Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Mikä on kivijalka?

Kivijalka, mikä on kivijalka. Rakennuksen kivinen perustus. Katutason kerros. Vankka pohja. Perusmuuri.Kivijalkakaupaksi puolestaan kutsutaan liikettä joka sijaitsee katutasossa. Täällä meillä Raahessa on useita hienoja kivijalkakauppoja, jotka tarjoavat upeita tuotteita sekä laadukasta ammattitaitoista palvelua. Vuosien saatossa on harmittavasti saanut kuitenkin huomata, miten pikkuhiljaa kivijalkakaupat alkavat tippumaan pois, yksi toisensa jälkeen. Maailma muuttuu ja me sen mukana. Tarvitaanko me kivijalkakauppoja, tarvitaanko palvelua?

Teknologian integroituessa arkeen olohuoneshoppailu on mahdollistettu lähes kaikille, jotka sitä haluaa käyttää. Sohvan pohjalta on helppo matkustella eri kauppoihin ympäri maailman, evääkään liikuttamatta ja vaivaa näkemättä. Tuotteita on miljoonittain laidasta laitaan. Paina enter ja homma hoituu. Tämä on helppoa. Ei tarvinnut tukkaa laitella ja huulia maalata kauppaan lähtiessä, tai vaihtaa vaatteita ja astua ulos kodista, kun kivijalkakaupathan pääsääntöisesti ovat jo kiinni iltamyöhällä. Helppous on päivän sana ja halutaan tiivistää päivästä pois turhat juoksemiset. Muutama päivä ja paketti kolkuttaa jo oven takana. Toivottavasti materiaali on hyvä, toivottavasti koko on oikea ja onneksi voi aina palauttaa. Mahtavaa. 

Kivijalkakauppaan astuessa sisälle, myyjä tervehtii iloisesti. Ihania värejä, upeita materiaaleja. Kevätmuotia liike tulvillaan. Tuo väri ihastuttaa, tuota sovitan, tuo ei vastaa sellaista kun olin ajatellut. Myyjä kantaa uusia malleja ja kokoja sovituskoppiin. Olen kopissa ja katson peilikuvaani. Sehän nyt harvaa miellyttää oma peilikuva, mutta piristystä tuo myyjän tuomat paidat. En kyllä olisi itse noita valinnut ollenkaan. Ei ole minun tyylinen tai värinen, vai onko. Myyjä vakuuttelee. Epäilen, mutta toimin myyjän opastuksen mukaan. Paita ilahduttaa minua ja ajattelin että olipa hyvä kun luotin myyjän sanaan ja ammattitaitoon. Tuote mukana ja kotona. Olipa mukava shoppailla kevätpiristystä itselle. Mahtavaa.

Tässä on siis mahdollista valita shoppailutapa kotoa tai kivijalkakaupasta. Ainoa vain on se, että mikäli paikallisia palveluita ei käytetä, johtaa se ennen pitkää siihen, että palvelut karsiutuvat katukuvasta. Avaamalla kivijalkakaupan oven on se kiitos kauppiaalle ja että haluamme turvata palveluiden säilymisen paikkakunnalla.

Tällä hetkellä alueellamme on suunnitteilla monta uutta isoa juttua. Palveluiden säilyminen olisi nyt tärkeää. Aktivoimalla muutamia uusia palveluyrityksiä tänne, aktivoisimme myös alueemme ihmiset liikkeelle. Kesä tulee ja pääsemme myös maistamaan pienen palan torikulttuuria kun Härkätori kokeilu vihdoin saadaan jalalle. Torikahvilan yrittäjät ottavat mielellään vastaan asiakkaita ja torikauppiaatkin toivottavasti tuovat ihania tuotteitaan meille myyntiin. Samalla voi piipahtaa kivijalkakauppoihin kurkistamassa, mitäs niissä on tarjolla. 

Tehdään yhdessä kauniista merikaupungistamme viihtyisä ja keskustastamme yhteinen ”olohuone”. Käytetään paikallisia palveluita ja tuodaan eloa katukuvaan.

Kiitos kun asioit meillä, pidetään palvelut Raahessa.

Pia Bergström
Raahen Yrittäjien hallituksen jäsen Pia Bergström

Pia Bergström
hallituksen jäsen

Yrittäjä
Siro Asu Oy