Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

SATAKUNNAN MUSEO ESITTELEE VALOKUVIA PORILAISESTA YRITTÄJYYDESTÄ

PUOTIEN JA PALVELUN PORI
Näyttely Satakunnan Museon Pajassa 22.9.-21.10.2012

Satakunnan Museon Pajassa (ent. Koululaistila) avautuu porilaista yrittäjyyttä esittelevä valokuvanäyttely. Museon omista kokoelmista kootut kuvat esittelevät menneiden vuosikymmenten porilaisia myymälöitä, kojuja ja verstaita. Lisäksi näyttelyssä voi tutustua paikallisten yrittäjäyhdistysten toiminnasta kertovaan kuvaesitykseen. Porin Päivän ”Yritetää yhres” -teemaan liittyvä näyttely on toteutettu yhteistyössä Porin Yrittäjät ry:n ja Porin Yrittäjänaiset ry:n kanssa.

Puotien ja palvelun Pori -näyttelyn kuvissa esittäytyvät muun muassa kauppahallin myymälät, käsityöläisten verstaat ja eri alojen liikkeet kemikalioista kenkäkauppoihin. Kuvista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta ja uusimmat 1970-luvun lopulta. Väliin jäävällä ajanjaksolla teollistuminen ja kaupungistuminen monine vaikutuksineen mullistivat porilaisen elinkeinoelämän. Suurteollisuus valtasi alaa pieniltä verstailta ja vähittäiskaupassa siirryttiin tavaratalojen ja valintamyymälöiden aikakauteen.

Yhteiskunnan ja elinkeinoelämän muutokset ovat vaatineet yrittäjiltä tiivistä yhteistyötä. Nykymuotoinen yhteistoiminta on käynnistynyt 1800-luvun loppupuolella. Porissa käsityöläiset perustivat oman yhdistyksensä jo vuonna 1868 ja kauppiaat vuonna 1915. Vuonna 1938 perustettiin maakunnallinen järjestö Satakunnan Yrittäjät ry. Sen piiristä saivat alkunsa Satakunnan (myöh. Porin) Yrittäjänaiset ry vuonna 1947 sekä Porin Yrittäjät ry vuonna 1981. Yhdistykset ovat Porin seudun yrittäjien edunvalvontajärjestöjä.

Yrittäjien yhteistoiminnan tavoitteena on alusta asti ollut paitsi edistää yrittäjyyttä, myös kehittää paikallista liike-elämää. Yrittäjät ovat ponnistelleet yhdessä esimerkiksi Porin kaupungin ja yrittäjien välisen yhteistyön sekä Satakunnan liikenneyhteyksien parantamiseksi. Porin Yrittäjät ry:n jäsenmäärä on noin 1500 jäsentä, ja Porin Yrittäjänaiset ry:llä on noin 300 jäsentä.

Porin Päivän viikonloppuna 29.-30.9. museoon ja näyttelyyn on vapaa pääsy koko aukioloajan klo 11-18. Lauantaina 29.9. Pori Energia tarjoaa maksuttoman kaupunkijunakuljetuksen Kauppatorilta Satakunnan Museoon Aittaluodossa sijaitsevan Rosenlew-museon kautta. Lähdöt torilta ovat klo 11, klo 12, klo 13 ja klo 14.


Lisätietoja:

amanuenssi Johanna Jakomaa, p. 044-701 1059, johanna.jakomaa(at)pori.fi
Satakunnan Museo, Hallituskatu 11, 28100 Pori
www.pori.fi/smu

Lehdistökuvia voi ladata osoitteesta http://www2.pori.fi/smu/sivut/index.php?p=745

 

Katsojäsent