5.3.2020 klo 10:40
Uutinen

Prestige Car Center ja Rennova Financial Timesin listaamien Euroopan 1000 nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon

Financial Times listaa nyt neljättä vuotta peräkkäin 1000 Euroopan nopeimmin kasvavaa yritystä. Mukana on ainoastaan 18 suomalaisyritystä, joista 2 on vaasalaista: Prestige Car Center sijalla 182 ja Rennova sijalla 637.

Prestige Car Center huomattu jo aiemmin

Prestige Car Centerilla onkin jo kokemusta listautumisista, kun yritys nimettiin viime vuonna Ernst&Youngin toimesta 30 muun suomalaisyrityksen kanssa Vuoden Yrittäjä -ehdokkaaksi.

Molemmilla yrittäjillä on taustalla harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen kautta kasvanut toiminta yritystoiminnaksi. Prestige Car Centerin yrittäjä Rasmus Lönnqvist on aina tykännyt puuhata autojen parissa ja alkoikin harrastuksenaan tuomaan vähän käytettyjä autoja Ruotsista. Tilausten määrä kasvoi niin paljon, että oli pakko jättää päivätyö paikallisessa pankissa ja keskittyä vain autokauppaan. Samalla sai unohtaa lopputyötä vailla olleet laskentaekonomin opinnot. No, eivät opinnot siltä osin ole kuitenkaan hukkaan menneet – pitää osata laskea kun tekee bisnestä.

Vuonna 2014 perustettu yritys kasvaa huimaa vauhtia. Viime vuoden liikevaihto oli 6,3 m€ ja tämän vuoden ennuste on 8-10m€, liikevaihdon ollessa vuonna 2018 4,7 m€. Prestige Car Center avaa pian Helsingissä Kehä kolmosella uuden toimipisteen, joten lisää kasvua on luvassa silläkin suunnalla. Kun nuorelta mieheltä kysyy, mikä on kasvun salaisuus, hän sanoo sen olevan ”vain kovan työn”. Hänellä on apunaan kolme muuta henkilöä, yksi myyjä ja kaksi henkilöä, jotka hoitavat autot myyntikuntoon.

Vaatimattomana miehenä hän toteaa, että kuka tahansa pystyisi samaan, jos vain tekee kovasti töitä. Kiirettä miehellä on kyllä koko ajan, että ihan tuli huono omatunto, kun pyysin haastattelun ja Lönnqvist siihen suostui. ”Kilpailu on kovaa ja riskit ovat erittäin isot, mutta kun tekee asiat oikein, niin onnistuu ja minä olen onnistunut”, toteaa Lönnqvist.

Rennovalle mukava 10-vuotislahja

Rennova on remontti- ja saneeraustöihin keskittynyt vahva pohjalainen yritys, joka juhlii tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Kun Rennova sai yhteydenoton mahdollisesta listasijoituksestaan viime vuoden lopulla, oli viesti vähällä joutua monillle yrittäjille tuttuun ”ulkomaiset yritysluettelorahastajat”-kategoriaan. Maineikkaalta brittilehdeltä tullut viesti osoittautui kuitenkin pian oikeaksi ja Rennovan toimitusjohtaja Maunu Ylimäki vahvisti lehdellä olleet talousluvut oikeiksi. Tarkemman analyysin jälkeen Ylimäki sai helmikuussa vahvistuksen, että Rennova tulee sijoittumaan tälle listalle.

Yrityksen ovat perustaneet Ylimäen veljekset, Maunu ja Juho, jotka jatkavat yrityksen johdossa edelleen. Rennovan yrittäjät ovat ammentaneet osaamisensa vaasalaisista korkeakouluista ja remonttialaan molemmat veljekset tutustuivat jo nuorina perheen omakotitaloprojektien myötä. Aloittaessaan Rennovan toiminnan heillä molemmilla oli vielä opinnot kesken ja ikää 20 sekä 26 vuotta.

Työntekijöitä oli viime vuonna kaikkiaan 18 ja yritys on linjannut yhdeksi tavoitteekseen olla alueen paras työnantaja niille työntekijöille, jotka yrityksessä työskentelevät.

”Meille on yritysuramme alusta saakka ollut itsestään selvää, että haluamme kasvaa ja saavuttaa elinvoimaisen yrityksen kokoluokan. Valinta Financial Timesin listalle tässä vaiheessa oli kuitenkin yllätys, ottaen huomioon paljonko Euroopassa on kaikkiaan pk-yrityksiä (yli 23miljoonaa EU:n tilaston mukaan). Toisaalta onhan tässä jo ehditty töitä jo kovasti paiskia viimeisen 10 vuoden aikana, joten hienoa saada tälläinen tunnustus uran tässä vaiheessa”, toteaa Maunu Ylimäki. Yrityksen kantavana ajatuksena on ollut panostaa laadukkuuteen kaikessa tekemisessä ja siten parantaa kohde kohteelta pohjalaisten asuinmukavuutta.

Kasvun salaisuus rakentuu Ylimäen mielestä erinomaisen asiakaskokemuksen ja tavoitteellisuuden varaan. ”Uskomme vahvasti siihen, että tärkein onnistumisemme mitta on tyytyväiset asiakkaat. Pyrimme sen vuoksi toimimaan joustavasti ja ymmärtämään asiakkaitamme kaikissa tilanteissa. Tämä yhdistettynä selkeään vaiheittaiseen kasvustrategiaamme on tuonut meille hyviä tuloksia” Maunu Ylimäki sanoo ja kiittää samalla ammattitaitoista henkilöstöään.

”Yrityksemme kokonaisvaltainen maine palvelevana ja laadukkaana saneeraustöiden toteuttajana on meille tärkeämpää kuin projektikohtainen kannattavuus ja lyhytnäköinen voiton maksimointi. Ilman hyvää yhteishenkeä ja ammattitaitoista työntekijäkuntaamme, sekä työmailla että toimistolla, emme olisi nyt tässä. Lisäksi voimme olla kiitollisia siitä, että yrityksellämme on muutamia läheisiä kumppaneita, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä lähes alusta alkaen.”

Nuoret yrittäjät elävät lisäksi ruuhkavuosiaan

Rennovan ja Prestige Car Centerin yrittäjiä yhdistää myös pienten lasten perhearki. Eli 24 tuntia vuorokaudessa ei aina tahdo riittää. Rasmus Lönnqvistillä on 2 ja 4 vuotiaat lapset ja lisäksi alkamaisillaan on talonrakennusprojekti. Siinä kysytään voimia.

Ylimäen veljeksistä Maunulla on 2,5 ja puolivuotiaat tyttäret. Talo ostettiin valmiina pari vuotta sitten, mutta aina sieltä sen verran korjaamista löytyy, että koko talo alkaa olla pian läpikäytynä remontin suhteen. Juho on hoitanut oman roolinsa Rennovan hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2015 pääosin ulkomailta käsin, luoden samalla akateemista uraa Sveitsissä St Gallenin yliopiston käyttäytymistieteellisen laboratorion johtajana ja viime vuodesta alkaen myös yrittäjyyden lehtorina Queenslandin yliopistossa Brisbanessa Australiassa. ”Australian ja Euroopan välinen aikaero on sinänsä hyvä, että ehtii hoitaa useita tehtäviä saman vuorokauden aikana. Toisinaan on kyllä sitten pakko laittaa perheen kanssa lomavaihdetta päälle”, hymähtää Juho viitaten tämänhetkiseen asumisjärjestelyynsä.

Verkostoidu ja hae apua

Ylimäen veljekset ovat vahvasti sitä mieltä, että liiketoiminnan rakentamisessa on kaikki apu ja tieto tervetullutta. Useat keskustelut bisneksistä muiden yrittäjien ja asiasta kiinnostuneiden kanssa, erilaiset, välillä haastavatkin palaverit, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa sekä tietysti oma yrityksen sisäinen päivittäinen dialogi ovat vieneet vuosien saatossa Rennovan liiketoimintaa eteenpäin. ”Suuri apu meille on ollut myös pitkäjänteisestä yhteistyöstä Rennovan yrityskummin Håkan Smedsin kanssa”, veljekset toteavat.

Linkki Financial Times artikkeliin: https://www.ft.com/content/691390ca-53d9-11ea-90ad-25e377c0ee1f

Kuva: Osku Pienimäki/ Pienimäki Company Oy