15.1.2018 klo 07:09
Uutinen

Mentorisi.fi-sivusto aukesi: valitse kuvagalleriasta omasi tai lähde sparraajaksi. Mentoriparit potkivat kompastuskivet yrittäjätieltä

Satakuntalaiset kokeneet huippuosaajat ja yrityselämässä kannuksensa hankkineet konkarit ovat nyt klikkauksen päässä. Mentorihanke tekee täsmämentoroinnin erittäin helpoksi.

– Mentori kannustaa ja siirtää hiljaista, epämuodollista tietoa ja sosiaalista pääomaa. Mentoroitavat pääsevät hyötymään heidän kokemuksestaan ja asiantuntemuksestaan.

Helppokäyttöisellä sivustolla olemme halunneet tehdä mentorien ja mentoroitavien kohtaamisen mahdollisimman luontevaksi, kertoo projektikoordinaattori Kati Mäenpää Satakunnan Yrittäjistä.

Systemaattisen mentoroinnin tavoitteena on kummankin osapuolen edustaman organisaation kehittyminen. Hankkeen punainen lanka on täsmällisyys. Toiminta eroaa esimerkiksi yrityskummitoiminnasta siinä, että mentoroitava saa halutessaan sparrausta räätälöidysti esimerkiksi vain myyntiin, markkinointiin tai hinnoitteluun. Hän voi valita erikoisosaamistarpeensa mukaan myös monta mentoria.

Mentoroitava ottaa itsenäisesti yhteyttä haluamaansa mentoriin, ja pari sopii tapaamisesta. Mentoripari voi tavata yrityksessä, kahvilassa tai miksei vaikka lenkkipolulla.

– Tapaaminen voidaan järjestää myös Satakunnan Yrittäjien kokoustilassa. Tällöin kannattaa ottaa yhteys minuun ja sopia aika, vinkkaa Kati Mäenpää.

Parhaimmillaan mentorointi luo positiivisuutta ja kannustaa uusiin innovointeihin.

’”Takaisinmaksun aika”

Yksi mentoreista, yrittäjä Elina Wallin, tarttui tehtävään innokkaasti.

– Aloittaessani yrittäjyyden seitsemän vuotta sitten olisin kaivannut vertaistukea. Onneksi ympärilläni oli ihmisiä, jotka neuvoivat, tukivat ja olivat valmiita auttamaan kaikin tavoin vaikkei suoranaista mentoritoimintaa ollutkaan tarjolla. Mielestäni nyt on aika maksaa kiitollisuus takaisin.

Wallin tietää, että etenkin oman tuotteen tai palvelun hinnoittelu voi alussa tuntua vaikealta.

– Aloittavat yrittäjät sortuvat helposti hintojen polkemiseen, mikä ei ole järkevää kenenkään kannalta. Koska tekeminen on kivaa, saattaa alkuinnossa realismi hinnoittelussa sumentua. Itse ainakin olin innoissani kuin keväinen vasikka. Kokeneen asiantuntemus on alkuvaiheessa erittäin tärkeää, Elina tähdentää.

Hän kannustaa kollegoita mukaan toimintaan.

– Oman tietotaidon ja kokemuksen jakaminen ei ole itseltä pois.

Hyöty molemminpuolista

Ennen mentorointiin liittyi mielikuva kokeneesta, iäkkäästä johtajasta ohjaamassa nuorempaansa.

– Nykyään näin ei todellakaan ole: nuori voi hyvin olla ansioitunut omilla osa-alueillaan. Kokemus ja asenne ratkaisevat, Mäenpää korostaa.

Kokemukset ovat osoittaneet, että mentorointi on antoisaa molemmin puolin.

– Mentorille juttutuokio voi olla hyvin virkistävä ja nuorempi polvi voi antaa arvokkaita vinkkejä esimerkiksi somemarkkinoinnin uusista tuulista, Mäenpää jatkaa.

Projektikoordinaattori Kati Mäenpää auttaa kaikissa mentorointiin liittyvissä käytännön asioissa. Hän korostaa, ettei mentoroitavan tarvitse olla vielä yrittäjä eikä yrittäjäjärjestön jäsen. Mentoroitavaksi voivat lähteä myös vasta yrittäjyyttä suunnittelevat.

Vapaaehtoista ja maksutonta

Sivusto on vain kohtaamisväline: itse mentoroinnissa henkilökohtainen, kahdenkeskeinen vuorovaikutus on aa ja oo. Suhde perustuu ehdottomaan luottamukseen ja vaitiolovelvollisuuteen. Mentorointi on aina vapaaehtoista ja maksutonta, minimiaika on neljä tuntia. Ennen aloittamista mentoripari käy keskenään läpi pelisäännöt.

– Kahvittelu ja jutustelu on mukavaa, mutta mentoroinnissa pitää olla johtotähtenä suunta ja suunnitelma, Wallin ja Mäenpää kiteyttävät.

Mentoreita mahtuu mukaan

Mentoriprofiileita on sivustolla parisenkymmentä eri puolilta Satakuntaa. Mukaan mahtuu vielä toinen mokoma.

– Sivuston viikkoraporttien perusteella pystymme tutkimaan kävijämääriä, mitkä osa-alueet kiinnostavat ja millaista palautetta annetaan. Reaaliaikainen seuranta mahdollistaa nopean reagoinnin. Toivomme palautetta myös mentoreilta, Kati Mäenpää kertoo.

– Olen toki käytettävissä kaikissa mentorointiin liittyvissä asioissa. Kerron mielelläni lisää. Ja muistakaahan ilmoittautua. Mukaan antoisaan toimintaan mahtuu vielä oman alansa taitajia.

Mentori-sanan juuret ovat syvällä kreikkalaisessa jumaltarustossa. Odysseus pyysi ystäväänsä Mentoria kasvattamaan, opettamaan ja neuvomaan poikaansa sotaretkensä aikana. Liikkeenjohdollisen mentoroinnin syntykotina pidetään Japania, jossa kokemusta ja viisautta arvotetaan erityisesti. Japanista metodi rantautui Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Klikkaa: www.mentorisi.fi tai ota yhteyttä Kati Mäenpää, p. 050 312 9301, kati.maenpaa @ yrittajat.fi

EAKR-hanke

Kilpailuetua vertaistukea hyödyntämällä on kaksivuotinen EAKR-hanke, jonka rahoittavat Satakunnan Yrittäjät, Satakuntaliitto ja Pirkanmaanliitto. Hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun, jonka jälkeen toiminta jatkuu Satakunnan Yrittäjien lipun alla.

Teksti: Maiju Junko
​Kuvat: Vesa Saivo