Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Apua, lomalle lompsisko?!

Näin keväällä on hyvä ajankohta kääntää ajatukset hetkeksi kohti tulevaa kesää ja lomakautta.”Yrittäjä venyy, mutta jos vain yhteen suuntaan, vieteri katkeaa” tai ”jos ei ole aikaa pitää itsestään huolta nyt, täytyy olla varaa sairastaa myöhemmin”.Tuttuja sanontoja, mutta silti yrittäjän loma tuntuu välillä yhtä mahdolliselta kuin hellepäivä juhannusaattona. Kuitenkin moni yrittäjäksi ryhtyessään haaveilee juuri oman aikataulunsa herruudesta. Mitä tälle unelmalle tapahtuu, romuttuuko se työnsankaruuden alle? Selvää on kuitenkin, ettei yksikään työkone huoltamatta kestä, ei edes yrittäjä – yrityksensä tärkein voimavara – itse. 

Omalla kohdallani helpotukseksi lomallejääntituskaan olen huomannut auttavan muutamien päätöksien sarja. Näistä tärkein on se ensimmäinen päätös: päätös, että pidän loman! Sitten mietin, milloin ja kauanko olen lomalla ja mitä se käytännössä tarkoittaa ja etukäteisjärjestelyinä vaatii. Itselleni töiden kannalta järkevin aika pitää lomaa on perinteisten loma-aikojen ulkopuolella. (Jollain toisella alalla saattaa hyvinkin hiljaisin sesonki olla heinäkuussa, kun kaikki muutkin lomailevat.)

Sitten kun loman ajankohta on selvillä, mietin, kuka minua tuuraa. Tarvitseeko hän perehdytystä, kannattaisiko se aloittaa jo nyt hyvissä ajoin? Vai riittääkö jos joku huolehtii postit ja laskut? Nykyisessä yritystoiminnassani riittää, kun huolehdin tiedon lomastani asiakkailleni ja sähköpostin lomavastaajaan. Enää edes soitonsiirtoa jollekulle toiselle ei tarvitse tehdä, sillä koen sen vain lomaltapaluuta helpottavana – ja lomalla rentoutumista lisäävänä – jos tiedän pääseväni ne harvat ”tulipalot” sammuttamaan heti tuoreeltaan. 

 Joskus, etenkin yksinyrittäjällä, lomailu vaatii taloudellista ennakointia. Tulevat lomat kannattaakin ottaa huomioon hinnoittelussa jo heti yritystoiminnan alkuvaiheessa. Uskallan väittää, että bisnes on aika kehno, tai ainakin murrosvaiheessa, jos koskaan ei ole varaa pitää lomaa. Vielä yksi päätös: kuinka pitkään lomaan olen tyytyväinen. Tutkimusten mukaan jo viikko rentouttaa, eli pienikin loma voi tehdä ihmeitä. Itse pidän useita lyhyitä lomia vuoden aikana, on helpompi virittyä lomamoodiin, kun tietää, ettei sillä aikaa työt kerry ja asiakkaat kaikkoa. Sillä sitten kun olen lomalla, nautin!

Rentoutuminen ja työstä irroittautuminen on tärkeää. Joskus työn ja asiakkaiden tiiviissä pyörteessä vähän sokeutuu sinne omaan ”bunkkeriinsa”, mutta loman jälkeen työympäristön ja tuotteet/palvelut näkee taas tuorein silmin. On jälleen tilaa uusille ideoille – ja voimia toteuttaa ne! 

Heidi Joensuu

Heidi Joensuu
hallituksen jäsen

Yrittäjä
Jot-Rent Oy
FabCompany