Etsi

Yrittäjyydestä rakkaudella Petrille!

Meinasipa mennä aamukahvit väärään kurkkuun tänä aamuna. No tällainen konkurssin partaalla jatkuvasti keikkuva yrittäjä on tottunut järkytyksiin, joten kuusamolaisen kirjailija Petri Vartiaisen fantasiakirjoitus Kalevassa ei nyt niin suurta reaktiota saanut aikaan kuitenkaan.

Hänen tekstinsä perusteella yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus on aivan turhaa, jokainen yrittäjäksi lähtevä vaan odottaa hidasta kuolemaansa konttorinsa nurkassa eli sitä konkurssia. Peruskoulu huiputtaa lapsia tällä ko. kasvatuksella sen sijaan, että keskittyisi perustaitoihin lukemiseen ja laskemiseen.

Kuuluneeko Petri tähän samaan porukkaan, jotka ajattelevat, että sähkö tulee pistorasiasta, maito purkista sekä rahaa saa pankin seinästä tai joku kiva virkailija lähettää sitä sinun tilille tasaisin väliajoin.

Petri, Petri, Petri. Minä ymmärrän, että kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta kasvattaminen yrittäjämäiseen asenteeseen tuskin kenenkään elämää pilaa. Muuttuvilla työmarkkinoilla tulevaisuudessa työ voi koostua pirstaloituneista tulovirroista ja eri työnantajille tehtävistä työsuorituksista. Siinä, jos missä yrittäjämaisella asenteella on merkitystä.

Kuulin viikolla, että naapurimaakunnassa lukion yrittäjäkurssilaiset eivät ymmärrä tulos-sanaa. Olisiko kokonaisvaltainen esikoulusta lähtenyt yrittäjyyskasvatus kertonut tämä heille ennen lukioikää? Uskallan väittää, että kyllä.

Kun otetaan paikkakuntiemme lapset mukaan yrittäjyyskasvatukseen ja tutustumaan alueen yrittäjiin voi se saada aikaan sitä kuuluisaa pitovoimaa ja rakkautta omaan alueeseen. Yrittäjyys, kun ei ole ainoastaan työnteko vaan elämänasenne.

Kirjoitus on aikaisemmin toimitettu vastineeksi Petri Vartiaisen 10.1.2019 julkaistuun kolumniin.

Yritteliäin terveisin,

Tanja HeikkonenYrittäjä Pohjos-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja

Tanja Heikkonen
Tanja Heikkonen

Tanja Heikkonen on Sometan yrittäjä, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Siikalatvan Yrittäjien puheenjohtaja. Lisäksi intohimoinen metsästäjä, ruoanlaittaja, äiti ja vaimo. Tärkeysjärjestys vaihtelee vuodenajan mukaan.