Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Pientä kierrätystä

Olin opiskeluaikana se ärsyttävä, joka yritysvierailulla tivasi prosessijätteen hyödyntämisestä. Esimerkiksi tekstiiliteollisuuden puhdasta ja uutta leikkuujätemateriaalia ei hyödyntänyt kukaan. Työskentelin opiskeluaikana muovitehtaalla, jossa muovimiehet avasivat raaka-ainesäkkejä huolettomasti. Laskin materiaalihukan euroissa vuositasolla, ja sitten innostuttiin inttämään ystävällismielisesti. Käsiini joutui sattumalta mielenkiintoista kuitukangasta, josta tein taide-tiede projektin. Kuitukangas osoittautui eristeteollisuuden prosessijätteeksi.

Ideoin monta yötä materiaalipankkia, joka välittäisi yrityksiltä ylimääräiseksi jäävää käyttökelpoista materiaalia toisille yrityksille. Siihen aikaan ei ollut sosiaalisen median kanavia. Sittemmin olen ilokseni lukenut ylijäämämateriaaleja välittävistä yrityksistä. Vaatetus- ja tekstiilikierrätyksen alalle ennakoidaan merkittävää kasvua. Ja siitä muovin kierrätyksestä on Suomessakin tulossa merkittävää bisnestä.

Nonniin, nyt minulla on oma yritys. Mitenkäs prosessijätteet siellä hoidetaan? Yritykseni toimintamalli on yksinkertainen. Kivijalkakauppaani tulee vaatteita, sisustusesineitä ja kankaita tukkumyyjän keskusvarastolta, ja myyn tuotteet edelleen asiakkailleni. Käsiini tulee pahvilaatikoita, muovipusseja ja markkinointimateriaaleja. Ompelupalvelussani ylimääräiseksi jää kankaan hulpioreunaa.

Tukevat ja siistit pahvilaatikot sekä pakkauspehmusteet olen saanut viime aikoina sosiaalisen median avulla seuraaville käyttäjille esimerkiksi varaosamyyjälle. Muuten veisin ne taloyhtiön pahvinkeräysrullakkoon. Pienemmät tuotelaatikot hyödynnetään asiakkaalle paketoinnissa ja niitä on mennyt monelle pientavaroiden muuttolaatikoiksi. Ongelmallisemmat pakkausmateriaalit ovat selvästi vaihtuneet ekologisempiin vaihtoehtoihin. Mikseihän vakiintuneisiin tavarantoimituksiin voisi kehittää pakkauksien palautusta ja uudeelleenkäyttöä? Muovin käyttöä on tietoisesti vähennetty, mutta se on ylivoimainen vaatteiden suojauksessa.

Vaatteiden pakkauspussit avaan huolellisesti niin että pussit jäävät ehjiksi. Kerään pussit helposti kannettavaan erään, ja vien päiväkodille vaipparoskispusseiksi. Haluan uskoa, että yhteinen kaupunkimme säästää euroja toimintani johdosta. Kerään päiväkodille myös askarteluun soveltuvia materiaaleja, kuten pahveja, papereita ja julisteita. Aion viedä syksyllä alkavaan ulkoilmaeskariin niitä kankaiden hulpioita, Voisivatko ne olla hajoavina luonnonmateriaaleina sopivia majojen rakenteluun ja linnunpönttöjen kiinnitykseen?

Myymälääni tulevien Marimekon kangaspakkojen päät on tehtaalla leikattu vähän miten sattuu, ja pakanpää suoristetaan. Näin on tehty Raahen Päivänmarissa myös edeltävien kauppiaiden aikana vuosikymmenten ajan, ja kangassuikaleita on kertynyt iso kasa. Olen työstänyt näistä tekstiilitauluja, joita esittelen Raahesalin lämpiössä lokakuussa. Pieni käden liike, joka on suunnattu pois yleisroskiksesta, on mahdollistanut värisommitelmia ja historian tallennusta. Sinäkin olet ihan varmasti tiedostanut kädenliikkeesi. Kerro ääneen onnistuneista pienistä ja suurista kierrätyksistä!  

Mari Rehula

Mari Rehula
hallituksen jäsen

Yrittäjä
Päivänmari