Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

1960-luku: Y-viikot vakiinnuttavat asemansa

1960-luvun alku: Aktiiviset elintarvikekauppiaat

Rauman Elintarvikekauppiaiden kuukausittaisissa kokouksissa sovittiin päivän polttavista asioista kuten tuotteiden hinnoista (kaura, kaali, joulukinkut, kuivahedelmät, kananmunat, hunaja, perunat, sipuli jne.), liikkeiden aukioloajoista, tehdasvierailuista, elintarvikekauppiaiden soittoketjusta ja lehtien yhteisilmoituksista. Kerhon jäsenmäärä oli 46 henkeä. 

1960: Non-stop filmejä Minervassa

Koko Y-viikon ajan esitettiin elokuvateatteri Minervassa lapsille tarkoitettua non-stop-filmiä, jonka esityksiin liikkeet olivat lahjoittaneet 5000 pääsylippua. Vuoden 1960 toimintakertomuksessa todettiin, että näiden lippujen ”propaganda-arvoa ei voine liian korkeaksi arvioida, kun muistaa, että tulevaisuus on nuorten.”

1964: Kunnallisvaalit

Vuoden 1964 toimintaa ohjasivat kunnallisvaalit. Ote toimintakertomuksesta:

”Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että yhdistyksen koko kertomusvuoden toiminnasta muodostavat 4.–5. lokakuuta toimitettujen kunnallisvaalien valmistelut huomattavan puuhaa ja harkitsevaa puntarointia aiheuttaneen osan. Jo heinäkuun 1. päivänä kaikille jäsenille lähetetyssä kirjeessään hallitus ensimmäisen kerran lähestyi jäsenistöämme gallup-tiedusteluin ja huomautuksin myös yksityisyrittäjien ja valvovien henkilöiden kunnallisiin elimiin valitsemisen merkityksestä. Syyskuun 17. p:nä lähetetyssä kirjelmässä jäsenille ilmoitettiin tiedustelun tulos ja korostettiin äänestyksessä omien ehdokkaiden taakse keskittäytymisen tärkeyttä. Syyskuun 30. p:nä kahdentoista yhdistyksen jäsenen allekirjoittama kirjelmä postitettiin taas kaikille jäsenille. Siinä huomautettiin kaiken kateuden unohtamisesta äänestyksessä.” 

1964: Yleisöjuhla Raumanlinnassa

29. syyskuuta 1964 Raumanlinnan juhlasalissa pidetyssä yleisöjuhlassa Rauman poikasoittokunta huolehti musiikkiohjelmasta, teatterinjohtaja Risto Juhani esitti lausuntaa ja Rauman kaupunginteatteri näytelmän ”Kesäleski”. Tilaisuuden väliajalla Y-naiset tarjosivat kaikille osanottajille keittämänsä maukkaat kahvit. TUKO ja E. Kontion leipomo olivat lahjoittaneet tarvikkeet tähänkin tarjoiluun. Tilaisuuden osanottajamäärä oli noin 350.

1965: Y-viikot koko perheen juhlana

Urho Männistön puheenjohtajakaudella yhdistys meni voimakkaasti eteenpäin ja sen toiminta näkyi hyvin myös ulkopuolisille. Esimerkiksi Y-viikot vakiinnuttivat asemansa raumalaisyleisön syksyisenä hauskana kokoperheen juhlana. Vuoden 1965 toimintakertomuksessa kerrotaan Y-viikosta näin:

”Voidaan todeta, että tämän vuoden Y-viikon vietto sujui yli odotusten, josta konkreettisena todisteena oli Y-viikon yleisöjuhla Raumanlinnan juhlasalissa, missä sali täyttyi jo ennen ohjelman alkua viimeistä sijaa myöten, jopa niin, että osa yleisöstä jouduttiin käännyttämään takaisin tilan puutteen vuoksi, mikä on hyvin valitettavaa... Y-viikon aikana yhdistyksemme painatti oman Y-viikon julisteen, jota jaettiin jäsenkauppiaille kuten myös valtakunnallisia mainoksia. Elokuvaesityksiä järjestettiin viikon aikana elokuvateatteri Minervassa perinteiden mukaan, jossa nuorta väkeä kävi noin 4000 henkeä. Y-naiset järjestivät 24.10. kirkonmenojen jälkeen kahvitilaisuuden uudessa seurakunnan virastotalossa ja maukkaita antimia kävi nauttimassa runsas joukko kirkkokansaa.”

1966: Kevättempaus Kalliohovissa

Toukokuussa 1966 järjestettiin Kevättempaus-tilaisuus Kalliohovissa. Yhdistyksen sihteeri Arvo Kalevi Koivunen kuvaili tilaisuutta: ”Oli ilo todeta, että yrittäjäkunta oli saapunut tilaisuuteen salin täydeltä viimeistä paikkaa myöten. Ilta meni mukavasti ja kaikille riitti iloa ja juhlamieltä, ei ainakaan korviin ole kantautunut soraääniä, päinvastoin kiitoksia, joten voitaneen hyvällä syyllä katsoa illan onnistuneen täydellisesti.” Illan ohjelma sisälsi mm. taikuriesityksiä. yhteislauluja, hedelmäkorin arvontaa sekä tanssia. Kukin yhdistyksen jäsen sai tilaisuuteen kaksi kutsukorttia, jotka oikeuttivat ilmaiseen illalliseen.

1968: Jäsenhankinta tuottaa tulosta

Jäsenhankintatoimikunta aktivoitui vuonna 1968 ja hankki yhdistykselle 50 uutta jäsentä. Yhdistyksen jäsenkehitys on ollut hitaasti kasvavaa koko sen olemassa olon ajan, nousten 1940-luvun reilusta sadasta jäsenestä 2000-luvun 850 jäseneen. Tällä hetkellä yhdistyksessä on noin 750 jäsentä.