Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjä Pekka Niemelälle Winny-palkinto rekrytointipalveluiden kehittämisestä

Laatuaan ensimmäinen Elämäntyö-Winny myönnettiin 16.3.2016 yrittäjä Pekka Niemelälle. Palkintoperusteina olivat merkittävä erityisrekrytointeihin liittyvien palveluiden kehittäminen, esimerkillinen julkisuus sekä pitkäjänteinen toiminta asian hyväksi.

Elämäntyö-Winnyn taustalla on Winny-palkinto, joka on jaettu jo neljä kertaa kuntoutujien työllistämisessä kunnostautuneelle yrittäjälle eri puolilta Satakuntaa. Voittajan valitsevat Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan TE-toimisto ja Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Pekka Niemelän yrittäjätaival alkoi vuonna1972 bitumikermisten vesikatteiden ja vesieristyksien urakoinnilla sekä rakennusurakoinnilla, joihin myöhemmin tuli mukaan metallituotteiden valmistus. Viimeaikaiset yritykset ovat olleet Milletel Oy ja Noor-kiinteistöt.

Konkreettisin onnistumistarina hänellä on muutaman vuoden takaa. Hän työllisti silloin pysyvään työsuhteeseen neljä työntekijää, joilla oli aluksi oikeus palkkatukeen.

Niemelä kertoi panostaneensa huolellisesti työhön perehdyttämiseen: " Kun sen tekee ajatuksella, ei haittaa vaikka uuden työntekijän lähtökohdat eivät olisi parhaat mahdolliset", hän kertoo. "On hyvä, että työnantaja saa kompensaatiota siitä, että opastaa uuden työntekijän huolellisesti."

"Kaikissa ihmisissä on ainesta hyväksi työntekijäksi, varsinkin kun antaa heille mahdollisuuden tehdä töitä omia vahvuuksiaan hyödyttäen." uskoo palkittu työnantaja.

Työntekijöiden erilaisuus on Niemelän kokemusten mukaan rikkaus: ”Koskaan en ole pyrkinyt ohjauksellani tekemään heistä samanlaisia, vaan olen pitänyt heitä vertaisenani. Tuotteidemme kehittelyssä olemme kaikki yhdessä antaneet ajatuksen lentää ja siitä syntyneet parannusehdotukset olemme panneet käytäntöön soveltuvin osin.”

Ohjauspalvelut ja taloudellinen tuki ja ohjauspalvelut ovat Pekka Niemelän mielestä tärkeitä vastaantuloja yhteiskunnalta. Tärkeintä tuki on rekrytoinnin suunnittelussa ja työsuhteen alussa.

Kun perehdytys ja uuden työntekijän kokonaistilanne tilanne esim. toimeentulon kannalta hoidetaan kunnolla, työvoimatarve tulee todennäköisesti katettua pitkäksikin aikaa.

”Yrittäjälle on tärkeää, että tiedon ohjauspalveluista, vastuukysymyksistä ja palkkatukimahdollisuuksista saa yhdeltä taholta. Samoin tarvitaan apu paperisotaan. Kun nämä asiat ovat kunnossa, ajankäyttö tehostuu ja työllistämisasioihin tulee tartuttua ajoissa.” korostaa Niemelä.

 ”Uskon, että työnantaja saa hyvää työvoimaa, kun hänellä on pelisilmää uudenlaisille näkemyksille työelämästä ja kun hän tiedostaa ja hyväksyy uuden ajan haasteet”, summaa yrittäjä Pekka Niemelä.

Hän peräänkuuluttaa myös aitoa yhdessä tekemistä työpaikoilla: "Innovatiivisuus, ja tuottavuus lisääntyvät hyvässä työilmapiirissä. Itselläkin on mukavaa, kun väki viihtyy ja tulee aamuisin mielellään töihin, ja mikä parasta, he lähtevät hyvillä mielin kotiin töiden päätyttyä.

Työnantajan palveluohjaus kuntoutujien työllistämisen tueksi

Pekka Niemelän kehittävä ote osoittautui kullanarvoiseksi Satakunnan ammattikorkeakoulun Työmieli-hankkeessa, jonka aktiivijäsenenä ja ohjausryhmän puheenjohtajana hän toimi vuosina 2009-2013. ”Työllistämisen vaihtoehdoista on voitava kysyä yhdestä numerosta”, on ollut Pekka Niemelän viesti alusta alkaen. ”Oli sitten kyse mielenterveyskuntoutujista tai muista ryhmistä.”

”Yrittäjälle on tärkeää, että tiedon ohjauspalveluista, vastuukysymyksistä ja taloudellisen tuen mahdollisuuksista saa yhdeltä luukulta, samoin avun "paperisotaan", korostaa Pekka Niemelä. Hän on jakanut tietoa kuntoutujista työvoimana, erityisesti mielenterveyskuntoutujien potentiaalista sekä vaikuttanut päättäjiin. Kansanedustajille ja johtajille suunnatuissa tilaisuuksissa Pekka Niemelällä on aina vahva sanoma yhdistettynä yhteistyötä korostavaan otteeseen.

Työnantajan palveluohjaus kuntoutujien työllistämisen tueksi oli eräs Pekka Niemelän Työmieli-hankkeessa tekemän työn merkittävimmistä saavutuksista. Palveluohjauksen avulla yrittäjät voivat saada vaivattomasti hyviä työntekijöitä kuntoutujista. Kokemukset palvelusta ovat todella myönteisiä.

Aikaisemmin yrityksissä on pohdittu, uskaltaako kuntoutujan palkata. Pekka Niemelän elämäntyön jälkeen yhä useampi on rohkaistunut rekrytoimaan kuntoutujan. Myös suurin ryhmä, mielenterveyskuntoutujat, ovat saaneet laajan vaikuttamis- ja tiedotustyön kautta ansaitsemansa huomion hyvinä työntekijöinä.

Verkoston toimivuus takaa rekrytoinnin onnistumisen

”Mielestäni tarvitaan toimivan rekrytointipalvelun lisäksi monipuolinen yhteistyö eri kuntoutusyksiköiden ja työllistämispalveluiden välillä, jotta olisi työvoimaa, jota tarjota yrityksille.

Satakunnassa yrittäjät, päättäjät ja palveluverkosto ovat hyvin ottaneet asian ajaakseen erityisrekrytoinnin palveluiden kehittämisen. ”Yhteinen tavoitteemme on, ettei järjestelmien yhteistoiminnan puutteiden vuoksi enää koidu inhimillistä kärsimystä ja taloudellista ahdinkoa kuntoutujille tai muille erityistilanteessa oleville työnhakijoille. Sujuvien palveluiden avulla saavat yritykset samalla hyvää työvoimaa.” summaa palkittu rekrytointipalveluiden kehittäjä.

Pekka Niemelä on Elämäntyö-Winnynsä ansainnut!

Kaarina Latostenmaa

Satakunnan ammattikorkeakoulu

 

Winny-voittajat vuodesta 2011:

Jarmo Metsämäki, Kiukainen

Maritta ja Aarne Nevanpää, Rauma

Jouni Peltomaa, Kankaanpää

Taru Anttila, Pori

Elämäntyö-Winny 2016:

Pekka Niemelä, Noormarkku