9.7.2019 klo 12:57
Uutinen

Osaava yrittäjä tekee tulosta – yrittäjän ammattitutkinnon suorittaneet tyytyväisiä koulutuksen antiin

Satakunnan Yrittäjien toimistolle saapui kesäkuisena keskiviikkoaamuna 13 yrittäjää, jotka ovat vuosien 2018 ja 2019 aikana suorittaneet yrittäjän ammattitutkinnon. Tutkinnon suorittaneita on laaja kirjo: osalla on takana jo pitkä ura yrittäjänä, osalla yritystoiminta on sivutoimista ja osa on vasta perustamassa omaa yritystään.

Yrityksen toimialan ydinosaamista kartutetaan alan koulutuksissa, mutta yrityksen liiketoiminnan suunnittelua, taloushallintoa, henkilöstöhallintoa ja markkinointia on opiskeltava muin keinoin. Tähän tarkoitukseen sopii erityisen hyvin yrittäjän ammattitutkinto.

Koulutus toteutetaan oppilaitosyhteistyönä

Yrittäjän ammattitutkinto on opetushallituksen virallinen näyttötutkinto, jossa osaaminen näytetään käytännön työtehtävissä omassa yritystoiminnassa. Samojen raamien mukaan suunniteltua koulutusta tarjotaan ympäri Suomen, mutta koulutuksen toteutustavoissa on annettu oppilaitoksille liikkumavaraa.

Satakunnassa yrittäjän ammattitutkinnon on voinut suorittaa nykyisellä mallilla vuodesta 2005 alkaen. Samalla alkoi Satakunnan oppilaitosten ja yrittäjäjärjestön tiivis yhteistyö ammattitutkinnon organisoinnissa. Yhteistyötä tehdään koko Satakunnan alueella niin, että Winnova vastaa Porin ja Rauman seudun koulutuksen järjestämisestä, kun taas Huittisten seudulla, Kaakkois-Satakunnassa, Kankaanpään seudulla ja Pohjois-Satakunnassa koulutuksen järjestää Sataedu.

– Oppilaitosyhteistyö on koettu toimivaksi tavaksi järjestää koulutusta täällä Satakunnassa. Winnovan ja Sataedun osaamisalueet täydentävät hienosti toisiaan, esimerkiksi Sataedulla on vahvaa osaamista markkinoinnissa, Tapio Aaltonen Winnovasta kuvailee yhteistyötä.

Yrittäjät mukana koulutuksen sisällön suunnittelussa ja näyttötutkinnoissa

Nykyinen malli sisältää runsaasti opiskelijan henkilökohtaista ohjausta. Koulutusohjelma on ajan myötä kehittynyt sellaiseen suuntaan, että yrityksen liiketoimintasuunnitelma on nyt keskeisessä asemassa. Satakunnan Yrittäjät on ollut mukana suunnittelemassa koulutuksen sisältöä, vastaanottamassa näyttötutkintoja sekä kertomassa oppilaille yrittäjäjärjestön toiminnasta ja palveluista.

– Yrittäjän ammattitutkinto lisää eräänlaista helikopteriajattelua, kun yrittäjä oppii tarkastelemaan yritystoimintaansa etäämmältä ikään kuin ylhäältä käsin. Kaikki harjoitustehtävät tehdään omaan yritykseen koulutuksen lopputyönä tehtävää liiketoimintasuunnitelmaa myöten, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen kertoo.

– YAT-näyttöjen vastaanotto on osa toimenkuvaani. Olen oppinut tuntemaan alueemme yrittäjiä ja voinut omalta osaltani auttaa yrittäjiä kehittämään osaamistaan, Pia Österlund Satakunnan Yrittäjistä täydentää.

Satakunnassa yrittäjän ammattitutkintoon johtava koulutus toteutetaan oppilaitosten ja yrittäjäjärjestön yhteistyönä. Kuvassa vasemmalta oikealle Tarja Heino, Pia Österlund, Tapio Aaltonen ja Markku Kivinen.

Koulutukseen hakeutuu vahvoja kehittäjätyyppejä

Koulutus on tarkoitettu kaikille yrittäjille, yrityksen avainhenkilöille ja yritystä perustamassa oleville.

– Koulutukseen hakeutuvilla opiskelijoilla on monenkirjava tausta, mutta tyypillisesti he ovat vahvoja kehittäjätyyppejä. Jotkut ovat olleet yrittäjiä jo entisessä elämässä ja hakevat nyt valmiuksia uuden yrityksen perustamiseen. Toiset hakeutuvat koulutukseen yrityksen omistajanvaihdoksen tai muun muutoksen myötä, jolloin on luontevaa sparrata ajatuksia ja ottaa yrityksen liiketoimintasuunnitelma tarkastelun alle, Tapio Aaltonen pohtii.

Yrittäjän ammattitutkinnon avulla yrittäjä parantaa omia valmiuksiaan yrittäjänä. Tutkinnon jälkeen yrittäjä osaa rakentaa ja kehittää omaa liiketoimintaansa suunnitelmallisesti sekä arvioida, mitä yrityksessä pitää kehittää.

– Koulutuksesta sai rohkeutta yrittäjänä toimimiseen ja paljon lisätietoa esimerkiksi tuloksen tekemisestä. Koulutus kannattaa aina, toteaa tutkinnon vastikään suorittanut Tomi Vastamäki.

Vastamäki aloitti sivutoimisen yrittäjyyden valokuvaajana vuonna 2015. Toiminimen perustamista edelsi pitkällinen pohdinta. Päätoimisesti Vastamäki toimii pelastuslaitoksella palomiehenä.

– Opintojen parasta antia oli vertaistuki ja verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa. Osa ryhmäläisistä oli pitkän linjan yrittäjiä, osa nuorempia. Joku vasta suunnittelee yrityksen perustamista, mutta aina löytyy apua, Vastamäki kertoo tyytyväisenä.

Yrittäjäjärjestö muisti tutkinnon suorittaneita yhteisessä aamubrunssitilaisuudessa.

Antoisten keskustelujen lisäksi positiivista palautetta saa myös koulutuksen joustavuus.

– Yhdessä vaiheessa oli melkoinen paletti pyöritettävänä, mutta onneksi YAT-opinnot sai sovitettua työn, yrittäjyyden, muun opiskelun ja perhe-elämän mukaan, kertoo yrittäjä Ulla Väkiparta KotiVilla Oy:stä.

Väkiparta on toiminut hoitoalan yrittäjänä nyt pari vuotta. Yrittäjän ammattitutkinnon hän sai valmiiksi kesäkuussa 2019.

– Nyt kun miettii, niin olisinpa suorittanut tutkinnon jo ennen yrityksen perustamista. Olisin tehnyt muutaman asian jo alun alkaenkin toisin. Tutkinto avasi monella tavalla silmiä ja antoi monipuolisesti eväitä yrityksen pyörittämiseen, Väkiparta pohtii.

”Erityisen hienoa tässä opiskelumallissa oli se, että kaikki työ tehtiin omalle yritykselle. Opit sai aina heti hyötykäyttöön.”

Lastensuojelulaitos Konkari-kodin toimitusjohtaja ja kasvatusjohtaja Saara Lindblad suoritti yrittäjän ammattitutkinnon syksyllä 2018. Hänestä tuli yrittäjä kaksi ja puoli vuotta sitten yrityskaupan myötä. Lindblad on tyytyväinen saamaansa oppiin, tukeen ja apuun.

– Erityisen hienoa tässä opiskelumallissa oli se, että kaikki työ tehtiin omalle yritykselle. Opit sai aina heti hyötykäyttöön. Koulutus antoi myös oivan mahdollisuuden verkostoitua alueen yrittäjien kanssa, Lindblad kiittelee.


Yrittäjän ammattitutkinto

Yrittäjän ammattitutkinto koostuu 10 koulutuspäivästä, joissa syvennytään yritystoiminnan tärkeimpiin asiasisältöihin. Lisäksi se sisältää henkilökohtaista ohjausta ja itsenäistä työskentelyä oman yritystoiminnan kehittämiseksi.

1,5 vuotta kestävän koulutuksen toteuttavat Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Sataedu yhteistyössä Satakunnan Yrittäjien kanssa.

Seuraava uusi ryhmä aloittaa 2.10.2019. Oppisopimuksella koulutus on osallistujille maksuton.

Lue lisää yrittäjän ammattitutkinnosta ja hae mukaan >>

Lisätietoja yrittäjän ammattitutkinnosta:

Porin ja Rauman seutu: Tapio Aaltonen, puh. 044 455 8153, tapio.aaltonen@winnova.fi

Huittisten seutu ja Kaakkois-Satakunta sekä Kankaanpään seutu ja Pohjois-Satakunta: Tarja Heino, puh. 040 199 4933, tarja.heino@sataedu.fi


Kuvat ja teksti: Kristiina Kortelainen
Jutun pääkuvassa vasemmalta oikealle: Tomi Vastamäki, Ulla Väkiparta, Kristiina Nuurkari, Virpi Hopeakangas, Saara Lindblad, Jussi Lainiala, Laura Aro, Anni Varheenmaa, Marko Vähätalo, Leila Kirra, Mirja Lamberg, Aki Passilahti ja Jani Passilahti.
Juttu on julkaistu myös Satakunnan Kansan kaupallisen yhteistyön sivulla >>