke on tutkimusten mukaan alle 700 € kuukaudessa. Se on todella vähän. Kaikkien eläkkeensaajien keskimääräinen eläke on 1597 € kuukaudessa. Yrittäjillä, jotka ovat olleet myös vieraan palveluksessa, eläke on lähempänä keskimääräistä eläkettä.

Minun on aina ollut vaikea ymmärtää, miksi yrittäjä ei maksa itselleen oikean palkan mukaista eläkettä. Maksetaanhan työntekijöillekin suoraan palkkaan verrannollista työeläkemaksua. Usein kuulen väitteen, että YEL kerryttää niin huonosti eläkettä ja se on kallis järjestelmä.

Eräs yrittäjäystäväni sanoi taannoin, että hän maksaa minimieläkettä, koska paremman eläketurvan saa suorilla sijoituksilla rahoitusmarkkinoille ja kiinteistöihin. Sen verran minäkin olen ollut sijoitusmarkkinoilla, että indeksiä on todella vaikea voittaa ja eläkkeen korvaajaksi siitä ei ole. Toinen kysymys onkin, tuleeko joka ikinen kuukausi laitettua kunnon YEL-maksun verran rahaa johonkin pomminvarmaan sijoitukseen?

Yrittämisen filosofiaan kuuluu vapaus, myös oman eläkkeen suhteen. Muissa OECD-maissa yrittäjäeläke on keskimäärin 79 % palkansaajien eläkkeistä eli merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. YEL-järjestelmää on yritetty uudistaa Suomessa, mutta työ ei ole edennyt, sillä yrittäjän vapaudesta päättää oman eläkemaksunsa suuruus on haluttu pitää kiinni.

YEL-maksu on perustana yrittäjän sosiaaliturvalle: eläke, sairauspäiväraha, vanhempain päiväraha, työkyvyttömyys ja yrittäjän kuollessa perheen toimeentulo. Aloittava yrittäjä saa neljäksi vuodeksi alennuksen YEL-maksusta, mikä onkin hyvä kannuste, kun yrityksen toiminta ei ole vielä vakiintunut.

Suomalaisten keskimääräinen vuositulo on Tilastokeskuksen mukaan likimain 30 000 € sisältäen ansio- ja pääomatulot. Yrittäjien keskimääräinen YEL-työtulo eli se minkä mukaan yrittäjä maksaa omaa eläkemaksuaan, on 22 000 € vuodessa. Työtulo ei kerro siitä, paljonko yrittäjällä on oikeasti tuloja ja tutkimusten mukaan se onkin merkittävästi tuota korkeampi.

Kirjoitan yrittäjän eläkkeestä siksi, että jälkikäteen ei ole mitään enää tehtävissä. Tai on, joko luottaa lottovoittoon tai myydä yrityksensä erinomaiseen hintaan. Parempi olisi kuitenkin kelpo eläke ja yrityksen myynti hyvään hintaan. Silti voi aina lotota!

Kirjoittajalla ei ole mitään yhteyttä eläkeyhtiöihin – vain aito halu herätellä kollegoja!

Pasi Kinnunen, yrittäjä
Esmo-yhtiöt

Pasi Kinnunen
Pasi Kinnunen

Pasi Kinnunen on yli 30 henkilöä työllistävän ESMO Oy, ESMO Economia Oy ja Raahen Tili Oy yhtiöryppään toimitusjohtaja. Toimialat ovat taloushallinto-, koulutus- ja kehittämispalvelut. Yhtiö on suomalainen perheyhtiö ja tärkein arvo on asiakaslähtöisyys. Pasi Kinnunen on pitkän linjan yrittäjä, hän toiminut myös POHTOn toimitusjohtajana ja rehtorina sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajana sekä koulutussektorilla.