17.7.2017 klo 16:41
Uutinen

Kesään saatiin uusia makuja!

Kesän makuja -tapahtuman yhteydessä järjestetty Modernia lähiruokaa -kilpailu on ratkennut. Voittajaksi kruunattiin Päivi Lehtosen innovatiivinen uutuusherkku Harald Viherparran jäätelö. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistujille!

Harald Viherparran jäätelö Modernia lähiruokaa -kilpailun voittajaksi

Uuden Pyhäjärviseudun aluetta edustavan ruokatuotteen ideointikilpailun finaali nähtiin lauantaina 15.7. kauniissa auringonpaisteessa Kesän makuja – kaikille aisteille -tapahtumassa Eurassa. Finaalissa tuomaristo pääsi maistelemaan neljää hyvin erilaista ruokaa, joita yhdisti vahva paikallisuuden vire.
Voittajatuotetta on saatavilla la 9.9. lähiruokatorilla Kauttuan Ruukinpuiston Tallinmäellä.
Voittajatuotteessa innovatiivisuutta ja modernit raaka-aineet
Kilpailun voitti Harald Viherparran jäätelö, joka valmistuu lampaanmaitojogurtista, ketunleivistä, hunajasta, sokerista ja vedestä. Reseptin on suunnitellut Päivi Lehtonen. Tuomariston pj ja kilpailun juontaja Aki Wahlman korostaa, että voittaja erottui muista innovatiivisella raaka-aineiden yhdistelyllä.

Tuomariston jäsen Maija Willman (Maa- ja kotitalousnaiset) piti etukäteen tehtävää haastavana. Reseptit olivat hyvin erilaisia, joten tuotteita oli reseptien muodossa vaikea verrata keskenään. Tuomaristo päätyi kuitenkin yksimieliseen ratkaisuun, sillä voittajatuote täytti kaikki toivotut kriteerit: raaka-aineet olivat paikallisia, tuote oli innovatiivinen ja tarina kohdillaan.

Eija Setäsen (Kanapeet-ruokablogi ja HK Scan Finland) mukaan jäätelö on ehdottomasti kokemisen arvoinen tuote. Maku on pirisävä ja raikas. Makeutta oli sopivasti, ja ketunleipä antoi hapokkaan vivahteen loppuun.

Tuomariston puheenjohtaja ja kilpailun juontaja Aki Wahlman listaa syitä kilpailun ratkaisulle:
Voittajatuotteesta löytyi alueelliset raaka-aineet ja tarina, sekä yrittäjän hyvä meininki ja rakkaus ruokaan. Lisäksi moderni vivahde tuotteeseen tuli villiyrtin käytöstä, joka on tällä hetkellä trendikästä. Toki tuote oli hyvän makuinen ja jäätelön vihreä väri syntyi aidoista raaka-aineista eikä keinotekoisista väreistä.

Modernia lähiruokaa -kilpailu nosti esiin paikalliset raaka-aineet
Päivi Lehtosen suurin motiivi kilpailuun osallistumiselle oli lähiruuan esille tuominen. Paikallisetkin ovat hänen kokemuksensa mukaan usein tietämättömiä lähiseudun tuottajista ja tuotteista. Finaalitapahtumassa valmiit ruokatuotteet toivat teeman ja raaka-aineet lähelle ihmisiä, ja reseptien julkaisu kannustaa ihmisiä kokeilemaan raaka-aineita itsekin. Päivi Lehtonen on ravintolakokki, catering-yrittäjä, ruokabloggari, biologi ja kansanperinneihminen. Hän vetää myös villi- perinne- ja lähiruokakursseja, joten lähiruoka on hänelle ammatin lisäksi sydämen asia.

Myös kilpailun tuomaristo kiitteli kilpailua lähiruuan puolesta. Tuomarina toimineen Timo Kailan (Apetit Ruoka Oy) mukaan alueella on syytä olla ylpeä hienoista raaka-aineista, jotka ovat puhtaita ja maukkaita.

Voittaja Tallinmäen lähiruokatorilla la 9.9. klo 10-14.
Voittajatuotetta pääsee maistamaan la 9.9. järjestettävään Syödään yhdessä -lähiruokatapahtumaan Kauttuan Ruukinpuistossa (Sepäntie 4, Kauttua/Eura) klo 10–14, Jäätelöä on myynnissä kerta-annoksina.
Kaikista kilpailuun lähetetyistä resepteistä tehdään reseptivihko, joka julkaistaan osoitteessa kesanmakuja.fi

Voittajaresepti:
Päivi Lehtosen Harald Viherparran jäätelö on muutaman vuoden kehittelyn tulos, jonka aikana sorbetti vaihtui jäätelöksi. Kun Lehtonen löysi SikkaTalun Utu-lampaanmaitojogurtin, maut ja raaka-aineet löysivät oikean paikkansa. Lehtonen lähetti reseptin kilpailuun, sillä reseptin tuunaus nosti tuotteen tasoa.
Harald Viherparran jäätelö
Harald, tuo mahtava viikinki, vaelsi aikanaan makeanhimoisena muinaisen Euran mailla. ”Tekisipä mieleni virkistystä” pohti hän kuumana kesäpäivänä. Ketunleipäset olivat raikkaita, hapokkaita ja niitä oli mukava napostella, kun ne runsaana Suomenniemen komeimmissa kuusikoissa rehottivat. Mutta ollapa jotain makeaa! Ja kylmää! Villimehiläispesästä löytyi helpotusta edelliseen. Toki myös ikäviä pistoja – Harald oli niiden jäljiltä turpea tuhon soturi. Sinnikkäästi hän kuitenkin tavoitteli kulinaristista päämääräänsä ja lammaslaidunta, jolta poimi mukaansa mukavannäköisen uuhen. ”Kohti routakellaria, armas päkäpää!” Siellähän sitten lypsettiin, survottiin, vispattiin ja jäähdyteltiin. Tuloksena turvotuksen lasku sekä maanmainio herkku, ja uusi lisänimi, josta ei tässä sen enempää. Herkkuun tarvitaan yksinkertaisesti:
2 dl vettä
1 dl paikallista hunajaa – tuottajia on Pyhäjärviseudulla runsaasti!
1 dl sokeria (voit tehdä koko setin hunajallakin)
1 l käenkaalia eli ketunleipää, mukana voi olla kukkia ja varsia
1 prk (400g) SikkaTalun Utu-lampaanmaitojogurttia – lähiruokaa saaristosta (toki voit tehdä myös muusta maustamattomasta rasvaisesta jogurtista)
Kiehauta vesi, hunaja ja sokeri muutaman minuutin ajan. Jäähdytä. Kerää ja huuhtele ketunleivät – voit käyttää myös suolaheinää tai kuusenkerkkiä, joskus maustan myös mustaherukanlehdillä. Pane kaikki ainekset blenderiin, sekoita tasaiseksi ja siirrä jäätelökoneeseen. Anna pyöriä hileiseksi ja pakasta. Sopii loistavasti myös paikallisen Jymy-jäätelön kanssa, suosikkiyhdistelmä on lakritsi-ketunleipä! (vaikkei Harald paljon lakritsista tiennytkään, olkoon tämä se moderni vivahde).
Lampaanmaitojogurtin voi halutessaan korvata vaikkapa Saloniemen juustolan jogurtilla (Laitila) tai millä tahansa kaupasta saatavalla täysrasvaisella ruuanlaittoon tarkoitetulla jogurtilla. Lehtonen vinkkaa, että ketunleipälehdet voi joko siivilöidä kokonaan tai osittain pois. Lehtonen itse siivilöi osan lehdistä pois, jotta lopputulos ei ole liian jämäkkä, mutta jäätelöön jää silti sopivasti sattumia.