Etsi

Emergency banner

Yrityksen arvo

Yrittäjä tekee työtään useimmiten elantonsa hankkimista varten, eikä varsinaisesti rakenna yritystä ”myyntiin”. Mutta kun yritystä pyöritetään ja se alkaa toimia kannattavasti, mahdollisesti kasvaakin. Jossain vaiheessa tullaan pohdinnan eteen, mikähän tämän yrityksen arvo on. Kaikki yritykset vaihtavat omistajaa joskus, jokaisen yrityksen arvoa määritellään jossain vaiheessa.

”Esson baarin” tietäjät osaavat antaa varman lausunnon. Siellä ”tiedetään” yrityksen arvon määrittyvän jollakin kertoimella. Milloin kerrotaan tulosta, toisella kertaa jaetaan liikevaihtoa. Kaikissa näissä määrityksissä yleensä puhutaan vain menneestä, jo eletystä elämästä. Tämä sama menetelmä on myös käytössä useissa nettipalveluissa, joissa katsotaan muutama edellinen tilikausi ja laskua vastaan saat yrityksellesi arvon ja hienon dokumentin asiasta.

Jokainen yritys on yksilö ja erikoisuus. Kaikilla on omat erityispiirteensä, eikä mikään yleiskerroin onnistu määrittämään parasta mahdollista arvoa yritykselle. Paras arvohan on se, että myyjä saa mahdollisimman hyvän hinnan ja ostaja saa kaupassa toimivan ja menestyvän yrityksen. Jotta arvonmääritys osuu oikeaan, on syytä ottaa huomioon monenlaiset vaikuttimet: Oikaistut arvot taseessa käyvin hinnoin, analysoida omistajien ottaman taloudellisen hyödyn vaikutus yrityksen tulokseen, onko maksettu oikeat vuokrat, korvattu kaikki käytetyt välineet ja tarvikkeet, sekä ennustaa tulevaisuutta. Onko jo sovittu kauppoja tulevaisuuteen? Onko jotain kertaluontoisia kuluja ollut viime vuosina tai onko niitä tiedossa lähivuosina? Kuinka iso osa yrityksen arvosta on itse yrittäjäpersoonan ansiota, voiko sitä siirtää uudelle yrittäjälle. Olisi myös hyvä tiedostaa, se mikä muutos yritykseen arvoon syntyisi, jos yrittäjä joutuisikin, vaikka sairauden takia toimintakyvyttömään tilaan. Mitä jos yrittäjä ei huomenaamuna pystyisikään tuottamaan puhetta tai liikkumaan.

Olen myynyt omistamani yrityksen kahdesti sellaiselle taholle, jossa ostaja on käyttänyt yrityskauppaan rahat omasta taseestaan, eikä ole ollut riippuvainen rahoittajista. Tällöinhän hinta sovitaan keskenään ja on kyse vain kaupankäynnistä. Se hinta, minä ostaja ja myyjä sopivat keskenään on juuri se oikea hinta.

Kun kaupanteossa on mukana ostaja, joka tarvitsee mukaansa rahoittajan pääosaan kaupan rahoituksesta, on hintaa arvioimassa myös rahoittajan edustaja. Tällöin arvioidaan sitä, että ostaja pystyy ostamansa yrityksen tuotoilla maksamaan kauppaan otetut lainat, sekä saamaan tuona aikana myös elantonsa. Tällöin varmaankin paras ja toimivin arvonmääritys on tulevaisuuden kassavirtaennusteeseen perustuva arvonmääritys.

Kirjoittaja on yrittäjä Aki Keisu

Aki Keisu

Kirjoittaja on yritysvälittäjä yrityksessä Suomen Yrityskaupat Oy. Hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 1986 ja toimii useassa perheen omistamassa yhtiöissä toimitusjohtajana tai hallituksen puheenjohtajana. Aki on myös hallituksen jäsenenä parissa kasvavassa pk-yrityksessä, jossa hänellä ei ole lainkaan omistusta. Oulun Yrittäjät palkitsi hänet Vuoden Yrittäjä 2012 palkinnolla.  Akin kertoman mukaisesti hän harrastaa koiran kanssa ulkoilua (myös metsästyksensä lasketaan enemmänkin ulkoiluksi), golfia, kuntohiihtoa ja moottorikelkkailua.