1.12.2017 klo 20:00
Uutinen

Verkostoitumisesta hyötyä kaikenlaisille yrityksille

Eurassa perjantaina 1.12. pidetyn yrittäjätilaisuuden keskiössä oli verkostoituminen. Pääpuhujana oli Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Puheenvuorot voi tiivistää pariin lauseeseen: Toimialasta tai yrityksen koosta riippumatta verkostoituminen on tätä päivää. Terveellä tavalla toimivassa yritysverkostossa hyötyjä saavat kaikki.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korosti omassa puheenvuorossaan, ettei mikään yritys pärjää yksin.
− Jokainen yritys tarvitsee ympärilleen muita yrityksiä.
EU säätelee pitkälti myös suomalaisten yritysten toimintaympäristöä. Paikallistasolla kuntapäättäjät ovat Pentikäisen mielestä paljon vartijoina.
− Kuntapäättäjien yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, miten yrittäjät saadaan pysymään paikkakunnalla ja miten kuntaan saadaan uutta yritystoimintaa.

Kotiseudulla on imua
Pentikäinen listasi useita tekijöitä, jotka vetävät yrittäjiä kuntaan.
− Ykkössijalla on kotiseuturakkaus ja halua antaa takaisin.
Hän mainitsi esimerkkinä pörssiyhtiö Ponssen.
− Miksi ihmeessä metsäkonevalmistaja valitsi aikanaan toimipaikakseen Vieremän. Paikan, jossa on enemmän lehmiä kuin ihmisiä.
− Siksi, koska yrityksen perustaja Einari Vidgren halusi perustaa yrityksen juuri kotiseudulleen.

Kunta avainasemassa
Lähes yhtä tärkeitä tekijöitä Pentikäisen listalla ovat muun muassa kuntajohdon kiinnostus yrityksiä kohtaan, kunnan yrittäjämyönteinen asenneilmasto ja joustava päätöksenteko, työvoiman saatavuus ja paikkakunnan hyvä yleinen pöhinä.
Pentikäinen otti esiin myös yksityistämisen.
− Kunnilla ei ole yhtään ainoata sellaista toimintaa, mitä ei voitaisi ainakin osittain antaa yritysten hoidettavaksi.
Hän muistutti, että mikäli sote-uudistus toteutetaan nykymallin mukaisena, sen ympärille syntyy miljardien edestä uutta liiketoimintaa.

Kaikki voittaa
Kolmetuntisen iltapäivätilaisuuden aikana kuultiin eri yritysten edustajien puheenvuoroja. Niitä käyttivät Hanna-Leena Mäkitalo Upcast Oy:stä, Tv-kokki Aki Wahlman Foody Allen Oy:stä , Riku Laurila San-Meta Oy:stä sekä Kristian Laiho ja Saija Aartela Villilän kartanosta.
Porissa Kupariteollisuuspuistossa toimiva Upcast on malliesimerkki yrityksestä, joka toimii verkostomaisesti ja maailmanlaajuisesti. Yrityksen kaikki tuotanto tapahtuu alihankintaverkoston kautta.
− Yli 200 meidän kuparilangan ja putken pystyvalulinjaa on toiminnassa eri puolilla maailmaa.
− Ilman luotettavaa ja win win -periaatteella toimivaa alihankintaverkostoa emme pärjäisi, varatoimitusjohtajana ja markkinointipäällikkönä toimiva Hanna-Leena Mäkitalo totesi.

Ylimielisyydellä ei sijaa
Aki Whalman Foody Allennista uskoo, että nöyryys, innostus ja ahkeruus vetävät magneetin tavoin yrittäjiä yhteen. Somen eri sovellukset ovat Wahlmanin mielestä hyviä verkostoitumisen välineitä, kunhan muistaa etiketin.
− Kohtele aina asiakkaita ja heidän brändejään hyvin, mutta älä pyydä heti ensitapaamisen jälkeen asiakastasi facebook-kaveriksi.
Kristian Laiho ja Saija Aartela käynnistelevät Villilän kartanossa palvelutoimintaa uudenlaisella konseptilla.
− Etsimme parhaillaan yhteistyökumppaneita. Tulossa on jo noin 20 tapahtumaa, joten tekeviä käsiä ja osaavia tekijöitä kaivataan koko ajan lisää.
Riku Laurila puolestaan kertoi oman yritystarinansa.
− En ole perustanut yhtään yritystä vaan edennyt urallani yritysostojen ja sukupolvenvaihdoksen kautta.
Hän painotti, että kummassakin tapauksessa on tärkeää huolehtia tiedon ja osaamisen siirtämisestä seuraajille.
San-Meta valmistaa alihankintana tuotteita ja komponentteja. Laurila sanoi, että
yritysten yhteistyöverkoston tulisi toimia ja joustaa kahteen suuntaa eli sekä tuotannon ali- että ylikuormatilanteissa.

Tilaisuuden avasi Euran Yrittäjien puheenjohtaja Merja Lehto ja päätti Nakkilan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Pohjonen.

Kuvia tilaisuudesta

Teksti ja kuvat: Merja Maansalo