Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki > Yrittajapalkintoja

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Rauman vuoden yrittäjä/yritys

Rauman Vuoden yrittäjä/yritys -palkinto on jaettu vuodesta 1976 lähtien. Rauman Yrittäjät ry:n hallitus tekee vuosittain kolme ehdotusta palkinnon saajista Rauman Yrittäjät -säätiölle, joka valitsee vuoden raumalaisyrityksen joko ehdotetuista tai tekee oman valintansa.  Palkinnon saajan julkistus tapahtuu Rauman Yrittäjien syysjuhlassa. Vuorovuosina palkitaan teollinen ja palvelualan yritys.

false

1976 Olavi Marva, Satatuote / Länsi-Suomi

Olavi Marva perusti Satatuotteen vuonna 1945 ja yritys ryhtyi valmistamaan paperipusseja. Myöhemmin repertuaariin tulivat lisäksi pakkaukset pahvista ja kartongista, kuten kananmunarasiat ja kenkälaatikot. "Hintaansa nähden Alkon parhaiten päähän menevä tuote", tokaisi Olavi Marva Alkon paperipussista monille, jotka ihmettelivät, mihin Satatuote-yhtiön tuotteita oikein tarvitaan.

1955 Olavi Marva osti Sanomalehti Länsi-Suomen suurimman osakkaan, Yrjö Riislan, osakkeet. Länsi-Suomi-lehti kiinnosti Olavi Marvaa kahdestakin syystä. Hän halusi omistuksen takaisin raumalaisiin käsiin ja lisäksi hän näki yhteistyömahdollisuuksia Länsi-Suomen kirjapainon ja Satatuotteiden pakkausten välillä.

Olavi Marva sai vuonna 1977 Rauman Yrittäjät -säätiön ensimmäisen Vuoden yrittäjä -palkinnon. Hän keksi tuolloin myös Satatuotteelle ikioman iskulauseen: "Raumlaises toosas snuungin davaras olis niingon gotonas".

Lähde: Marva Group

1977 Erkki Paasikivi, Oras Oy

"Vuonna 1917 syntynyt teollisuusneuvos Erkki Paasikivi loi elämäntyönsä sodan jälkeisessä Suomessa. Hän toimi Raumalla vuonna 1945 perustamansa hanatehdas Oras Oy:n toimitusjohtajana vuoteen 1978. Tämän jälkeen hän vaikutti perheyrityksen hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1996 asti."

Lähde: Erkki Paasikiven säätiö

1978 Reino Salo, Hollming Oy

Reino Salon muistokirjoitus Helsingin Sanomissa, kirjoittanut Mikko Uola

"Rakennusinsinööri Salosta tuli Raumalla sotakorvausaluksia rakentaneen Hollming Oy:n rakennusosaston päällikkö 1949. Salo nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi Filip Hollmingin kuoltua 1951. Sotakorvaustelakasta tuli Salon johdolla kauppasopimuksilla Neuvostoliittoon toimitettujen alusten rakentaja. Ensin tehtiin kauppaa teräsproomuilla, 1960-luvulla rakennettiin puunkuljetuslaivoja ja seuraavalla vuosikymmenellä ro-ro-aluksia ja raskaslastilaivoja.

Reino Salosta tuli laivakaupoista neuvoteltaessa Moskovan laivanostajien piirissä tunnettu ja arvostettu neuvottelu- ja kauppakumppani, jonka joviaaliin ja tärkeilemättömään tyyliin venäläiset ihastuivat. Salon johtama yhtiö toimitti laivoja myös kotimaahan. 1980-luvun merkittävä aluevaltaus olivat Neuvostoliittoon toimitetut monipuoliset tieteelliset tutkimusalukset.

Salo oli suuntautunut tuotekehitykseen ja kehitti muun muassa laivojen ruoripotkurilaitteiston, joka tuli käyttöön maailmanlaajuisesti erikoisalusten ja öljyporalauttojen potkurilaitteistona. Hollming rakensi näihin laitteistoihin perustuen hinaajia ja monitoimijäänmurtajia sekä erilaisia Puolustusvoimien aluksia.

Vuorineuvos Salo osallistui lukuisiin kotipaikkakuntansa Rauman kehittämishankkeisiin. Hän oli perustamassa paikallisia oppilaitoksia ja oli muutenkin huomattava vaikuttaja raumalaisessa kulttuurielämässä ja nuorisotyössä."

Lähde: Helsingin Sanomat

1978 Eelis Jalonen, Huonekaluliike Jalonen

1979 Ekram Fere, Fere Oy

"Fere aloitti vaatekaupan vuonna 1949, nykyisen Pentik-liikkeen paikalla Kuninkaankadulla. Ferellä oli lisäksi 60- ja 70 -luvuilla Mikon Asu -miestenvaateliike, joka sijaitsi samalla kadulla, nykyisen Taikatassu-lemmikkieläinkaupan talossa.

Torin varteen, vanhaan Yhdyspankki-kiinteistöön Fere muutti vuonna 1969. Fere oli rakennuttanut siihen modernin laajennusosan, joka raumalaisten suussa sai lempinimen ”sokerpala”. Upouudessa suurmyymälässä oli lisäksi jotain aivan ihmeellistä: liukuportaat!

Klinkkerilaatalla päällystetyn kuutiomaisen rakennuksen ei kuitenkaan lopulta katsottu sopivan Vanhan Rauman imagoon, joten Feren perheyritys teki kulttuuriteon ja muutti 80-luvun alussa myymälän ulkokuoren vastaamaan paremmin vanhaa rakennustyyliä. Maineikas Fere siirtyi kokonaan pois Raumalta Helsinkiin 2000-luvun alkuvuosina."

Lähde: Sanomalehti Länsi-Suomi, 31.8.2013

 

1980 Sulo Nieminen, Riisla Oy

Sulo Niemisen muistokirjoitus Helsingin Sanomissa, kirjoittanut Vesa Heino ja Pekka Sippola:

"Nieminen eteni juoksupojasta myyntimieheksi ja vuonna 1945 hän aloitti osastopäällikkönä Maamiesten Kauppa Oy:ssä. Kauppamiehen ura vei hänet Rauman Satavehnästä Helsinkiin, Poriin ja viimein Porista Aug. Lipsaselta 1965 Raumalle Riisla Oy:n varatoimitusjohtajaksi ja myöhemmin toimitusjohtajaksi. Kauppaneuvoksen arvon hän sai vuonna 1978.

Sulo Nieminen oli johtajana alaisilleen hyväntuulinen, hymyilevä ja neuvoja antava. Yhteistyön tarpeellisuus tuotiin esiin niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin toiminnassa.

Asiakaskauppiaiden valinnassa korostui kauppiaan vaimon merkitys. Niemisen mielestä yrityksen menestymiseen vaikutti enemmän hymyilevä ja avoin aviopuoliso kuin henkilöiden alkupääoma. Nieminen korosti ahkeruuden merkitystä ja muistutti, ettei menestystä haeta, vaan se seuraa itsestään olemalla ahkera ja rehellinen. Työstä tulee nauttia ja tuntea olevansa tarpeellinen. Pitää huolehtia asioista, jotka ovat vallassamme ja olla surematta asioita, joille ei voi mitään."

Lähde: Helsingin Sanomat

1981 Veli Heikkilä, Tilitoimisto Heikkilä

Veli Heikkilä toimi myös Rauman Yrittäjien puheenjohtajana vuosien 1973-1988 aikana.

1982 Leo Laine, Lokari Oy

1983 Niilo Lehtinen, Asennusliike Lehtinen

Asennusliike Lehtisen historiaa Aslemetalsin sivuilla:

"Vuonna 1961 raumalainen suurperheen isä Niilo Lehtinen perusti Asennusliike N. Lehtinen -nimisen yrityksen, joka aloitti toimintansa Rauman Paroalhossa sijaitsevassa omakotitalossa. Autotallissa oli työkaluvarasto ja yläkerrassa toimisto. Toimialana oli laivaputkistojen urakointi, ja liikkeen palveluksessa oli viisi henkilöä. Töitä tehtiin aliurakoitsijana Rauma-Repola Oy:n telakalle Raumalle. Toiminta kasvoi ja laajeni ja 1970-luvulla yrityksen palkkalistoilla oli jopa 400 henkilöä.

Vaikeitakin aikoja on koettu, mutta velvoitteiden hoitaminen on aina onnistunut, vaikka vouti yhdessä vaiheessa ulosmittasi toimitusjohtajan autonkin. Toimialan laajetessa Asennusliike N. Lehtinen muuttui kommandiittiyhtiöksi vuonna 1985, Aslemetals Oy:nä yritys aloitti toiminnan vuonna 1992."

Lähde: Aslemetals Oy

1984 Rauno Lotila, Lotila Oy

1985 Kari Nummela, Satakunnan Kenkätehdas Oy

Katso Westmedian video Satakunnan Kenkätehtaasta vuodelta 1989 täältä >>

1986 Aili Pihanto, Trikoo-Asu

Aili Pihanto oli ensimmäinen yrittäjäpalkinnon saanut nainen. Pihannon ansioiksi todettiin pitkäaikainen, menestyksekäs yrittäminen ja aktiivinen toiminta yrittäjäyhdistyksessä. Pihanto oli vuoteen 1987 mennessä toiminut kymmenen vuotta Rauman Yrittäjänaisten puheenjohtajana, viisi vuotta Yrittäjänaisten Keskusliiton Keskusjohdon varajäsenenä, kahdeksan vuotta Rauman tekstiilikauppiaat -yhdistyksen hallituksen jäsenenä, sekä Rauman Yrittäjät ry:n ja Satakunnan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsenenä. ”Olen aina tuntenut itseni kauppiaaksi ja tiskin takana olen omalla paikallani. Asiakaspalvelu on hienoa työtä”, totesi Aili Pihanto Länsi-Suomelle 26.10.1987.

1987 Martti Saarela, Lihanjalostus Aalto Oy

1988 Erkki Helkelä, Kultasepänliike Helkelä Oy

Lue Helkelän kultasepänliikkeen yritystarina täältä >>>

1989 Muisto Laine, Lai-Mu Oy

1990 Antti Lammi, Rauman Akku Oy

Antti Lammen yrityksen ansioiksi nostettiin henkilöstön arvostaminen, ensiluokkainen asiakassuhteiden hoito sekä asema talousalueen johtavana liikkeenä. Vuoden 1991 toisessa Rauman Yrittäjät -tiedotuslehdessä Lammi kommentoi palkintoaan näin: "Valinta oli minulle täysi yllätys. Arvostan kovasti säätiön antamaa nimitystä, onhan se arvostettu, rehellinen tunnustus tehdystä työstä. Tunnustus kuuluu kyllä myös niin perheellinen kuin liikkeen koko henkilökunnalle."

1991 Riitta Porkka, Rauman Offsetpaino Oy

Riitta Porkka oli vasta toinen vuoden yrittäjäksi valittu nainen. Erityisen ansiokkaana pidettiin Porkan yrityksen myötämielisyyttä henkilökunnan koulutukseen, jota yritys tuki taloudellisesti.

1992 Pekka Tuomikoski, Rauman Ketjutekniikka Oy

"Yritys perustettiin 1982, jolloin toiminta käynnistettiin Ketjumyynti Tuomikoski -nimisenä yhtiönä. Vuonna 1984 yritys erikoistui ympäristösektorille, ketjukaavinjärjestelmien toimittajaksi. Vahvan tuotekehitystoiminnan ansiosta Pekka Tuomikoski päätti tyttärensä Leenan kanssa yhdistää voimavarat ja kansainvälistyä. Järjestelmiä ryhdyttiin markkinoimaan Eurooppaan ja muualle maailmaan. Vuonna 1992 perustettiin globaalia Suomessa kehitettyä ketjuteknologian vientiä varten perheyhtiö, joka sai nimekseen Finnchain Oy."

Lähde: Finnchain Oy

1993 Anssi Lainio, Värirauma Ky

"Anssi Lainio perusti 1.4.1969 Rauman Väri Ky:n, joka aloitti toimintansa Kuninkaankadulla Koskelan talossa. Tarkoituksena oli laajentaa toimintaa maalaustöiden urakoinnista maalien ja tapettien myyntiin. Koskelan talon 30 neliömetrin tilat riittivät vain kolmisen vuotta, sillä vuonna 1972 yritys muutti Kuninkaankadulle omaan kiinteistöön, josta siirryttiin Aittakarinkadulle 1977. Tuolloin yritys oli jo vaihtanut nimekseen Värirauma Ky.

Lainion johdolla yritystoiminta jatkoi kasvuaan ja vuonna 1990 yritys muutti Papinhaankadulle, jolloin tilat kasvoivat. Näin tuotteet saatiin myymälään paremmin esille ja suuren varaston avulla tuotteita pystyttiin tarjoamaan nopealla toimitusajalla, suoraan varastosta tavalla, joka oli ainutlaatuinen koko maassa.

Vuonna 2001 yhtiömuoto muutettiin kommandiittiyhtiöstä osakeyhtiöksi Anssi Lainion jäädessä sivuun. Toimitusjohtajaksi siirtyi Jouni Lehti, joka otti Irene Lehden kanssa vetovastuun yrityksen toiminnasta kehittäen edelleen yrityksen toimintaa. Vuoden 2012 alusta lähtien Irene Lehti on seurannut isänsä jalanjäljissä ostamalla yrityksen koko osakekannan säilyttääkseen toiminnan jatkuvuuden.

Vaikka yrityksen johto ja omistajuus on siirtynyt sukupolvelta toiselle, ovat Anssi Lainion ajatukset yhä yritysstrategian hengessä mukana. Asiantunteva, luotettava palvelu ja asiantunteva henkilökunta ovat olleet osa kokonaisuutta ja ovat sitä yhä. Väriraumassa on alusta asti toteutettu omia näkemyksiä, eikä matkittu kilpailijoita. Se on toiminut menestyksen avaimena vuodesta 1969 lähtien."

Lähde: Värirauma

1994 Juhani Mattila, Muotokumi Oy

Sanomalehti Länsi-Suomen kirjoitus Juhani Mattilan saamasta palkinnosta 15.10.1995:

1995 Olli Palmu, Kultasepänliike V Palmu

1996 Jarmo Männistö, Männistö Oy

1997 Iiro Nurmi, Pyörä Nurmi Oy

Sanomalehti Länsi-Suomen juttu Pyörä-Nurmesta 13.11.2013:

1998 Raimo Komaro, Pistora Oy

Sanomalehti Länsi-Suomen uutinen Raimo Komaron 60-vuotispäivän kunniaksi 30.10.2006:

2000 Sirkku Hartikainen, Rauman Uusi Apteekki

Sanomalehti Länsi-Suomi 24.4.2009:

2001 Hannu Laine, Automaattisorvaamo Hannu Laine Oy

2002 Janne Ylivuori, Siemen-Flora Oy

2003 Markku Jalonen, Jalonen-yhtiöt

2004 Juha Lujala, Moto-Rauma Oy

2005 Jorma Kaanela, Tarkkuustekniikka Oy

Rauman vuoden 2005 yrittäjäksi valittiin Jorma Kaanela, Tarkkuustekniikka Oy. Palkinnon perusteina olivat perheyrityksen suotuisa liikevaihdon kasvu, tuotteiden ja toiminta-ajatuksen omaperäisyys ja se, että tuotekehitys oli näytellyt keskeistä roolia pienessä yrityksessä.

Vuosi 2005 oli viimeinen, jolloin palkittiin vuoden raumalainen yrittäjä, sillä vuodesta 2006 eteenpäin palkinto on osoitettu vuoden yritykselle.

2006 Narvi-Sähkö Ky

Rauman vuoden 2006 yrityksenä palkittiin Narvi-Sähkö Oy, jonka valinnassa Rauman Yrittäjät -säätiö painotti jatkuvuutta.

Länsi-Suomi teki Narvi-Sähkön palkinnon jutun lehteen 16.10.2006.

"Narvi-Sähkö on Rauman vanhin sähköliike, jonka perusti vuonna 1969 Ilpo Narvila. Ilpon poika, Raimo Narvila, tuli tuli yritykseen mukaan vuonna 1987. Varsinainen sukupolvenvaihdon tehtiin viiden vuoden valmistelun jälkeen ja harkinnan jälkeen 2000-luvun puolella.

-Olen kasvanut oikeastaan lapsesta saakka kiinni yrittäjyyteen. Jo kymmenvuotiaana kuljin isän mukana matkassa, kertoo Raimo Narvila.

-Yrittäjyys edellyttää töiden saattamista loppuun saakka. Olemme pystyneet aika hyvin hommat hoitamaan, koska asiakaskunta alkaa olla jo melko vakiintunutta, toteaa Narvila."

2007 R-Sarkon Oy

Sanomalehti Länsi-Suomi 21.10.2007:

"Raumalaisessa automaattisorvaamo R-Sarkonissa oltiin suu messingillä reilut 18 vuotta sitten, kun uusi liiketoiminta ponkaisi käyntiin. Eilen oli jälleen syytä hymyyn, kun R-Sarkon valittiin Rauman vuoden 2007 yritykseksi.

- Meidän voimavaramme on alusta alkaen ollut osaava ja työhönsä sitoutunut henkilöstö, painottaa perustajakolmikko Timo Hirvasnoro, Timo Kääntee ja Jari Salo."

2008 Klapsakka Oy

Katso myös Westmedian tekemä video vuoden 2008 raumalaisesta yrityksestä täältä >>>

2009 Rauman Teräspoltto Oy

Sanomalehti Länsi-Suomi 8.11.2009:

"Rauman Yrittäjät -säätiö on valinnut vuoden 2009 yritykseksi Rauman Teräspoltto Oy:n, joka metallin polttoleikkauksessa hyödyntää automatiikkaa ja ammattitaitoa. Uusia investointejakin suunnitellaan.

- Kaikkein tärkeintä tässä työssä ovat toimitusvarmuus ja nopeus. Asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että hän saa tilaamansa osan sellaisena kuin on halunnut, silloin kun on sovittu. Näin toteaa palkitun Rauman Teräspolton toimitusjohtaja Kristiina Pihlman, jonka mukaan yritys ryhtyy uudistamaan konekantaansa, kun lamasta on selvitty."

2010 Lääkärikeskus Minerva

2011 Steerprop Oy

Sanomalehti Länsi-Suomi 20.11.2011:

"Raumalainen potkurivalmistaja Steerprop Oy on Rauman vuoden 2011 yritys. Laivojen ohjattavia potkurikoneistoja valmistava yritys on kasvanut yhdentoista vuoden aikana alansa tunnetuksi osaajaksi maailmalla. Yrityksen toimitusjohtaja Jarmo Savikurki on silminnähden tyytyväinen johtamansa yrityksen saamasta tunnustuksesta.

-Tunnustuksen saaminen hivelee yrityksen ja sen henkilöstön itsetuntoa ja antaa uskoa tulevaisuuteen, Savikurki miettii."

2012 Rauman Varaosahalli Oy

Sanomalehti Länsi-Suomi kirjoitti palkitusta 17.11.2012:

"Rauman Varaosahalli on Rauman vuoden 2012 yritys. Rauman Yrittäjät-säätiö on jakanut tämän vuoden palkinnon kiitokseksi yrityksen kasvunopeudesta, henkilöstömäärän lisäyksestä ja hyvästä taloustilanteesta.

Rauman Varaosahalli on reilu 30-vuotias yritys. Pisimmän elämäntyön, 20 vuotta sen parissa on tehnyt yrittäjä Oiva Känä. Tällä hetkellä yrityksessä käydään läpi sukupolvenvaihdosta: vetovastuun ottaa Oivan poika Veli-Matti Känä. Känät ottavat ylpeydellä vastaan saamansa palkinnon.

- Yrittäjäkollegat eivät anna palkintoa turhan vuoksi. Eiköhän tämä tule pitkäjänteisestä työstä ja onnistumisistakin, pohtii Oiva Känä."

2013 Motoseal Components Oy

Sanomalehti Länsi-Suomi uutisoi palkinnosta 23.11.2013.

"Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallisella ei ollut vaikeuksia vastata urheiluhaastatteluista tuttuun kysymykseen, kun tieto valinnasta tuli.

– Hyvältähän se tietysti tuntuu, kun saa palkinnon toisten yrittäjien valitsemana. Hienoa olisi saada palkinto asiakkailtakin, mutta heidän palkintonsa on siinä, että he käyttävät tuotteitamme vuodesta toiseen, Sallinen kommentoi.

Motoseal Components Oy suunnittelee, valmistaa ja markkinoi muovi- ja terästuotteita kuten traktoreiden ja rakennustyökoneiden lokasuojia sekä omalla Masi-tavaramerkillä myytäviä talvityövälineitä. Motoseal Componentsilla on nelisenkymmentä työntekijää ja sen liikevaihto viime vuonna oli 5,6 miljoonaa euroa. Suurin osa yhtiön markkinoista on Euroopassa, vaikka se vie työkoneiden ja traktoreiden lokasuojia sekä Pohjois- että Etelä-Amerikkaan.

Motosealin lokasuojia asennetaan alkuperäisosina muun muassa Volvo-pyöräkuormaajiin ja Valtra-traktoreihin. Masi-talvityövälineitä myydään johtavissa rautakauppaketjuissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Myös Norjaan ja Venäjälle on vientiä. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1979, jolloin Kari Sallisen isä Teuvo Sallinen perusti Motoseal Oy:n. Kuten moni muukin suomalainen yritys, myös Motoseal Oy koki konkurssin vuonna 1993. Nykyinen Motoseal Components Oy jatkoi toimintaa katkoitta vanhan yrityksen hyviksi havaitulla tuote- ja bisnesideoilla. 

– Vaikka juhlan hetki onkin, niin hyvin muistaa ne vaikeat ajat, joita silloin elettiin, Kari Sallinen pohtii."

Lähde: Sanomalehti Länsi-Suomi

2014 Wanhan Rauman Kellari

Sanomalehti Länsi-Suomi 15.11.2014:

"Rauman Yrittäjät -säätiö on valinnut Wanhan Rauman Kellarin vuoden yrittäjäksi. Tänä vuonna valinta tehtiin kaupan ja palvelualojen yrityksistä. Wanhan Rauman Kellaria veljensä Harrin kanssa luotsaava Petri Lehtinen oli mielissään tunnustuksesta.

– Nämä kollegoiden tai raadin tekemät valinnat tuntuvat aina parhailta, hän toteaa.

Säätiön valtuuskunnan tekemä valinta perustuu muun muassa yrityksen kasvunopeuteen ja taloudelliseen tilanteeseen. Lehtisen mukaan yritys on ravintola-alan haastavista ajoista huolimatta pyrkinyt pitämään henkilöstöstään kiinni.

Wanhan Rauman Kellari on toiminut Anundilanaukiolla vuodesta 1996 lähtien, kun kiinteistö ja tontti siirtyivät kaupungin järjestämässä huutokaupassa Lehtisille. Tuolloin yrityksen johdossa oli Petrin ja Harrin isä Raimo Lehtinen. Kellarissa tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2010. Veljekset ovat jatkaneet isänsä työtä vakaasti ja ohjanneet laivaa vain pienin muutoksin.

– Aika usein meiltä kysytään, milloin vaihdatte ruokalistaanne. Teemme pieniä muutoksia, mutta aina listalta poistunutta annosta kaivataan. Olivian kanaa ei voisi ottaa koskaan pois, sitä tilattaisiin kuitenkin."

Lähde: Sanomalehti Länsi-Suomi

2015 Rauman RS-Rakennus Oy

YLEn Kotimaan uutiset 18.10.2015:

"Rauman RS-Rakennus Oy on kyennyt lamasta huolimatta kasvattamaan vuosi vuodelta liiketoimintaansa. Perheyrityksen menestykseen on vaikuttanut myös isän ja pojan saumaton yhteistyö.

Risto Simula istuu pöydän ääressä poikaansa Anttia kehuen. Isä on selvästi ylpeä pojastaan, onhan takana on jo yli 15 vuotta menestyksekästä yhteistä yrittäjyyttä. Isä-Riston perustamasta rakennusyrityksestä siirtyi kolmannes hänen poikansa Antin hallintaan vuosituhannen vaihteessa, kun rakennusalalla oli vaikeaa.

– Pankissakin ihmeteltiin, että aioin ostaa 90-luvun lopulla rakennusliikkeestä osan, Antti Simula muistelee.

Loppu onkin raumalaista menestystarinaa parhaimmillaan. Tänä päivänä Rauman RS-Rakennus Oy pyörittää kuuden miljoonan liikevaihtoa ja työllistää 20 työntekijää suoraan ja toiset 20 alihankkijoiden kautta. Yrityksen liiketoiminta on kasvanut lamasta huolimatta vuosi vuodelta suuremmaksi. Tänä vuonna yritys pokkasi Satakunnan ja Rauman himotut Vuoden yrittäjä-palkinnon."

Lähde: YLE

2016 Kontion Konditoria oy

Osaava Rauma 4/2016:

Perinteinen perheyritys vuoden yritykseksi

Rauman Yrittäjät -säätiö valitsi tänä vuonna vuoden yritykseksi Kontion Konditorian. Yritystä yhdessä siskonsa Saija Laaksonen-Uusimarttilan kanssa luotsaava Pertti Laaksonen kertoo palkitsemisen pysäyttäneen ja laittaneen mietteliääksi:

Yrittäjyys on ollut pitkään elämäntapa ja nyt meidät on nyt tunnistettu ja tunnustettu -  se lisää itseluottamusta. On hienoa viedä eteenpäin yritystä, jolla on maine ja asiakkaiden luottamus.

Kilpailussa asiakkaiden makunystyröiden miellyttämisessä Laaksonen uskoo vaikuttavan vankan ammattitaidon ja paikallisuuden.

Perheyritys työllistää

KOntion Konditoriassa on mukana jo kolmas sukupolvi ja oman väen lisäksi työllistetään toistakymmentä ulkopuolista työntekijää.Saatua titeliä arvostetaan:

Kyllä sillä on mainosarvoa ja uskon asiakkaiden oivaltavan sen perusteella, että olemme ansainneet tämän, kertoo Petri Laaksonen ja jatkaa ettei nyt ole suinkaan tarkoitus jäädä laakereilla lepäämään:

Suoritin vuosi sitten leipurimestarin tutkinnon ja nyt sekä sen, että tämän Vuoden yritys-tittelin innostamana voisi syntyä uusi Kontio-tuote.

Yrityksen kehittäminen on jatkuvaa työtä. Leipomotyön lisäksi on liiketoiminnan käytössä olevia kiinteistöjä remontoitu ja entisöity. Ensi vuonna rempan kohteena on Vanhan Rauman kahvilakiinteistö. Seuraavan viiden vuoden sisällä on yrityksessä edessä mitä ilmeisemmin nuorennusleikkaus, kun nuorempi polvi tulee töihin ja vanhempi pitää lomaa.

Neljänkymmenen vuoden yrittäjyyteen mahtuu paljon muistoja, yllätyksiä ja kommelluksia. Mieleenpainuvimpien tuotteiden joukkoon nousee pettuleipä, jota tehtiin vuoden verran parikymmentä vuotta sitten:

Se oli jonkinlainen muotihitti ja sitä voisi miettiä myös ensi vuodelle Suomen juhlavuoden kunniaksi, pohtii Petri Laaksonen, jonka mielestä innostus ja kiinnostus työhön tulee juuri tuotteiden laajasta skaalasta ja asiakkaiden monipuolisista toivomuksista.

 

2017 VMP-interior oy

VMP-interiorille myönnettiin Rauman Vuoden Yritys -palkinto 2017. Menestyksen taustalla on vuonna 2010 tehdyt muutokset liiketoiminnassa sekä vastuun jakaminen henkilökunnalle. Suunnanmuutoksen jälkeen yritys on kasvanut viimeiset kuusi vuotta keskimäärin 27 prosenttia vuodessa.

Sadat valoisat, ergonomiset ja kauniit apteekit sekä sairaalojen tehokkaat lääkehuoltoratkaisut ovat raumalaisen VMP-interiorin käsialaa. Yrityksen arki on isojen ja pienten projektien hoitamista – asiakkaiden toiveiden kuuntelua, ongelmien ratkomista, luovaa suunnittelua ja tarkkaa aikataulutusta.

Kun asiakkailta kysytään, he kehuvat erityisesti VMP-interiorin osaamista projektinhallinnassa sekä yhteistyön helppoutta. Monet uudet asiakkaat tulevatkin suosittelujen kautta – toisaalta osa asiakassuhteista täyttää jo 20 vuotta.

– Kaikki tuo tarkoittaa, että emme voi jäädä paikalleen – emme yrityksenä emmekä yksilöinä. Meidän pitää löytää aina jotain uutta, kehittyä ja täyttää asiakkaan kovat odotukset, sanoo yrityksen perustaja Veli-Matti Paulasaari.

 

Innovaatioita etsimässä

 

VMP-interiorin tarina alkaa vuodesta 1996. Silloisesta yhden miehen yrityksestä on kasvanut haluttu yhteistyökumppani. VMP-interior on apteekkien tilasuunnittelussa markkinajohtaja Suomessa ja hakee kasvua sairaaloiden lääketurvallisuuden, sisälogistiikan ja robotiikan ratkaisuista.

Sairaalojen tarpeisiin VMP-interior on lanseerannut mobiilirobotin, ja kehittelee parhaillaan mm. hoitovaunua yhdessä yliopistojen asiantuntijoiden kanssa.

– Katseemme on vahvasti tulevaisuudessa. Haemme jatkuvasti tuoreita ideoita yli rajojen, kartoitamme yhteistyökumppaneita ja mietimme, millaiset innovaatiot voisivat helpottaa asiakkaidemme arkea.

 

Vahvaa kasvua

 

Tänään VMP-interior työllistää suoraan 17 henkilöä + ulkoistettu asennus ja keikkalaiset. Liikevaihtoa vuodelle 2016 kertyt 3,8 meur. Suurin muutos on tapahtunut vuoden 2010 jälkeen. Herätyksenä toimi se, että kilpailijat olivat menossa ohi oikealta ja vasemmalta.

Paulasaari päätti, että yrityksen täytyy uudistua: hän palkkasi ulkopuolisen konsultin, muokkasi liiketoimintasuunnitelmaa, käsijarru päästettiin irti ja vaihdettiin mainostoimistoa. Tämän johdosta palkattiin lisää ammattitaitoista henkilökuntaa. Muutokset ovat näkyneet myös tuloksessa.

Hurja kasvu ja sitä seurannut menestys ovat kasvattaneet koko yritystä. Vielä joitain vuosia sitten VMP-interior oli henkilöitynyt perustajaansa, mutta nyt toimisto on täysin itseohjautuvat.

– Samalla itse olen oppinut jakamaan vastuuta. Suunnittelijat ja muu henkilökunta ovatkin kasvaneet ottamaan sitä vastuuta – he hoitavat projektit alusta loppuun asti ja pitävät hyvää huolta asiakkaistamme. Haluan antaa suuret kiitokset loistavalle henkilökunnallemme, sillä ilman heitä emme olisi tässä, sanoo Paulasaari.

VMP-interior on raumalainen yritys, jolla on showroom Helsingin Arabiakeskuksessa ja asiakkaita ympäri Suomen.

 

2018 Rauman Hovi oy

Rauman Hovi Oy on vuonna 1992 perustettu perinteikäs hotelli- ja ravintola-alan toimija. Raumalla ja nyt myös Porissa toimiva perheyritys juhlisti viime vuonna 25. toimintavuottaan. Yrityksen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 100 työntekijää ja vuonna 2017 sen liikevaihto oli 7,8 miljoonaa euroa.

Vuonna 2011 perustettiin yrityksen markkinointi- ja myyntiorganisaatio Hovi Sales, jonka tavoitteena on luoda keskitetysti yhdestä paikasta monipuolisia ja nykyaikaisia palveluita yritys- ja yksityisasiakkaille.

Kaksi hotellia Raumalla ja yksi Porissa

Vuosi sitten Best Western -ketjusta irtaantuneet Hotel Kalliohovi ja Hotel Raumanlinna jatkavat edelleen yksityisinä hotelleina. Irtaantumisen jälkeen muun muassa palvelukonsepteja on hiottu vielä paremmin sekä liikematkailijoita että turisteja palveleviksi. – Joustava ja henkilökohtainen palvelu on se, miten voimme erottua kilpailijoistamme. Haluamme, että hotellivieraamme voivat keskittyä omiin asioihinsa, olivatpa ne sitten työtä tai huvia. Me hoidamme kaiken muun, hotellinjohtaja Iiro Ignatius lupaa.

Hovi on laajentanut kuluvan syksyn aikana toimintaansa myös Poriin. Lokakuun alussa avattiin Hotel Bepop Porin keskustassa. – Bepop on saanut nimensä ja innoituksensa bebop-jazzista, joka on menevää ja rentoa musiikkia. Tällä tavalla haluamme palvella asiakkaitamme Porissa. On hienoa laajentaa toimintaa myös Poriin ja uskon, että saamme sielläkin hommat luonnistamaan hyvin, Iiro Ignatius sanoo.

Laajat ravintolapalvelut palvelevat useita asiakasryhmiä

Pitkään toimineella yrityksellä on vahva jalansija myös raumalaisessa ravintolatarjonnassa. Hotel Kalliohovin yhteydessä toimiva Ravintola Kapteeninhuone ja Teknologitalo Sytyttimessä sijaitseva Ravintola Byssa palvelevat ihmisiä ympäri vuoden. Kapteeninhuoneessa nautitaan lounasta ja á la carte -ruokaa, Byssassa keskitytään lounaaseen ja juhlapalveluihin. Molemmista ravintoloista löytyy myös nykyaikaiset kokoustilat.

Hovi Salesin palvelutarjontaa täydentävät Juhlatalo Johtola ja Tilausravintola Juhlahovi, joissa voidaan järjestää monipuolisesti isojakin juhlia ja illanviettoja. – Johtolassa voi todella aistia sen vanhanajan tunnelman, mitä paperitehtaan johtajan residenssissä on ollut. Ja Johtolan saunan lauteet ovat varmaan olleet aikanaan kuulemassa jos jonkinlaista sopimusneuvottelua, Rauman Hovi Oy:n toimitusjohtaja Anne Ignatius-Helander naurahtaa.

Lisäksi Hovi Salesilta voi tilata erilaisia kokouspaketteja ja perhetilaisuuksia sekä varata esimerkiksi saunatiloja ja catering-palveluita. Yritys toimii myös muun muassa Olkiluodon ydinvoimala-alueella sekä Oras Oy:n tiloissa tarjoten henkilöstöravintolapalveluita sekä edustus- ja kokoustarjoiluja.

– Meille paikallisten yritysten palveleminen laadukkaasti on tärkeää. Koemme, että näin näytämme myös yritysten muualta tuleville vieraille, miten korkeatasoista palvelua Raumalta voi saada, Anne Ignatius-Helander sanoo.

Elämäntyöpalkinto

Yrittäjä Juhani Ignatius yllättyi iloisesti kuullessaan valinnasta:

- Olihan se yllättävä mutta tietysti hieno uutinen. Koen tämän jonkinlaisena elämäntaulupalkintona. Vuoden Yritys -palkinto on pala raumalaista historiaa, on kunnia päästä palkittavien joukkoon mukaan.

2019 Leimet oy

Rauman Yrittäjät -säätiö on myöntänyt Leimet O:lle Rauman Vuoden Yritys 2019 -palkinnon. Tänä vuonna valinta tehtiin tuotantoalan yrityksistä.  Säätiön hallintoneuvoston valinta perustuu seuraaviin seikkoihin: Yrityksen työllistämiseen, liikevaihdon kasvuun ja yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.

Paalutarvikkeita jo vuodesta 1964

Leimet Oy on lappilainen perheyritys. Kyläseppä Eino Leino aloitti kesällä 1964 betonipaalun teräksisten paalukenkien valmistuksen. Ensimmäinen toimitus ja lasku kirjattiin elokuulle 1964. Seuraava sukupolvi,  Erkki Leino taas vei yrityksen vientimarkkinoille jo vuonna 1971. Yrityksen johdossa on jo kolmas sukupolvi, Eino Leinon pojanpoika Antti Leino, joka astui yrityksen puikkoihin vuonna 2013.

Leimet Oy muodostaa yhdessä tytäryhtiö Joleikon Oy:n kanssa konsernin, joka työllistää n. 50 henkilöä. Konserni jalostaa vuositasolla terästä n. 8.000 tonnia.  Leimet -paalutarvikkeita viedään tänäkin vuonna 13 eri maahan. 2010 luvulla vientiä on yhteensä ollut 20:een eri maahan. Yhtiöllä on jälleenmyyjät USA:ssa, Väli- ja Etelä-Amerikassa, Venäjällä sekä muutamissa itäisen Euroopan maissa. Muille markkinoille myynti hoidetaan suorana vientinä. Kotimaassa Leimetillä on asiakkaina pitkän linjan osaajia sekä betoni- että teräsputkipaalutuksen alalla.

- Tuotekehitystä teemme alan johtavien toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Leimet-paalutarvikkeet valetaan betonipaaluihin. Betonipaaluperustus on globaalisti käytetty syväperustamisen menetelmä perustettaessa vaativia kohteita, kuten logistiikkakeskuksia, stadioneita sekä erilaisia korkeita rakennuksia. Myös erilaiset infraratkaisut, kuten sillat, rautatiet ja moottoritiet on pehmeillä mailla rakennettu kantavien betonipaalujen varaan, kertoo Antti Leino.

Leimet Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 11 MEUR. Tänä vuonna yhtiö kirjannee n. 12 MEUR:n liikevaihdon.

Leimet-tuotteet tunnetaan aina Meksikoa ja Australiaa myöten

- Leimetissä tehtiin mielestäni todella kauaskantoinen päätös vuonna 1971, jolloin yritys teki ensimmäisen vientikauppansa ruotsalaisen Stabilator AB:n kanssa levypaalukengistä. 21-vuotias isäni Erkki Leino teki lähes kielitaidottomana ensimmäisen vientimatkansa Ruotsiin. Leimetissä ymmärrettiin syvällisesti jo tuolloin kansainvälisen kaupan merkitys paalutarvikkeiden niche-markkinassa toimivalle pk-yritykselle. Yhtiömme liikevaihdosta tulee tänä päivänä 85 % viennistä, ja tätä osuutta pyritään systemaattisesti nostamaan entisestään. Vuosina 2015-2017 toimitimme Meksikoon betonipaalun jatkoksia yhteensä 3 MEUR arvosta. Syksyllä 2015 meihin otettiin yhteyttä Australiasta. Tehty työ tuotti syksyllä 2017 tulosta, kun solmimme yhteistyösopimuksen australialaisen toimijan kanssa. Tänä vuonna tämä toimija on yksi suurivolyymisimmista asiakkaistamme.

- Tällä erää teemme lujasti töitä, jotta pääsisimme kiinni Venäjän perustuspaalumarkkinoihin. Leimet -paalujatkoksia on tarkoitus testata Moskovassa vielä tänä syksynä, jotta niille saadaan paikallisten hyväksyntälaitosten hyväksyntä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja, pääomistaja Antti Leino. Itäisessä naapurimaassa on valtava potentiaali näille tuotteille

Rakennusteollisuudessa seurataan suhdanteita

Leimet elää tällä erää vuoden 2017 huippusuhdanteen jälkeen koittaneessa laskusuhdanteessa.

- Koska toimialamme on erittäin syklinen, pyrimme maantieteellisellä hajautuksella pienentämään suhdannevaihteluita ja täten pienentämään riippuvuuttamme pohjoismaisista paalutarvikemarkkinoista. Tuotteemme ovat paikoin erittäin kireän hintakilpailun kohteena ja uskomme, että mm. markkina-aluetta laajentamalla voimme vastata kilpailuun. Laajentunut markkina-alue tuo mukanaan monia aivan uusia haasteita, mutta se samalla kasvattaa yrityksen organisaatiota kohti prosessimaisempaa toimintaa sekä ammattimaisempaa riskienhallintaa.

Palkitseminen kannustaa ja motivoi jatkamaan

- Nyt saamamme Vuoden yritys palkinto antaa puhtia arkiseen liiketoiminnan kehittämiseen. Konservatiivisella alalla toimiva Leimet kohtaa todella rajua kilpailua etenkin teknisesti kehittyneellä euroalueella, jossa myös kasvu on vaisumpaa ja tätä kautta laskusuhdanteessa hintapaine on kova valmistamiamme tuotteita kohtaan. Silti olen varma, että lujalla työnteolla ja omaa toimintaa kriittisesti tarkastelemalla ja kehittämällä voimme jatkossakin valmistaa paalutarvikkeita Rauman Lapissa.

Toimitusjohtaja Antti Leino antaa suuren kiitoksen koko konsernin henkilökunnalle.

- Yritys koostuu ennen kaikkea ihmisistä, joita minulla yrittäjänä on ympärilläni joukkueessani. Ilman työhönsä sitoutuneita osaajia en jaksaisi tehdä tätä työtä päivääkään. Tämä palkinto on ennen kaikkea tunnustus heille kaikille, jotka joka päiväisellä toiminnallaan mahdollistavat sen, että maailma voi perustaa tukevasti Leimet-paalutarvikkeille!