Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

1990-luku: Aurinkoista palvelua ja muita tietoiskuja

1990: Tietoisku yrittäjien sosiaaliturvasta

Yrittäjien toukokuun aamukahvitilaisuudessa Kalliohovissa käsiteltiin yrittäjien sosiaaliturvan pääpiirteitä ja aukkoja sairausvakuutuksessa, tapaturmavakuutuksessa ja työttömyysvakuutuksessa. Puhujana oli Terttu Saarinen Eläke-Sammosta. Tapahtuman mottona oli: ”Ei maailmassa tiedä mitä tapahtuu, se on viisas, joka ennalta varautuu.”

Vuoden 1990 muita tapahtumia olivat muun muassa yritysverotustilaisuus Karin koulun ruokalassa, Rauma erityisalueena -tilaisuus Rauma Seudun Osuuspankissa ja työsuojelukurssi. Vuoden aikana Yrittäjät tutustuivat myös Aallon uuteen lihanjalostamoon, jossa maisteltiin uutuustuotteita.

1992: Aurinkoisen palvelun kurssi

Rauman Yrittäjät ry ja Rauman Nuorkauppakamari valitsivat kaupungin 550-vuotisjuhlavuoden koulutusteemaksi aurinkoisen palvelun. 17.3. järjestettiin Kauppaoppilaitoksella kaksi koulutustilaisuutta, joiden tavoitteina oli saada raumalaiset yritykset ja julkisyhteisöt oivaltamaan palvelun merkitys omalle toiminnalle ja yleensä Raumasta luotavalle mielikuvalle. Kuulijakunta sai havainnollisesti todeta mm. keholla viestittämisen merkityksen keskinäisessä kanssakäymisessä. Kurssien yleisömäärä ylitti odotukset tavoittaen 250 osallistujaa.

Reija Värre muistelee koulutusta näin:

"Aurinkoisen palvelun kurssi oli yksi onnistuneimmista tapahtumista sinä aikana, kun olin töissä Yrittäjissä. Tilaisuuden järjestelyssä ja markkinoinnissa oli kova työ, mutta lopulta kurssi sai paljon kehuja ja osoittautui todella onnistuneeksi jutuksi. Sain idean kurssista, kun luin, että muualla tarjotaan tällaisia kursseja hyvästä palvelusta. Ajattelin, että tässä olisi juttu, minkä voisi toteuttaa Raumallakin! Soitin Nuorkauppakamarille ja kysyin, ovatko he aikeissa järjestää samantyylistä tilaisuutta. Sieltä sanottiin, että idea on aivan loistava."

1992: Muutto uusiin toimitiloihin

Rauman Yrittäjien toimisto muutti Vanhan kaupungintalon alakertaan Rauman Seudun Yrityspalvelukeskukseen. Muutto toi tullessaan uuden palvelun – jäsenille maksuttoman juridisen neuvonnan.

Reija Värre kertoo muutosta:

"Kun yrittäjien toimisto muutti vanhan kaupungintalon alakertaan 90-luvun alussa, kaikki siellä olivat pieniä toimijoita, jotka auttoivat yrittäjiä. Oli mukavaa työskennellä samantyyppisten asioiden parissa. Yhdessä esimerkiksi suunnittelimme koulutuksia siltä pohjalta, mitä yrittäjät kaipaisivat. Keskustelimme porukassa, ettei tulisi päällekkäisyyksiä. Yhteistyö tuli näin luonnikkaammaksi."

Yrittäjien nykyiseen toimistoon Nortamonkadulle yhdistys muutti vuonna 2002.

Arjen aherrusta toimistolla

Reija Värre kertoo arjestaan Yrittäjien toimistolla:

"Yksikään työpäivä yhdistyksessä ei ollut samanlainen. Siihen aikaan ei ollut sähköpostia, vaan kerran kuukaudessa tehtiin jäsentiedote: kirjoitettiin se koneelle, kopioitiin, niitattiin, printattiin tarrat, lätkäistiin tarrat kirjekuorien päälle, ja kiikutettiin nämä sadat kirjekuoret lopulta postiin. Työhöni kuului myös tilaisuuksien ja kokousten järjestämistä sekä yhteistyökumppanien hankintaa. Vuosittain vietettiin yrittäjäjuhla, joka vaati monelaisia järjestelyjä, kutsukorttien tekemistä ja postitusta.

Pohdin, että miten saisin yrittäjät lähemmäs, sillä tilaisuuksiin osallistui usein vain pieni aktiivinen yrittäjäkunta. Järjestimme esimerkiksi perhetapahtumia, joissa kävi paljon väkeä.

Kun tulin yhdistykseen töihin, sen jäsenmäärä ei ollut iso. Päätin aloittaa tehokkaan jäsenhankinnan. Aina kun sain tiedon uusista yrittäjistä Raumalla, menin esite- ja jäsenkaavakeprujun kanssa vierailulle. Vein mukanani yhden ruusun, jolla toivotin yrittäjän tervetulleeksi yrittäjämaailmaan. Samalla houkuttelin jäseneksi.

Mielenkiintoista oli myös, kun aloimme tehdä Yrittäjien lehteä. Meillä ei ollut kuin yksi työntekijä, joten hoidin itse ilmoitukset, suurimmat osan haastatteluista ja valokuvista sekä lehden taiton yhdessä Länsi-Suomen kanssa. Länsi-Suomessa tuli aina vietettyä pari päivää: veitsen kanssa leikeltiin ja katsottiin, että millainen tästä nyt tulee. Lehdistä tulee ihan eri oloisia, kun ne on käsin tehty. 

Suurin saavutus työssäni Rauman Yrittäjissä oli varmaan se, että toiminta tuli tutummaksi ihmisille ja näkyi enemmän myös ulospäin uutiskirjeiden ja tapahtumien myötä. Aikaisemmin toiminta oli ollut yrittäjien itsensä vetämää, keskittyen iltoihin ja viikonloppuihin. On ihan selvää, ettei kukaan jaksa ikuisesti sellaista.”

1994: Yrittäjien tsemppausta

Vuoden 1994 tavoitteeksi asetettiin yrittäjien kannustaminen ja motivaation kasvattaminen tulevaa nousukautta ajatellen. ”Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaikkien yhteistä panosta”, kuvaili toiminnanohjaaja Reija Värre toimintakertomuksessa.          

Yhdistys järjesti vuoden aikana mm. arvolisäverokoulutuksen 14.4. ammattikoululla, yrittäjäfoorumin 19.4. Kalliohovissa ja kevätretken Mykoraan 19.5. Ohjelmassa oli myös SYP:n lounastilaisuus yrittäjille 1.9. Aarnkarissa, jossa SYP:n pääekonomisti Juha Ahtola esitelmöi aiheesta "EU yrittäjän näkökulmasta" sekä Metsä-Rauman infotilaisuus 11.8., jossa pj. Pauli Suotunen piti esitelmän.

1995: Perhetapahtuma Poroholmassa

Vuoden 1995 perhetapahtuma vietettiin Poroholmassa 4. toukokuuta. Illan isäntä Iiro Ignatius huolehti grillimestarin tehtävistä, eivätkä sen enempää isot kuin pienetkään illan viettäjät jääneet herkuista paitsi. 

1996: Yhdistys 60 vuotta

Rauman Yrittäjien 60-vuotisjuhla vietettiin kulttuuritalo Posellissa lauantaina 19. lokakuuta 1996. Juhlavastaanotto järjestettiin klo 14 ja iltajuhla klo 18. Juhlapuhujana iltatilaisuudessa oli opetusministeri Olli-Pekka Heinonen. Illan esiintyjänä toimi oopperalaulaja Kaisa Hannula säestäjänään Antti Laihi. Tanssimusiikista vastasi yhtye Foxtet. Juhlavieraita oli 105.

1996: Visiittejä Tuomoniemeen ja Orakselle

Rauman Seudun Osuuspankki kutsui yhdistyksen jäsenet vapaamuotoiseen illanviettoon osuuspankin saunalle Tuomoniemeen 30.5. Saunalle mentiin pääasiassa pyöräillen ja iltaa vietettiin leikkimielisten kilpailujen ja saunomisen merkeissä.

Jäsenet tekivät myös yritysvierailun Oras Oy:lle 6.6.1996, jossa toimitusjohtaja Jari Paasikivi esitteli vieraille tehtaan tuotantoa ja emäntänä toimi henkilöstöpäällikkö Sirkka Malmsten.

1997: Kevätkokouksessa kuultiin eurosta

Kevätkokouksessa Rauman Seudun Osuuspankin kokoustiloissa yrittäjät kuulivat OKO:n asiakasdiileri Terhi Janssonin esitelmää EMU:sta ja euroon siirtymisestä. Esitelmän jälkeen alkoi varsinainen kevätkokous, jossa käsiteltiin sääntömääräisten asioiden lisäksi Suomen Yrittäjistä tullut esitys paikallisyhdistysten uusiksi säännöiksi. Kokouksen lopuksi Rauman Seudun Osuuspankki tarjosi osallistujille iltapalan.

1998: Tarja Väre toiminnanjohtajaksi

Tarja Väre aloitti Rauman Yrittäjien toiminnanjohtajana 1998.

Lue Tarjan haastattelu täältä >>>