Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Huippu-urheilija tarvitsee tuekseen urheilumyönteisen työpaikan

Huippu-urheilijalle on ajankäytöllisesti haastavaa yhdistää harjoittelu ja opiskelu. Siksi tarvitaan urheilijamyönteisiä työnantajia, jotka ymmärtävät urheilun vaatimukset ja kuormittavuuden, sekä tarjoavat joustavia työharjoittelu- ja osa-aikatyömahdollisuuksia.

Työharjoittelu on tärkeä osa ammatillisen osaamisen kehittymistä. Huipulle tähtäävä urheilija tarvitsee kuitenkin työharjoitteluun ajallista joustoa, jotta arjen kokonaiskuormitus pysyisi kehittymisen kannalta järkevällä tasolla. Huipulle tähtäävän urheilijan harjoitusmäärä on noin 8-10 harjoitusta/vko ja ajallisesti aktiiviseen harjoitteluun menee noin 20 tuntia viikossa.

Oulun seudun ammattiopistossa, OSAOssa, opiskelee monen eri alan osaajia ja myös opiskelijoita, joilla on erikoisosaamista. Urheilija-opiskelijat ovat yksi näistä erikoisosaajista ja ammattiin valmistumisen ohella he tähtäävät kansalliselle ja kansainväliselle urheilu-uralle.

OSAOssa näitä huippu-urheilijoiden alkuja opiskelee tällä hetkellä n. 50 monella eri alalla. He tekevät kovasti työtä menestyksensä eteen, ehkä kovimman työn kaikista ammattipiston opiskelijoista. Urheilija-opiskelijat hoitavat myös opiskelu- ja työasiansa, sillä heille opetetaan urheilun avulla myös vastuuta ja oma-aloitteisuutta. "Urheilijastatus" on OSAOlla ansaittu etuoikeus.

Työnantajalle tällainen työntekijä on erityinen ylpeydenaihe, mutta vaatii myös paljon. Työnantajan täytyy ottaa huomioon urheilijan harjoittelurytmi ja tukea näin urheilijan kehittymistä. Mahdollistamalla urheilijoiden joustavan työharjoittelun ja tarjoamalla valmistumisen jälkeen osa-aikatyötä on mahdollisuus vahvistaa urheilijan urheilu- ja siviiliuran kehittymistä. Lisäksi näin tuetaan suomalaisen huippu-urheilun kehittymistä eettisesti kestävällä tavalla. Huippu-urheilun ja opiskelun, työharjoittelun sekä työn joustava yhdistäminen on suomalaisen huippu-urheilun arvovalinta.

Urheilijaystävällisten työharjoittelupaikkojen puute on suuri ongelma, sillä ammattiin opiskellessa työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee kasvamaan tulevaisuudessa entistä isompaan rooliin.

Halukkuuden profiloitua "urheilijaystävällisenä työnantajana" voi ilmoittaa OSAOn urheilutoiminnankoordinaattoreille:

Antti Puotiniemi
Liikunta- ja urheilutoiminnan koordinaattori
Oulun seudun ammattiopisto

p. 0503816911

Antti Hara
Liikunnan lehtori
Urheiluvalmennuksen koordinaattori
Oulun seudun ammattiopisto

p. 0503714623