Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

2000-luku: Yhdistys uudella vuosituhannella

Rauman Yrittäjät ry on yksi Satakunnan Yrittäjät -aluejärjestön 26 paikallisyhdistyksestä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää raumalaisten yrittäjien etuja ja yhteistoimintaa. Toiminnan ohjenuorat ovat rohkeus, uusiutumiskyky ja luotettavuus. Rauman Yrittäjät tekee tiivistä yhteistyötä lukuisten sidosryhmien kuten Rauman kaupungin, alueen oppilaitosten ja muiden yrittäjäjärjestötahojen kanssa. Elokuussa 2016 yhdistyksessä oli jäseniä noin 750.

Sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset

Sääntömääräiset kevätkokoukset on pidetty huhtikuussa ja syyskokoukset marraskuussa. Kokouspaikoiksi ovat valikoituneet niin paikalliset yritykset kuin vaikkapa Lönnströmin kotimuseo. Osallistujia kokouksissa on ollut noin 20-30 henkeä.

Palkintoja syysjuhlassa

Rauman Yrittäjien syysjuhla järjestetään vuosittain loka-marraskuussa. Juhlassa julkistetaan vuoden raumalainen yrittäjä, jonka valitsee ja palkitsee Rauman Yrittäjät -säätiö. Lisätietoa palkinnon saajista täältä >>>.

Syysjuhlan teema vaihtuu vuosittain. Alla kuvia vuoden 2009 country-henkisistä syysjuhlista.

Hallituksen toiminta

Hallitus valitaan syyskokouksessa aina kaksivuotiskaudeksi kerrallaan. Hallituksessa on viimeiset parikymmentä vuotta ollut jäseniä 12-15. Syyskokouksessa valitaan myös puheenjohtaja yhdeksi kaudeksi. Tammikuun järjestäytymiskokouksessa päätetään varapuheenjohtaja ja työvaliokunta sekä mahdolliset muiden toimikuntien jäsenet.

Rauman Yrittäjien koko hallitus on juridisesti vastuussa yhdistyksen taloudellisesta ja operatiivisesta toiminnasta. Käytännössä vastuuhenkilöt ovat puheenjohtaja/varapuheenjohtaja yhdessä toimiston henkilökunnan kanssa. Hallitus on kokoontunut yleensä noin 7-8 kertaa vuodessa.

Hallitustyöskentely ei ole pelkkää vakavaa puurtamista, vaan Yrittäjien hallitusjäsenet ovat osallistuneet moninaisiin vapaamuotoisiin tempauksiin vuosien varrella. Vuonna 2007 yhdistyksen hallituksen 5 rohkeaa yrittäjää yllättivät yhteistyökumppaninsa Nuutinpäivän aattona. Ajan hengessä mukana olivat Pekka Palmu, Matti Paulasaari, Katia Linden, Sirke Laine ja Rauma-isäntä Tunnu Pärssinen, jotka vierailivat kymmenessä kohteessa ympäri Raumaa.

Jäsenmäärän kehitys

Rauman Yrittäjien jäsenmäärän kehitys näkyy alla olevasta listasta. Elokuussa 2016 yhdistyksessä oli 750 jäsentä. Järjestäytymisprosentti on ollut vuosia noin 40.

 • 1945: 110
 • 1948: 180
 • 1949: 150
 • 1951: 160
 • 1952: 182
 • 1959: 192
 • 1960: 190
 • 1962: 171
 • 1986: 276
 • 1988: 254
 • 1989: 262
 • 1999: 463         
 • 2002: 603         
 • 2003: 512          
 • 2005: 527          
 • 2008: 661         
 • 2009: 717          
 • 2012: 855
 • 2016: 750

Mukana Alihankinta-messuilla

Rauman Yrittäjien jäsenet ovat osallistuneet vuosittain Tampereen alihankintamessuille, joiden päätuotteina ovat metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuus sekä suunnittelu ja konsultointi. Rauman Yrittäjillä on messuille varattuna 64 neliön osasto, jossa on ollut mukana neljä raumalaisyritystä.

Vuoden 2001 kolmannessa Yrittäjien tiedotuslehdessä pitkään messuilla mukana ollut Pistora Oy:n toimitusjohtaja Raimo Komaro kiitteli messujen olemassaoloa monista hyvistä asiakkaistaan. ”Messut ovat olleet oivallinen keino tavata asiakkaita niin, että molemmilla on aikaa keskusteluihin ja neuvotteluihin. Työpaikalle kun menet, tulet varmaan väärään aikaan, on kiirettä, puhelimet soivat ja työt odottavat tekijäänsä. Messuilla voi keskittyä todella tuotteidensa kaupallistamiseen”, kertoi Komaro.

Muu messuedustus

Vuosina 2004-2005 Rauman Yrittäjät esitteli toimintaansa Rauman Messuilla. Hallitusjäsenet päivystivät yhdistyksen standillä ja kertoivat toiminnasta. Yrittäjäyhdistys on osallistunut useana vuonna myös nuorille suunnatuille Urastartti-messuille. Alla kuvia vuosien 2015 ja 2016 Urastartista.

Golf-tapahtuma

Golf-tapahtuma on järjestetty vuodesta 2003 yhdessä Rauman kauppakamarin kanssa. Kuin ihmeen kaupalla tapahtumassa on ollut aina suosiollinen sää. 

Rauman Yrittäjien kiertopalkinnon golf-kisassa ovat voittaneet:

 • 2003 Viljanen Olli-Pekka ja Pihlman Leila
 • 2004 Varjonen Lassi ja Pihlman Leila
 • 2005 Nevanpää Aarne ja Wallin Maija
 • 2006 Tarvainen Heikki ja Nurmi Pirkko
 • 2007 Ylitalo Heimo ja Sundelin Pirjo
 • 2008 Tarvainen Heikki ja Sundelin Pirjo
 • 2009 Tarvainen Heikki ja Tyynysniemi Marketta
 • 2010 Lindén Mika ja Lehtonen Minna
 • 2011 Sjöblom Eerik ja Varjonen Rita
 • 2012 Ylitalo Heimo ja Sundelin Pirjo
 • 2013 Nissilä Kalle ja Varjonen Rita
 • 2014 Suominen Jukka ja Suoramaa Susanna
 • 2015 Tarvainen Heikki  ja Dahl-Ylen Sari

Aamukahveja, koulutuksia ja verkostoitumista

Yhdistyksen jäsenille suunnattuja aamukahvitilaisuuksia on järjestetty vuodesta 2009 lähtien joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 8 -9 paikallisissa kahviloissa tai yrityksissä. Osallistujia on ollut tapahtuman luonteesta riippuen 20 -120. Aamukahvit ovat nonstop-tilaisuuksia, johon osallistujat voivat tulla ja mennä oman aikataulunsa mukaan. Aamukahveilla on usein joku teema, josta kahvit tarjoava yritys kertoo pienen alustuksen. Esimerkkinä tästä olivat elokuun 2016 aamukahvit Eurajoen Säästöpankissa, jossa pankin väki kertoi osallistujille yrittäjien eläkeasioista. 

Yrittäjäyhdistys järjestää myös säännöllisiä koulutuksia ja infotilaisuuksia sekä uusille yrittäjille että vanhoille yrittäjäyhdistyksen jäsenille. Talous, digitalisaatio ja markkinointi ovat tänäkin päivänä kysyttyjä teemoja.

Lappilaiset yhdistyvät Rauman Yrittäjiin

Lapin kunnan Yrittäjät ry päätti syyskokouksessaan 6.11.2009 liittyä Rauman Yrittäjiin. Liittymisen puolesta puhunut yrittäjä totesi kokouksessa: ”Yrittäjä on itsenäinen yrittäjä, kuuluipa hän sitten mihin yhdistykseen tahansa. Yrittäjän omasta aktiivisuudesta riippuu, miten yhdistys toimii ja tuoko hän yrittämisen näkökulmaa päätöksentekoon.”

Lapin alueella yritysoiminta on aktiivista ja yhdistyksen jäseniäkin kymmenittäin. Yrittäjien hallituksessa on yhteen liittymisen jälkeen ollut jatkuvasti yksi edustaja Lapin alueelta.

Lappi on auki! -yrityssuunnistus

Lappilaiset yrittäjät ovat viime vuosina koonneet voimansa Lappi on auki -yrityssuunnistuksen merkeissä. Tämä erittäin suosittu tapahtuma on saanut sadoittain ihmisiä kiertämään Lapin yrityksissä "suunnistuskarttojen" kanssa löylypäivien aikaan ja tutustumaan samalla yritysten toimintaan ja tarjontaan. Tietyn määrän leimoja suunnistuskarttaan keränneiden osallistujien kesken on arvottu mittava määrä tuotepalkintoja ja lahjakortteja. Vuonna 2016 mukana oli yhteensä 25 lappilaista yritystä.

Perhetapahtumat

Perhetapahtumia yrittäjäyhdistyksen jäsenille on järjestetty säännöllisesti koko 2000-luvun ajan. Tapahtumat ovat olleet tykättyjä, sillä kukapa paremmin ymmärtäisi yrittäjän perheen arkea kuin toinen yrittäjä.

Vapaa-ajan ohjelmaa yrittäjille

Rauman Yrittäjien jäsenille on tarjottu perhetapahtumien ohella myös muita vapaa-ajan tapahtumia kuten jääkiekko-otteluita, jazz-vierailuja Poriin, elokuvailtoja ja teatterikäyntejä.

Yrittäjän päivän juhlallisuudet

Valtakunnallista Yrittäjän päivää 5.9. juhlitaan vuosittain Raumalla muun muassa aamiaisbrunssin parissa. Vuoden 2009 aurinkoiseen Yrittäjänpäivään kuului myös muuta ohjelmaa, kuten nuorten konsertti torilla, nauruterapiaa, yrittäjäkulkue sekä yrittäjäpatsaan pesu.

2006: Yhdistys täyttää 70 vuotta

Rauman Yrittäjät ry täytti 70 vuotta vuonna 2016. 24. toukokuuta järjestettiin juhlallinen hetki Yrittäjäpatsaan luona patsaan 20-vuotispäivän kunniaksi. Allaolevaa kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan tilaisuudesta tehtyä videota.

Vuoden pääjuhla järjestettiin 15. lokakuuta Rauman kaupunginteatterissa, jossa yhdistyksen hallitus esitti näytelmän muodossa Rauman Yrittäjien 70-vuotistaipaleen vuodesta 1936 lähtien. 16. lokakuuta 2006 Sanomalehti Länsi-Suomi uutisoi tapahtumasta näin:

2010: Vuoden paikallisyhdistys Satakunnassa

Rauman Yrittäjät ry valittiin Satakunnan Yrittäjien vuoden 2010 paikallisyhdistykseksi. Perusteina valintaan olivat yhdistyksen pitkäjänteinen ja järjestelmällinen toiminta, monipuoliset tapahtumat, hyvä yhteistyö kaupungin johdon kanssa, säännöllinen yhteistyö muiden alueen toimijoiden kanssa, hyvä hallitus- ja työvaliokuntatyöskentely, aktiivinen edunvalvontatyö, sekä onnistunut yhdistyminen Lapin kunnan Yrittäjien kanssa.

Yhdistyksen työntekijät

Rauman Yrittäjillä ovat olleet töissä seuraavat henkilöt:

 • Reija Värre, 1987–1990-luku                                         
 • Merja Tammi, 1980–1990-luku   
 • Tarja Väre, 1998–2016   
 • Hannu Pärssinen 2002–2015                                 
 • Riikka Piispa, 2015–     
 • Outi Lehtorinne, 2015–                                           
 • Sari Mantere, 2016–                                               

Lisäksi toiminnassa on ollut mukana paljon kesätyöapua ja työharjoittelijoita.

2016: Yhdistyksen sydän Tarja Väre jää eläkkeelle

Rauman Yrittäjien pitkäaikaisin työntekijä Tarja Väre jäi eläkkeelle elokuun lopussa 2016 Rauman Yrittäjät ry:n toimistolta. Takana on 18 vuotta ensin toiminnanjohtajana ja sen jälkeen järjestösihteerinä. Monelle yrittäjälle ja yhteistyökumppanille Tarja on ollut yhtä kuin Rauman Yrittäjät ry.

Tarja Väre aloitti työnsä Rauman Yrittäjissä maaliskuussa 1998. Tie toi takaisin synnyinkaupunkiin Raumalle Helsingissä ja Kiinassa vietettyjen vuosien jälkeen. Tehtäväkenttä oli alusta asti monipuolinen ja yrittäjien toimisto sijaitsi tuolloin vanhan kaupungin talon katutasossa. Vaikka Tarja oli ainoa yrittäjien työntekijä, ei toimistolla tarvinnut olla yksin. Naapurissa toimivat mm. Yrityspalvelukeskus ja Kauppakamari.

"Kun aloitin, oli toimistolla korkea pino pölyn peittämiä papereita", muistelee Tarja. Työ alkoi papereihin tutustumisella.

Pitkään Tarja työskenteli yrittäjien palveluksessa yksin, kunnes ensimmäiseksi työkaveriksi tuli 2000-luvulla Hannu ”Tunnu” Pärssinen. Puheenjohtajia Tarja ehti nähdä uransa aikana yhdistyksessä yhteensä kahdeksan eri henkilöä, ja hallitusjäseninä lukuisa joukko eri alan yrittäjiä. Läksiäisjuhlissa Tarjaa kiiteltiin hyvästä muistista ja vuorovaikutustaidoista. "Monenlaista mahtuu vuosiin, iloja ja suruja. Yhdistyksen toiminta on mennyt koko ajan eteenpäin ja kehittynyt huimasti", Tarja kiittelee.

Vaikka Tarja on tehnyt pitkän uran yrittäjien parissa, ei hän olisi ikinä itse ryhtynyt yrittäjäksi. "Ei minulla olisi riittänyt rohkeutta siihen, ottamaan riskejä ja vastaamaan vielä toisten ihmisten toimeentulosta",  kertoo Tarja ja sanoo ihailevansa suuresti yrittäjiä ja heidän työpanostaan.

Ihmiset ovat olleet näiden 18 vuoden ajan juuri se työn suola ja sokeri, joka on pitänyt Tarjan kiinni työssä. "Minulla on ollut ilo tutustua mielenkiintoisiin yrityksiin ja ihaniin yrittäjiin niiden takana. Erityisesti Osaava Rauma -lehden vuoksi olen päässyt kurkistamaan yritysten kulissien taakse!, huokaa Tarja ja myöntää, että yrittäjien toimisto on ollut todellinen näköalapaikka raumalaiseen elinkeinoelämään. "Raumalla on ollut hieno työskennellä. Täällä osataan tehdä yhdessä, yrittäjät, järjestö ja kunta."

Eläkepäivien koittaessa Tarja aikoo viettää entistä enemmän rakkaiden harrastusten, kuten kulttuurin ja taiteen parissa. Uutena harrastuksena on tarkoitus aloittaa vapaaehtoistyö, jossa vanhuksia ja huonokuntoisia autetaan kulttuuritapahtumiin osallistumisessa. Edessä on myös matka sydäntä lähellä olevaan maahan, Italiaan.