Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

2000-luku: City-toiminta elävöittää keskustaa

Rakastunut Raumaan -toiminnan päämäärä on ylläpitää ja kehittää Rauman keskustan elinvoimaisuutta. Yhteismarkkinointi, myyntikampanjat ja keskusta-alueen tapahtumat kannustavat kuluttajia valitsemaan Rauman. Toiminnan keskiössä on yhteisöllisyys – yhdessä saamme enemmän aikaan!

Alla olevien otsikoiden yhteydessä on kerrottu enemmän vuonna 2002 aloitetusta Rakastunut Raumaan -toiminnasta, joka aikaisemmin kulki nimellä City-kauppiaat.

City-toiminnan lyhyt historia

Keskustan kehittäminen alkoi Raumalla toden teolla 2000-luvun vaihteessa, jolloin Anundilan aukion ja Nortamonkadun parannustyöt alkoivat valmistua. Koska kaupunki oli tehnyt päätökset mittavista keskustan kehittämissuunnitelmista, oli tarpeen kehittää myös kaupallisia toimia. Aiemmin keskustassa oli toiminut kaksi erillistä kauppiasryhmittymää, Parhaat kaupat Vanhassa Raumassa ja Lehmuskeskushanke Valtakadun ja Keskuspuiston alueella. Tulevaisuudessa todettiin kaupungin keskustassa riittävän yhden koko aluetta kehittävän toimijan.

Keskustan kehittämistä suunniteltiin ryhmässä, joka koostui Rauman Yrittäjät ry:n lisäksi kaupungin elinkeinotoimen, kauppakamarin ja kaupan edustajista. Rauman Yrittäjät ry. lähti hankkeen hakijaksi ja hankerahoitus saatiin vuoden 2002 alusta. Toiminnan päämääräksi asetettiin laajan jäsenistön mukaan saaminen, keskustan vetovoimaisuuden lisääminen tapahtumien ja kampanjoiden avulla, yrittäjien välisen yhteistyön lisääminen, ja kaupungin ja yrittäjien välisen kanssakäymisen ja tiedonkulun parantaminen.  

City-kauppiaiden toiminta jatkui hankerahoituksen loputtua ja kulkee nykyisin nimellä Rakastunut Raumaan.

Kaupan toimikunta ohjaa toimintaa

City-kauppiaiden toimintaa ohjaamaan perustettiin Kaupan toimikunta, jonka ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Kalle Nissilä. Muut jäsenet olivat Pekka Palmu, Aila Laiho, Kaisa Leino, Pasi Suominen ja Anne Voutilainen.

Kaupan toimikunnan panos Rakastunut Raumaan -toiminnassa on pysynyt merkittävänä tähän päivään saakka. Toimikunta kokoontuu vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Sen tehtävänä on Rakastunut Raumaan -toiminnan kehittäminen toiminnajohtajan tekemien ehdotusten pohjalta sekä keskustaan liittyvien ajankohtaisten asioiden käsittely.

Rauma-isäntänä Tunnu Pärssinen

Kaupan toimikunta valitsi City-hankkeen vetäjäksi Hannu "Tunnu" Pärssisen tittelillä Rauma-isäntä. Tunnun tehtävä ei ollut helppo, sillä City-toiminta piti luoda lähes tyhjästä Rauman keskustaan.

"Aloittaessani työt jouduin/sain aloittaa ns. tyhjältä pöydältä, koska aiempaa toimintaa ei ollut. Elävä kaupunkikeskusta -yhdistyksen kautta sain kontakteja jo toimiviin keskustan kehittäjiin.

Ajattelin, että ainakin kaikki keskustan yrittäjät täytyy saada mukaan City-hankkeeseen. Tein A4-kyselyn ja lähdin kiertelemään ovelta ovelle yrityksiä. Luulin, että ehtisin kolmessa viikossa kiertämään yritykset, mutta kahden viikon jälkeen huomasin, että olin kiertänyt vain kolmasosan. Yrittäjillä oli todella paljon ideoita ja keskusteltavaa. Lähetin lopuille kyselyn. Siitä sain hyvän alkupääoman siitä, mitä yrittäjät toivovat City-toiminnalta.

Myöhemmin teimme kaupan toimikunnan kanssa useita tutustumismatkoja eri kaupunkikeskustoihin, ja muista kaupunkikeskustoista tehtiin myös vierailuja meille", kertoo Tunnu.

Ensimmäisten toimintavuosien tempauksia

Liikkeiden yhtenäiset aukioloajat olivat ensimmäisiä asioita, jotka Kaupan toimikunta sai pohdittavakseen keväällä 2002. Kauppiaat toivoivat, että mahdollisimman moni liike lähtisi mukaan myöhempiin aukioloaikoihin, esimerkiksi tiettynä päivänä viikosta. Kahviloiden toivottiin olevan auki iltaisin ja viikonloppuisin.

Vuonna 2002 Rauma täytti 560 vuotta, ja keskustan kauppiaat saivat kaupungin mukaan tempaukseen, että syntymäpäivänä ei kerätty parkkimaksuja.

Kesällä 2002 City-kauppiaat toivat ensi kertaa kaduille elävää musiikkia. Pitsiviikolla Keskuspuistossa järjestettiin jalkapallo-ottelu ja torilla tanssittiin. Tapahtuman juontajana oli Laura Ruohola. Spärrin pihalla Hannu Heino ja Tapio Niemi jaarittelivat. Rauma-isäntä pääsi kertomaan City-hankkeesta Raumalta lähetettyyn TV1:n aamulähetykseen.

Syksyllä 2002 vietettiin ensimmäinen jäsenilta. Loppusyksystä City-kauppiaiden toimisto sai omat tilat Kontion piharakennuksesta Kuninkaankadulta. Ensimmäinen iso City-tapahtuma oli joulunavaus 2002, jolloin ilmestyi City-kauppiaiden oma Joulucity-lehti.

Vuonna 2003 uuden Prisman tulo puhututti jäseniä, ja sen tiimoilta pidettiin jäsenilta Posellissa toukokuussa. Illan keskusteluaiheisiin kuuluivat myös Kuninkaankadun katutyöt.

Kuninkaankadun remontti valmistui 2004 ja sen kunniaksi järjestettiin avajaiset 15.-17. heinäkuuta. Ohjelmassa oli mm. puheita, ilmapallojen jakoa, poikasoittokunnan esitys ja poniajelua. Illalla tapahtuma jatkui iltatorilla, jossa City-yritykset järjestivät muotinäytöksen.

Vuoden 2005 City-tapahtumia olivat esimerkiksi Teatteri saapuu keskustaan -tapahtuma, joka toteutettiin yhdessä Rauman kaupunginteatterin kanssa. Uuden kaupunginteatterin ovet olivat avoinna yleisölle, ja kävijöitä riitti ihailemassa kauan odotettua uutta teatteritaloa. Ilman suosiessa esitettiin terassilla kilpailu tv:n Thilia Thalia Tallallaa -tyyliin. Kilpailemassa olivat Cityn joukkueessa Tunnu Pärssinen, Katia Linden ja Pekka Palmu. Kaupunginvaltuuston joukkueessa olivat Aila Nera, Merja Valkoja ja Rainer Lehti, kun taas tiedotusvälineiden Painokkaat-joukkueessa kisasivat Pauli Uusi-Kilponen Länsi-Suomesta, Elina Helkelä Ramonasta ja Kristina Haavisto Uudesta-Raumasta.

City Sprintti -hiihdot torilla

Vuosina 2009-2013 Rakastunut Raumaan -kauppiaat järjestivät supersuosittuja City Sprintti -hiihtoja helmikuisella Rauman kauppatorilla. City Sprintit olivat vauhdikkaita ja iloisia koko perheen hiihtotapahtumia, joissa osallistujia oli aina useita satoja. Haastetta tapahtumalle toivat Rauman seudun oikulliset ja vähälumiset talvet. Lunta jouduttiin kuljettamaan torille jäähallin ja UPM:n lumikasoista.

HintaHysteria valtaa keskustan

HintaHysteria on Rakastunut Raumaan -kauppiaiden perinteinen shoppailukampanja, joka toteutetaan kaksi kertaa vuodessa: kerran keväällä ja kerran syksyllä eli ajankohtina, jolloin kaupanteko on muuten hiljaisempaa. HintaHysterian ajatuksena on tarjota ajankohtaisia tuotteita tarjoushinnoin.

Toriohjelmaa kesän iloisilla iltatoreilla

Toritapahtumien järjestäminen ja torin elävyyden ylläpitäminen kuuluvat kiinteänä osana Rauman Yrittäjien ja Rakastunut Raumaan -kauppaiden toimintaa. Kesän arki-iltoina torilla järjestetään iltatoreja, joiden kirppis- ja torimyyntipaikat on kaikille avoimia. Iltatorien helmenä ovat erilaiset ohjelmanumerot lavalla: tarjolla on muun muassa musiikkia, tarinankerrontaa, teatteria ja eri urheilujoukkueiden esittelyä. Vuonna 2016 toriohjelma uudistui niin, että mukaan tulivat myös lasten iltatorit sekä yhdistystorit. Lasten iltatoreilla perheen pienimmät saivat nauttia esimerkiksi liikunnallisesta Iirolandian touhupisteestä, Rauman 4H-yhdistyksen keppihevoskisasta sekä LähiTapiolan sammutuskoulutuksesta. Lauantain yhdistystoreilla Rauman seudun yhdistykset musiikin, taiteen että tapahtumien saralla esittelivät toimintaansa täydelle kauppatorille.

SuviPäissä varaslähtö kesään

Torilla on järjestetty iltatorien lisäksi myös muita kesäajan tapahtumia kuten vuosien 2013-2015 SuviPäit, jotka olivat yleisömenestyksiä. SuviPäissä raumalaiset ravintolat tarjosivat pieniä katuruoka-annoksia aurinkoisesta toukokuun lauantaista nauttiville torivieraille. SuviPäin yhtenä osana on alusta lähtien ollut pienpanimotuotteiden maisteluun keskittynyt Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuma. Rakastunut Raumaan -kauppaiden vieraina vuoden 2015 SuviPäissä oli myös 20 bloggaajaa seuralaisineen, jotka tutustuivat toritapahtuman lisäksi Vanhaan Raumaan ja sen putiikkeihin Rauma-oppaan johdolla.

Minihysteriaa perheen pienimmille

Keskustassa järjestetyt lastentapahtumat ovat olleet valtaisan suosittuja koko Rakastunut Raumaan -historian ajan. Vuoden 2015 lastentapahtuma nimettiin Minihysteriaksi johtuen sen ajankohdasta HintaHysteria-viikonloppuna. Minihysteria-tapahtuma perustui kaupunkisuunnistukseen, jossa lapset kiersivät rasteilla keskustan liikkeissä ja keräsivät leimoja suunnistuskarttaansa. Liikkeet olivat järjestäneet pienille suunnistajille monenlaista mielenkiintoista ohjelmaa, kuten askartelua, lettikampauksia ja keppihevostyöpajaa. Yhtenä suunnistuspisteenä Minihysteriassa oli Keskuspuisto, jossa raumalaiset yhdistykset, partiolippukunnat ja urheiluseurat järjestivät liikunnallisia toimintapisteitä lapsille. Pisteillä mm. kokeiltiin Salban lämäritutkaa, taiteiltiin Lapin Salaman kasvomaalauksia, testattiin Feran syöksymattoa, tehtiin popcornia partiolaisten trangialla sekä osallistuttiin RaumaArsin tanssiesityksiin.

Pikimust Perjanda ja Superkimppa-outlet

Rakastunut Raumaan -shoppailutempauksina on vuosien saatossa kokeiltu monenlaisia ideoita pihamyynneistä maailmalla suosittuun Black Friday -tapahtumaan (raumalaisittain Pikimust Perjanda) asti. Vuonna 2016 uutuutena esiteltiin Superkimppa-outlet, joka kokosi Poselliin viisi Rakastunut Raumaan -kauppiasta ja valtavan määrän tarjouksista kiinnostuneita asiakkaita. Tapahtuma oli erään osallistujan mukaan "uusi ja iloinen piristysruiske kevääseen", jota pyritään jatkamaan myös tulevina vuosina.

Hurmaava joulun aika

Eräs Rakastunut Raumaan -toiminnan näkyvimmistä toimintamuodoista ovat erilaiset joulunajan tapahtumat Rauman keskustassa. Tonttujen Yötä on järjestetty vuodesta 2004 lähtien. Tonttujen Yössä Vanhan Rauman putiikit ja palvelut pitävät ovensa auki myöhäiseen iltaan saakka. Tapahtuma kutsuu asiakkaat jouluisille ostoksille, tapaamaan tuttuja ja hakemaan lämmintä joulutunnelmaa. Illan ohjelmaan on kuulunut mm. Vanhan Rauman jouluvalojen sytytys, jouluisia kuoroesityksiä keskustan kaduilla sekä ilotulitus. Tonttujen Yö on useina vuosina aloittanut myös joulutorin Rauman kauppatorilla. Joulutorilla on ollut myynnissä käsitöitä, herkkuja ja glögiä sekä joulupukki tavattavissa kojullaan.

Verkostoitumista jäsenille

Rakastunut Raumaan -kauppiaiden jäsenillat tarjoavat jäsenille mahdollisuuden verkostoitua, viettää aikaa yhdessä työpaikan ulkopuolella sekä jakaa kokemuksia yrittäjyyden iloista ja haasteista toistensa kanssa.

Tietoiskuja aamukahveilla

Rakastunut Raumaan -kauppaiden toiminnan eräs keskeinen osa on järjestää eri teemoihin keskittyviä koulutuksia, tietoiskuja ja aamukahvitilaisuuksia jäsenille. Vuoden 2016 uutuutena ovat olleet some-aamukahvit, joissa on keskusteltu esimerkiksi Google-markkinoinnista, sosiaalisen median käytöstä yritysten viestinnässä, tietoturva-asioista sekä Windows 10 -päivityksestä. Tällaiset koulutusaamut ovat olleet erinomaisia tilaisuuksia levittää tietoa ajankohtaisista yrittäjiä mietityttävistä asioista sekä tarjota Rakastunut Raumaan -kauppiaille mahdollisuus verkostoitua toistensa kanssa.

Pitsi- ja jouluikkunakilpailut

Pitsi-ikkuna ja jouluikkunakilpailuja on järjestetty vuosien saatossa useita. Vuonna 2016 Rakastunut Raumaan -kauppiaiden pitsi-ikkunakisan voitti yleisön äänillä Wanhan Rauman putiikki TaruLiina tiukalla erolla Kontion kahvilaan, Candidaan, Mantin Maailmaan ja Kukka-Shop Rosaan.

Rakastunut Raumaan -viestintäkanavat

Rakastunut Raumaan -toiminnalla on omat netti-, Facebook- ja Instagram-sivut, joita seuraa tuhansia aktiivisia lukijoita viikottain. Sosiaalisen median käytössä pyrimme elämään hetkessä: postaamme sekä ajankohtaisia Rauma-uutisia, kuvia kaupungista että muita positiivisia tunnelmia Rakastunut Raumaan -hengessä.

Rakastunut Raumaan kauppailla on ollut oma esite vuodesta 2004 lähtien. Vuoden 2016 esite toteutettiin yhdessä Rauman kaupungin kanssa.

Alla muutamia Instagram-kuviamme vuosilta 2015 ja 2016.

Palkinto: Vuoden 2009 kaupunkikeskusta

Rauman keskustan pitkän ja aktiivisen kehitystyön tuloksena Rauma valittiin vuoden 2009 kaupunkikeskustaksi. ”Rauma on onnistunut erinomaisesti puukaupungin kehittämisessä ja muun muassa Rauman Yrittäjien City-kauppiaat ovat saaneet koko keskustan sykkimään kaupallisesti sekä tuottaneet laadukkaita tapahtumia”, kuuluivat palkinnon perustelut.

Tunnu Pärssinen arvostaa palkinnon korkealle: "City-kauppiaat olivat ansiona vuonna 2009, kun Rauma sai vuoden kaupunkikeskusta -palkinnon. Palkinnon perusteluissa todettiin nimenomaan, että City-kauppiastoiminta on saanut keskustan elämään: Rakastunut Raumaan ei ole pelkkä fraasi, vaan se on aistittavissa täällä palveluissa ja muualla. Palkinto ei toki ollut pelkälle City-toiminnalle, vaan yksi peruste oli myös se, että Vanhan Rauman – haasteellisen maailmanperintökohteen – uudistaminen on tehty hyvin."

YLE Satakunta kirjoitti 19.2.2009 palkinnosta näin:

Suomalaisten kaupunkikeskustojen kattoyhdistys Elävä Kaupunkikeskusta ry. ratkoo vuosittain kaupunkikeskustojen paremmuuden 50-kohtaisen vertailutaulukon perusteella. Kyseessä ei ole keskustojen kauneuskilpailu, vaan huomioon on pyritty ottamaan kokonaisuus, joka syntyy monesta eri tekijästä.

- Rauma sai palkinnon hyvästä avoimesta yhteistyöstä, hyvästä tiedottamisesta, hyvästä kaupungin ja kiinteistön omistajan välisestä suhteesta. Itse asiassa raati ei löytänyt yhtään erityistä heikkousta, vaan pääasiassa kaikki olivat myönteisiä asioita.

Kilpailuraati kiittelee myös Rauman toimia vanhan kaupungin kehittämiseksi. Esimerkiksi Vanhan Rauman katuverkoston talvisin sulana pitävä katusulatus lämmitti raadin mieltä erityisesti. Tapa, jolla sulanapidon kustannusten jakaminen kaupungin ja kiinteistöjen kesken on toteutettu, todistaa hyvää yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Myös kaupankäynnin sulautuminen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen maailmanperintökohteeseen on hoidettu Raumalla mallikkaasti, kehuu raadin puheenjohtaja Matti Mare. Hän toteaa, että Vanha Rauma ei ole museo, vaan toimiva osa Rauman nykyistä kaupallista keskustaa.

Elävä kaupunkikeskusta jakoi keskustapalkinnon nyt kymmenettä kertaa. Tänä vuonna palkintoraati ei säästellyt suitsutuksissaan.

- "Yksi Suomen hienoimmista kaupunkimatkakohteista."

- "Rakastunut Raumaan" ei ole pelkkä fraasi."

Lähteet: YLE Satakunta / Jari Pelkonen.

Tunnustuksia Tunnun tekemästä työstä

Tunnu Pärssinen jäi eläkkeelle 1.4.2015, jolloin hänet valittiin City-kauppiaiden kunniajäseneksi. Elokuussa 2015 Tunnu palkittiin uraauurtavasta keskustan kehittämistyöstä Raumalla Elävät kaupunkikeskustat -yhdistyksen kunniajäsenyydellä numero 6. Kunniajäsenyys on ensimmäinen toiminnanjohtajalle myönnetty. Aiemmin palkinnon ovat saaneet Ralf Juslin, Ukko Laurila, Pekka Timonen, Osmo Laine sekä Ilkka Halinen.

Rauma-päivänä 2015 Rauman kaupunki antoi Tunnulle tunnustuksena Ruorimiehet-mitalin. Ruorimiehet-mitali myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen arvokkaalla teollaan tai toiminnallaan on ollut hyödyksi Rauman kaupungille. Tunnun palkinnon perusteina olivat ansiokas toiminta Rauma-isäntänä ja Rauma Blues -tapahtuman järjestäjänä. "Tunnu Pärssinen on antanut kasvot raumalaiselle, positiiviselle yrittäjyydelle ja elinkeinoelämän edistämiselle ja toiminut sillanrakentajana yrittäjien ja kaupungin välillä", todetaan palkinnon perusteluissa.