2.5.2017 klo 07:55
Uutinen

Puuelementtitehdas porskuttaa – maaseuturahasto yrittäjän tukena

Kankaanpääläinen puuelementtejä ja kattoristikoita valmistava Hietakulma Oy on elänyt kaksi lamaa, mutta kiitää nyt eteenpäin vahvempana kuin koskaan.

Olli Hietanen oli 10-vuotias, kun hän meni isänsä yritykseen kantamaan lautoja ja tekemään muita pikkuhommia. Mies on ehtinyt tehdä Hietakulma Oy:ssä jo yli 20-vuotisen uran, vaikka on vasta päälle kolmikymppinen.

– Tekemiset vain ovat vähän ajansaatossa vaihtuneet, toimitusjohtajana vuonna 2012 aloittanut Hietanen naurahtaa.

Kun Markku Hietanen perusti yrityksen 80-luvun lopulla, aika ei ollut paras.

– Tänne Koskenojalle oli saatu tuotantorakennukset pystyyn, ja vietettiin näyttävästi harjakaisia. Seuraavana päivänä isoin asiakas ilmoitti lopettavansa Kankaanpään toimipisteen.

Lama pakotti päättämään, mitä aletaan tehdä, mistä saadaan leipä, missä ollaan hyviä. Tänä päivänä 85 % liikevaihdosta tulee puuelementtituotannosta, Olli Hietanen kertoo.

Yritys kävi läpi yrityssaneerauksen ja vuonna 2008 alkoi taantuma.

– Itse en ole saanut elää niitä parempia päiviä ollenkaan, mutta se on vahvuus. Olen oppinut, että on oikeasti mietittävä, mitä tehdään. Strategia on laadittu ja sitä noudatettu. Tuuria on tarvittu paljon, samoin erehdyksiä on tehty. Mekin olemme joutuneet lomauttamaan ja irtisanomaan, mutta nyt tilanne on aivan eri. Tärkeää on, että koko porukka puhaltaa yhteen hiileen.

Vuonna 2016 yritys palkkasi 8 uutta työntekijää. Yhteensä työntekijöitä on nyt kolmisenkymmentä.

Maaseuturahastosta potkua investointeihin

Hietakulma toimittaa puuelementtejä mm. Poriin, Tampereen ympäryskuntiin sekä Tuusulaan. Esimerkiksi Porin Viikinäisten alueen uusista paritaloista valtaosa on Hietakulman tuotantoa.

Yritys teki viime vuonna mittavat investoinnit ja tuplasi tuotantokapasiteettinsa. Tähän Satakunnan ELY-keskus myönsi yritykselle investointitukea EU:n maaseuturahastosta.

– Vuokralainen lähti tiloista ja teimme päätöksen laajentaa. Työllistimme viime vuonna 1-3 henkilöä vain investointeja tekemään. Iso juttu meidän kokoiselle yritykselle, mutta erittäin tarpeellinen, Hietanen kertoo.

Seuraavaksi edessä on investointien kakkosvaihe. Tätäkin varten on hakemus vetämässä.

– Alaan nähden tilauksia on tosi paljon ja pitkälle. Tarve olisi jopa 50 % lisäkapasiteetille, mutta emme ole siihen vielä valmiita. Seuraavaksi hankitaan koneet ja laitteet, joilla tuotantoa voidaan entisestään tehostaa. Joka neliö on jo käytössä.

Hietanen sanoo, että investointituesta on ollut muutakin kuin rahallista hyötyä.

– Asioita on mietitty tarkemmin investoinnin suunnitteluvaiheessa, saatu aikaan hyvä suunnitelma. Investointituki on auttanut myös muun rahoituksen saamisessa.

Elementit tehdään mahdollisimman valmiiksi, ne toimitetaan maalattuina ja ikkunat asennettuina. Materiaalit hankitaan mahdollisimman läheltä

Kumppanuusajattelu johdattaa

Hietakulma tekee yhteistyötä lähinnä pienten rakennusliikkeiden kanssa. Yritysten, joiden toiminta ja kokoluokka on lähellä heitä itseään.

– Ajattelen, että olemme kumppaneita. Uskon, että tällä ajattelulla olemme selvinneet vuosien yli. Moni yritys on sellainen, että isäni on aikanaan tehnyt yrittäjän kanssa kauppaa, nyt minä teen tämän pojan kanssa. Jos saamme jostain alennusta, annamme sitä myös kumppaneille. Toimintatapa ei ehkä ole sellainen, että sillä rikastuu, mutta se on tapa, jolla on jatkossakin töitä.

Hietanen haluaa pelata avoimin kortein myös muiden yritysten suuntaan. Hietakulma onkin mukana kolmen yrityksen yritysryhmähankkeessa, jossa kehitetään yritysten välistä yhteistyötä ja otetaan käyttöön yhteinen suunnittelujärjestelmä. Hankkeen hallinnoinnista vastaa Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy.

– Yrityskulttuuri on muuttunut, 10 vuotta sitten näin ei olisi tapahtunut. Nyt yrittäjät ovat valmiimpia yhteistyöhön. Ei ole keneltäkään pois, jos yhdessä mietitään, mitä voitaisiin tehdä paremmin. Yritysryhmässä tukiprosentti on merkittävä. Hankkeen avulla pystyy tekemään sellaista, mihin ei muuten olisi mahdollisuuksia.

Kaukalosta vastapainoa yrittäjyydelle

Perheyrityksen kehittäminen on Hietaselle sydämen asia. Koulutukseltaan hän on rakennusinsinööri (AMK), mutta viimeistelee nyt tuotantotalouden DI-tutkintoaan.

– Innostuin opiskelemaan, kun vaimoni luki itsensä ekonomiksi. Koulu on antanut uudenlaisia näkökulmia ja myös uskoa itselle, että oikeita asioita on tehty. Tämä on valtava apu yrityksen johtamiseen. Jos yritystä haluaa kasvattaa, valmiudet on oltava. Ei vaadi tutkintoa, mutta osaamisen vaatii.

Kasvaa aiotaan, mutta sitä ei haeta työntekijöiden selkänahasta. Vuosi sitten tehtiin päätös, että työoloihin kiinnitetään erityistä huomiota.

– On tärkeää, että ihmisillä on hyvä olla töissä. Työ on kesken, mutta mielestäni ollaan hyvällä mallilla.

Vapaa-ajallaan Olli Hietanen heittää niskaan kiekkokamat ja lähtee jäähallille. Myös kitaransoitto ja mökkiprojekti täyttävät miehen iltoja.

– Kun menet hallille ja avaat pukukopin oven, kaikki jää. Kuin painaisi reset-nappia. Todella hyvää vastapainoa työlle.

Maaseuturahasto

Yrittäjä, hyödynnä tukimahdollisuudet

Satakunnan ELY-keskus ja Leader-ryhmät myöntävät yritystukia EU:n maaseuturahastosta. Rahoituksella tuetaan yrityksiä esimerkiksi investoinneissa, liiketoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Erityisesti halutaan kannustaa yrityksiä yhteistyöhön.

Maaseudun yritysrahoituksella on huomattava vaikutus maaseutualueiden pienten ja keskisuurten yritysten uudistumiselle ja kilpailukyvylle sekä työllisyydelle.

Kuka voi saada tukea?

Tukea voi hakea vähintään 18-vuotias henkilö, osakeyhtiö, avoin ja kommandiittiyhtiö, maatila ja osuuskunta.

Tukea saadakseen yrityksen on oltava kannattava, sijaittava maaseudulla ja annettava työtä kokopäiväisesti vähintään 1 henkilölle – esimerkiksi yrittäjälle itselleen. Satakunnassa tukialueen ulkopuolelle rajautuvat ainoastaan Porin ja Rauman ydinkeskustat. Katso tästä helppo ja nopea 10 kohdan muistilista (pdf) yritystuista.

Mikä on yritysryhmähanke?

3–10 yrityksen yritysryhmähankkeen tavoitteena voi olla esimerkiksi kouluttautuminen, tuotannollisen yhteistyön kehittäminen tai uudet tuotteet ja tekniikat. Maksimituki on jopa 75 %.

Mistä lisätietoja?

Satakunnan ELY-keskuksen yritysasiantuntijat Ari Nummelin ja Jari Hankaankorpi kertovat lisää mahdollisuuksista: puh 0295 022 000 (vaihde). Myös Satakunnan Leader-ryhmät ovat apunasi, katso oman alueesi Leader-ryhmä. Lisäksi maksutonta neuvontaa tarjoaa Pro Yritys.

Satakunnan ELY-keskus / Mimmi Virtanen