Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenjohtajan tervehdys

Puheenjohtajan tervehdys 80-vuotiaalle Rauman Yrittäjät Ry:lle

Suomi oli 1930-luvulla noin kolmen ja puolen miljoonan asukkaan maatalousyhteiskunta. Vuonna 1936 presidentti Svinhufvud vietti 75-vuotispäiviään, ja samana vuonna perustettiin Rauman Yrittäjät Ry.  Suomen väestöstä 10 % oli ruotsinkielisiä, ja suurin lääni oli Viipurin lääni, jossa asui kuudesosa kansasta. Vuonna 1936 maantieverkko oli rakennettu lähinnä hevosliikenteen tarpeisiin, henkilöautoja oli noin 24000 kpl ja päällystettyjä maanteitä oli noin 160 km, lähinnä kaupunkiseuduilla. Suomen viennistä yli 40 % meni Britanniaan. Asunnoista joka kymmenessä oli WC ja noin puolessa sähköt. Gramofoni yleistyi kotitalouksissa. Maailma on näistä päivistä muuttunut valtavasti.

Neljäkymmentä vuotta sitten silloinen yhdistyksen puheenjohtaja Veli Heikkilä kirjoitti historiikkiin: ”… maamme on kansallisessa hätätilassa ja ponnistelee taloudellisen laman kourissa ” … ”Yrittämisen voima, tuo kansakunnan suurin aarre, on pyritty tukahduttamaan lyhytjänteisellä ja taitamattomalla talouspolitiikalla, jolloin suurimman sadon yrittämisen ahkeruudesta on nauttinut verottaja”.

Tänään, vuonna 2016, Suomessa puhutaan vieläkin osittain samoista asioista kuin edellä, mutta myös isoja positiivisia muutoksia on tapahtunut. Pienistä ja keskisuurista yrityksistä ovat tulleet yhteiskuntamme suurimmat työllistäjät, ja yrittäjyyden arvostus on noussut.

Ajankohtaisia asioita ovat mm. sote- ja maakuntauudistus, paikallinen sopiminen, digitalisaatio ja cleantech. Lisäksi Suomi voitti kahdet maailmanmestaruudet jääkiekossa ja Suomessa tehtiin pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirtoleikkaus. Yritteliäisyyttä vaativat myös nämä kaikki.

On vaikea arvioida mitä 40 tai 80 vuoden päästä tapahtuu ja miten maailma on muuttunut. Ehkä vuonna 2056 tai 2096 voimme siirtyä silmänräpäyksessä paikasta toiseen ja huolehtia omasta terveydestämme kasvattamalla omia ”varaosia”. 

Rauman Yrittäjät on tänään virkeä ja elinvoimainen yhdistys, jolla on hyvät suhteen kaupunkiin ja muuhun yhteiskuntaan. Jatkamme aktiivisesti kohti yhä kiihtyvällä tahdilla muuttuvaa ja kehittyvää tulevaisuutta. Toivottavasti oma maankolkkamme saa elää rauhassa ja pärjäämme korkealla osaamisellamme jatkossakin.

Lopuksi haluan lausua parhaat onnittelut 80-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Rauman Yrittäjät Ry:lle ja sen jäsenille sekä toivottaa onnea ja menestystä tulevaisuuden haasteisiin.

 

Kari Wendelin,

puheenjohtaja