Etsi

Nimikkoyrittäjät ja kansanedustajat tapasivat - teemana satakuntalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyky

- Kilpailukyky voi olla kiinni viidestä sentistä, sanoo toimitusjohtaja Seppo Korpela Lihajaloste Korpela Oy:stä.

Elintarvikkeet kilpailutetaan kolmen kuukauden valikoimajaksoilla, ja huutokaupan voi voittaa viidellä sentillä – joskus jopa sentillä. Elintarvikealan kilpailu on kasvanut kotimaan kaupassa ns. halpuuttamisen seurauksena.  Toisaalta vienti Venäjälle on laskenut pakotteiden ja halvan ruplan seurauksena.

Lihajaloste Korpela Oy:ssä on investoitu lähiaikoina n. 10 miljoonaa euroa tehtaan kilpailukykyyn. Tehtaaseen saatiin investointitukea uudisrakentamiseen, mutta toiminnassa olevien tilojen saneeraukseen tukea ei ole mahdollista saada.

Muina kilpailukykyä koskevista teemoista nousi sääntelyiden määrä. Elintarvikealaa valvotaan monen eri tahon kautta, jolloin samoja tietoja toimitetaan usealle eri valvontavirastolle. Myös paikallisen sopimisen lisäämisellä on vaikutusta kilpailukykyyn. Kausiluontoisessa toiminnassa työaikapankin käytöllä on merkitystä kilpailukykyyn. Sesonkiaikojen työvuorojen pituus vaikuttaa kustannustehokkuuteen, koska hygieniakustannukset  työvuoroa kohden ovat suuret.

- Työaikapankin käyttö on saatava mukaan myös järjestäytymättömien yritysten toimintaan, toteaa toimitusjohtaja Markku Kivinen Satakunnan Yrittäjistä.

Satakunnan Yrittäjät on valinnut jokaiselle kansanedustajalle nimikkoyrittäjän, joka auttaa, kun kansanedustaja tarvitsee tietoa yrittäjyydestä. Näin pyritään rakentamaan parempaa vaikuttamista suoraan kansanedustajiin ja samalla rakennetaan verkostoa, jolla välitetään konkreettista tietoa yrittäjän arjesta eteenpäin. Kansanedustajilla ja nimikkoyrittäjillä on vuosittain vähintään kaksi tapaamista, joista toinen on jonkun nimikkoyrittäjän yrityksessä ja toinen on valtakunnallinen tapaaminen.

Satakuntalaisille kansanedustajille on valittu seuraavat nimikkoyrittäjät:

Ari Jalonen - Kalevi Huhtala (Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy)
Kauko Juhantalo - Jorma Mykrä (Maanrakennus Mykrä Oy)
Laura Huhtasaari - Jukka Kangasniemi (Optikkoliike Kangasniemi Oy)
Timo Kalli - Seppo Korpela (Lihajaloste Korpela Oy)
Krista Kiuru - Kari Wendelin (Rauma Interior Oy)
Jaana Laitinen-Pesola - Mari Kurppa (Hopeaharjun palvelukoti Oy)
Jari Myllykoski - Leena Vallimäki (Jv-Betoni Oy)
Kristiina Salonen - Peppiina Heilä (Verhoomo Mööpelin unelma)

Lisätiedot: Markku Kivinen, Satakunnan Yrittäjät, 050 377 8006