Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

1980-luku: Yrittäjäpatsas nousee Kanaalin varrelle

1981: Vanhan Rauman Yrittäjät perustetaan

Marraskuussa 1981 Vanhan Rauman Yrittäjät perustettiin Rauman Yksityisyrittäjien alaosastoksi. Perustamiskokouksessa keskusteltiin mm. joulukadusta, liikkeiden yhteisistä aukioloajoista joulun aikana sekä yhteisestä jouluilmoittelusta. Ilmoittelu toteutui Vanha Rauma – Kaupan Keskus -tunnuksen alla Länsi-Suomessa ja Uudessa Raumassa. Vuoden 1981 aikana Vanhan Rauman Yrittäjät jättivät kaupunginhallitukselle muistion kaupungin ydinkeskustan liikenne- yms. ongelmista. 

Yhdistys tuki taloudellisesti Rauman nuorkauppakamarin Estä ilkivalta -kampanjaa, jonka tarkoituksena oli vähentää ilkivaltaa yhteiskunnassa nuoriin kohdistuvalla asennekasvatuksella. Kampanja toteutettiin laatimalla diasarja ja käsikirja koululaitoksen käyttöön. Projekti toteutettiin yhteistyössä Rauman kaupungin, poliisilaitoksen, energialaitoksen ja Rauman Seudun Puhelin Oy:n kanssa. 

1982: Nimi vaihtuu Rauman Yrittäjät ry:ksi

Rauman seudun Yksityisyrittäjien nimi vaihtui Rauman Yrittäjät ry:ksi. Tehtiin päätös yrittäjäpatsaan hankkimisesta Raumalle Yrittäjien 50-vuotisjuhlavuodeksi 1986.

Jäsenistölle tarkoitettu Perhelysti-tapahtuma järjestettiin Kourujärven koulussa 26. syyskuuta. Ohjelmassa oli mm. näytelmä, laulua, tanhua, arvontaa ja tarrojen jakoa. Koko perheelle suunnattuun juhlaan ”osallistui runsaasti tyytyväistä väkeä”.

1983: Patsaskeräys alkaa

Yhdistys alkoi kerätä rahaa 50-vuotisjuhlavuoden yrittäjäpatsasta varten. Rahankeräys aloitettiin arpajaisilla vuosien 1983 ja 1984 aikana, joihin Lokari-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Leo Laine luovutti palkinnoksi pienoisauton. Arpoja myytiin lähes 3000 kappaletta. Noin 6000 yrittäjälle postitettiin kirje varainkeruusta vetoomuksineen yhteisen hankkeen toteuttamiseksi.

                        

1983: Lausuntoja ja jäsenhankintaa

Yhdistys antoi vuoden aikana lausuntoja muun muassa keskiolutasiassa, jossa katsottiin, että ”ei kiellolla vaan tehostetulla valvonnalla ja kasvatuksella asia pitää hoitaa sekä lainsäädännöllä valtakunnallisella tasolla”.  Annettiin myös lausunto valtuustoaloitteesta Rauman kaupunginhallitukselle koulutus- ja informaatiotilaisuuden järjestämisestä nuorille työttömille – yhdistys kannustaisi ajatusta ja antaisi kaikkea mahdollista apua näitä tilaisuuksia järjestettäessä. Sisäministeri Matti Luhtiselle luovutettiin 11.7. hänen Raumalla käydessään kirjelmä, joka koski Vanhassa Raumassa yrityksiin kohdistuvaa ilkivaltaa ja muita häiriötekijöitä.  

1984: Asiaa iltatoreista

Annettiin puoltava lausunto Rauman kaupunginhallituksen kyselyyn iltatorikokeilusta sillä ehdolla, että yrittäjiä ei sidottaisi ko. toimintaan vaan kaikki perustuisi vapaaehtoisuuteen.

1985: Ensimmäinen oma lehti

Yhdistys alkoi julkaista omaa tiedotuslehteään. Lehti ilmestyi omakustanteisesti vuosina 1985–2000, Uuden Rauman välissä 2001–2009, ja Länsi-Suomen välissä se on jaettu vuodesta 2010 lähtien. Nykyinen Osaava Rauma -lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa keskiviikkoisin, jolloin Länsi-Suomen levikki on 13 749 kappaletta. Lehden lukee painettuna noin 34 000 ja diginä noin 25 000 lukijaa. Osaava Rauma näkyy verkossa Länsi-Suomen näköislehdessä.

Viimeisimpiä Osaava Rauma -lehtiä pääset lukamaan tästä >>>

1986: Yrittäjäpatsas Myötäinen paljastetaan

Vuosi 1986 oli Rauman Yrittäjien 50. juhlavuosi. 25. toukokuuta yhdistys sai oman patsaan Nortamonkadulle kanaalin partaalle, Vännin puistoon. ”Myötäinen”-nimisen patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Toivo Kultti. Pronssinen teos on noin viisi metriä korkea ja painaa 1700 kg. Hanketta tuki lahjoituksin yli 200 yritystä ja yksityishenkilöä.

Yrittäjyys ilmenee teoksessa monilla tavoilla, kuten toimitusjohtaja Veli Heikkilä patsaan paljastuspuheessaan totesi: 

”Kuvaatte alasinta, joka on ollut monen suurenkin menestyksen alku; tahdonvoimaisen miehen hahmossa teollista tuotetta ja sen käsissä syntynyttä tuotetta. Hahmon selässä pullistuvat purjeet kertovat merenkulun myötäisestä menosta ajasta toiseen ja samalla purjelaiva-aikakauden suuruuden päivistä Raumalla. Naisen hahmo kantaa käsissään pienempää kuutiota kertoen kaupasta ja jakelusta ja ikään kuin osoittaa onnea ja menestystä yrittäjyydelle.”

Toivo Kultti kertoi patsaasta Uudessa Raumassa 11.12.1983. 

”Koska Rauma on merikaupunki, muistuttaa naisen asento myös laivan keulakuvaa. Noita raumalaisille edelleenkin niin merkityksellisiä asioita kuvastaa tietysti myös teoksen nimi ’Myötäinen’, samoin kuin sitä, että nykypäivänä yrittäjää osataan Raumalla ymmärtää ja arvostaa.”  

Kauppaneuvos Sulo Nieminen kertoi Yrittäjäpatsaan julkistamistilaisuuden puheessa seuraavaa:

”Moninaiset ammatinharjoittajat ovat vuosisatojen aikana tehneet työtänsä asukaskunnan tarpeita tyydyttäen ja kehitelleet jatkuvasti yhä monipuolisempia hyödykkeitä. Näin on tapahtunut ja edelleen tapahtuu. Luovuus ja sen seurauksena yhä uudet innovaatiot ovat tunnusomaisia yksityisille yrittäjille. Kuinka pitkä luettelo olisikaan esitettävissä niistä yrittäjistä, jotka ovat Raumallakin aikaansaaneet vähäisestä alusta suuriin mittasuhteisiin nousseita yrityksiä, joista osa on hyväonnisesti myös jatkunut seuraaville sukupolville tai jatkuminen on tapahtunut omistuksen vaihtumisen avulla.

Kuten edellä esittämästäni ilmenee, on meillä yksityisen yritteliäisyyden edustajilla täysi syy ja oikeus patsaan hankkimiseen. Arvostukset vaihtelevat eri aikakausina. Niin on ollut myös yksityisen yritteliäisyyden arvostuksen kohdalla. Suhdanteet eivät ole aina olleet puolellamme, mutta emme ole siitä lannistuneet. Miten Aino Lähteenmäki historian loppulauseessaan sanoikaan: ’Eteenpäin rynnistäminen on saattanut maksaa monen yrittäjän hengen ja onnen, mutta yrittelevien varassa on sittenkin paikkakunnan kehitys ja tulevaisuus.’"

1986: Kuvia patsashankkeen vaiheista

1986: Muita 50-vuotisjuhlallisuuksia

Vuosi 1986 oli Rauman Yrittäjien 50. toimintavuosi, jota juhlistettiin yrittäjäpatsaan lisäksi syksyn yrittäjäjuhlassa.

1986: Patsas saa palstatilaa paikallislehdessä

Länsi-Suomi uutisoi Rauman Yrittäjien patsashankkeen etenemisestä aktiivisesti vuosina 1983-1986.

1987: Reija Värre aloittaa yhdistyksen toiminnanohjaajana

Reija Värre aloitti toiminnanohjaajana Rauman Yrittäjissä, ollen näin yhdistyksen ensimmäinen palkattu toimihenkilö. Toiminnanohjaajan tehtäväkenttään kuuluivat mm. yhteydenpito yrittäjäkenttään, yrittäjätilaisuuksien järjestäminen, yrittäjien opastus ja uusien yrittäjien tukeminen.  

Reija kertoo työn aloituksesta näin:

"Tulin -81 Raumalle Helsingistä. Olin muualla töissä, kun näin Yrittäjien ilmoituksen ja päätin hakea toiminnaohjaajan paikkaa. Olin kuitenkin tällainen tullista tullut, niin olin varma, etten saisi kyseistä työtä. Mutta sitten kävikin toisin ja minut palkattiin Yrittäjille töihin. Paikka oli puolipäiväinen, mikä oli hyvä asia, sillä meillä oli pieni lapsi kotona ja näin työpäivät pysyivät lyhyinä. Olimme juuri ostaneet kahden perheen omakotitalon, jonka toisen pään kirjastohuoneessa aloitin toimiston pyörittämisen.

Työ yrittäjäyhdistyksessä alkoi siten, että sain ison kasan pahvilaatikoita toimistooni. Laatikoissa oli esimerkiksi vanhoja yhdistyksen pöytäkirjoja, ja minulle sanottiin, että voit aloittaa käymällä nämä kaikki läpi. Urakka oli iso, mutta tutustuin samalla hyvin työkenttääni. Pääsin aloittamaan puhtaalta pöydältä – laatikoiden sisällön perusteella pohdin, millaiseksi yhdistyksen toiminta voisi muodostua. Kaikki oli uutta ja opeteltavaa oli paljon. Rauman kaupunki ja raumalaiset yrittäjät olivat uusia. Luvassa oli haasteellinen ja mielenkiintoinen työ."

1988: Jäsentilaisuudet kiinnostavat yrittäjiä

Alkuvuonna 1988 järjestettiin markkinointia käsittelevä tilaisuus vakuutusyhtiö Sammon tiloissa sekä Verotus nyt ja tulevaisuudessa -tilaisuus Otan koulun auditoriossa (kuva alla).

Vuoden muita tapahtumia olivat:

  • toukokuun jäsenilta KOP:n konttorissa, teemana yritysrahoitus
  • yhdistyksen naisjäsenten tutustumisretki Kunnon Ystävätär ky:n tiloihin ja toimintaan lokakuussa
  • 12.10. Pienyrityspäivä, jolloin ryhmä kansanedustajia kävi tutustumassa Rauman ja ympäristön yrityksiin
  • yritysverouudistusta käsittelevä tilaisuus lokakuussa
  • marraskuun tutustumiskäynti Kalatorin majataloon.

1989: Pelko pois mikrokurssilla!

Vuoden tapahtumia olivat esimerkiksi aktiivi-ilta Kalliohovissa, kolmesta luennosta koostunut Markkinoinnin tietopaketti, sekä vierailu RaumaTV:n tiloihin. Muuttunut verotus ja henkilöyhtiölainsäädäntö -tilaisuus Osuuspankin tiloissa antoi runsaalle yrittäjäjoukolle tietoa verotuksen kiemuroista. Kiinnostuta herätti myös Yrittäjien ja Rauman kauppaoppilaitoksen yhteistyössä järjestämät kaksi mikrotietokonekurssia, joiden teemoina olivat ”pelko pois” ja ”mikro tutuksi”. Kursseilla opeteltiin mm. tekstikäsittelyä ja taulukkolaskentaa. 

Vuoden aikana tehtiin myös kaksi risteilyä uudella risteilyalus Princessa Isabellalla. Toukokuun risteilyllä runsas yrittäjäjoukko kutsuvieraineen sai ihailla kauniita maisemia, nauttia hienosta merisäästä ja kuunnella viestintäjohtaja Risto Lehtosen (Oy Länsi-Suomesta) esitystä viestinnän mahdollisuuksista. Rauman kaupunginjohtaja Pentti Koivu ja Lapin kunnanjohtaja Reijo Kallio kertoivat risteilijöille kuntiensa ja yrittäjien yhteistyöstä. Alustuksen jälkeen keskusteltiin muun muassa uuden kaupungintalon rakentamisesta. Illan päätteeksi järjestettiin ”Napakymppi” ja arpajaiset. Illan juontajana toimi Teuvo Sallinen. Mukana olleiden kommentti risteilystä: ”UPEAA!”.

Joulukuun alun pikkujouluristeilyllä syötiin, tanssittiin ja tietenkin laulettiin joululauluja Jungmannien johdolla. Vuoden Tontuksi valittiin Sirkka Lehtinen Rauman Pultti Ky:sta.