Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki > Yrittajapalkintoja

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Satakunnan vuoden yrittäjä/yritys

Satakunnan vuoden yrittäjä -palkinto on jaettu vuodesta 1977, ja palkinnoista seitsemän on tullut Raumalle. Palkinnon saajaa valittaessa kiinnitetään erityistä huomiota yrityksen toiminta-ajatukseen, tuoteideoiden omaperäisyyteen, toiminnan ja palvelujen/tuotteiden jatkuvaan itsenäiseen kehitystyöhön, viimeisten vuosien kasvuun, sekä toiminnan kehitykseen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen omalla markkina-alueella ja kansainvälisessä kilpailussa.

1977 Erkki Aalto, lihanjalostusalan yrittäjä

Rauman yrittäjien 50-vuotishistoriikissa vuodelta 1986 korostettiin Erkki Aallon rohkeutta, idearikkautta ja ahkeruutta. Tuore palkinnon saaja oli kuvaillut tunnelmiaan näin vuonna 1977:

”Tuntuu siltä kuin olisi lottovoiton saanut. En tosiaan osannut lainkaan odottaa tällaista tunnustusta. Tuntuu hyvältä kun muistetaan.”

1990 Lai-Mu Oy Ab, Muisto Laine

Sanomalehti Länsi-Suomi kirjoitti palkinnosta 30.11.1990:

1996 Värirauma Ky

2008 kunniamaininta Motoseal Components Oy, Kari Sallinen

Suomen Yrittäjät onnitteli maakunnallisia yrittäjäpalkinnon saajia ja kirjoitti Motoseal Component Oy:sta:

"Lumityövälineitä ja lokasuojatuotteita valmistava Motoseal Components Oy on perustettu 1979. Nykyiset pääomistajat ovat Kari Sallinen (toimitusjohtaja), Seppo Elo ja Kari Sulo. Henkilökuntamäärä on 38 ja liikevaihto 4,418 miljoonaa euroa. Oman viennin osuus tuotannosta on yli puolet.

Yritys yhdistää tuotteissaan muovi- ja teräsosaamisen. Yrityksen perusti Kari Sallisen isä alunperin markkinointiyritykseksi. Vuonna 1993 yritys siirtyi nykyisille omistajilleen. Yritys toimii kahdessa pisteessä Raumalla. Toisessa syntyvät lumityövälineet, toisessa lokasuojat erilaisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin.

Vuonna 1982 markkinoille tuotu Masi oli ensimmäinen HD-polyeteenimuovista valmistettu lumikola. Saman tuotemerkin alla on nykyisin suuri määrä erilaisia välineitä. Tuotekehitys ei ole pysähtynyt, vaan töitä tehdään jatkuvasti sekä laadun että käytettävyyden parantamiseksi. Viime talvet eivät ole juuri suosineet lumityövälineiden tekijöitä. 'Lisäleiväksi' kehitetyt lokasuojaratkaisut ovat saaneet yhä merkittävämmän osan yrityksen tuotannossa.

- Niitä menee kaikenlaisiin pyörillä liikkuviin työkoneisiin kuten muun muassa traktoreihin. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaille valmiiksi pakettiratkaisuksi. Asiakkaina on johtavia alan yrityksiä, kertoo Kari Sallinen.

Yrityksellä on vahvaa osaamista koko ketjussa suunnittelusta tuotantoon. Sallinen onkin todennut yrityksen tavallaan uineen valtavirtaa vastaan, kun se on lisännyt omaa osuuttaan tuotteiden valmistuksessa.

Molempia tuoteryhmiä menee vientiin. Kaikki tuotteet suunnitellaan myös vientiä ajatellen.

- Yrityksen kasvun takana on viennin kehitys. Käymme parhaillaankin neuvotteluja uusien vientiasiakkaiden kanssa. Uudet asiakkaat myös tasaavat suhdannevaihteluita, joten tälläkin hetkellä näkymät ovat hyvät, Sallinen toteaa.

Päävientialueina ovat Pohjoismaat ja Keski-Eurooppa. Lumityökaluja menee myös Venäjälle. Yrityksessä on integroitu johtamisjärjestelmä, joka on laatusertifioitu ja ympäristösertifioitu."

Lähde: Suomen Yrittäjät

2010 Finnchain Oy

Finnchain Oy:n palkinnosta kirjoitti muun muassa Huittisten seudun paikkallislehti Lauttakylä 17.10.2010:

"Satakunnan Vuoden yrittäjäksi on valittu raumalainen ympäristöteknologian ammattilainen Finnchain Oy. Yritys on perustettu 1992, mutta sen kasvualustana on ollut 1982 perustettu Ketjumyynti Tuomikoski Oy. Valinnan teki Satakunnan Yrittäjät ry. 

Ketjumyynti Tuomikoski Oy:n perustaja Pekka Tuomikoski kehitti vuonna 1984 hammasaukkoketjun. Hän käänsi vetopyörän ja ketjun idean päälaelleen. Hammasaukkoketju soveltuu  käytettäväksi jätevedenpuhdistamojen lietekaavinjärjestelmissä.

Finnchain vastaa ketjujen viennistä, Ketjumyynti kotimaan myynnistä. Yritykset yhdistyivät samaan konserniin vuonna 2002, ja ne fuusioidaan vielä tämän vuoden aikana.

Viennistä 40 prosenttia suuntautuu Eurooppaan ja 60 prosenttia Aasiaan. Tärkein yksittäinen vientimaa on Japani.

Yritys sai tasavallan presidentti Tarja Halosen myöntämän INNO-Suomi -palkinnon 2008. Yrityksen palveluksessa on 18 työntekijää."

Lähde: Lauttakylä

2013 Eskimo Finland Oy, Rauman Lappi

Sanomalehti Länsi-Suomi uutisoi palkinnon saajasta 12.10.2013:

"Satakunnan vuoden 2013 yrittäjäksi on juuri valittu Rauman Lapissa toimiva perheyritys Eskimo Finland Oy.

- Arvostan valinnan äärimmäisen korkealle. Se on osoitus siitä, että asioita on tehty oikein ja suunta on oikea, toimitusjohtaja Peter Fredman tiivistää.

Eskimo Finland Oy:n perusti vuonna 1981 Peter Fredmanin ja yhtiön toisen omistajan Clas Fredmanin isä Christian Fredman. Yritys on toiminut aiemmin nimillä Certix ky, Euran Kuluttajatuotteet Oy ja Euracon Oy. Nykyinen nimi otettiin käyttöön viime vuodenvaihteessa.

- Eskimo Finland kertoo toimialastamme ja kotimaastamme aivan eri tavalla kuin Euracon. Eskimo tuotemerkkinä rekisteröitiin jo vuonna 1962, Peter Fredman perustelee.

Ruoanvalmistuksessa tarvittavia tuotteita, pakkauksia sekä pakkausjärjestelmiä valmistava Eskimo Finland työllistää 75 ihmistä ja liikevaihto on noin 25 miljoonaa euroa. Viennin osuus on kymmenisen prosenttia.

- Pienen yrityksen vahvuus piilee niin osaavaan henkilökuntaan kuin jatkuvaan tuotekehitykseenkin nojaavassa laadussa, korostaa Fredman."

Lähde: Sanomalehti Länsi-Suomi

 

2015 Rauman RS-Rakennus Oy

Satakunnan Yrittäjien nettisivuilla kirjoitettiin vuoden 2015 yrittäjäpalkinnosta:

"Satakunnan Yrittäjien puheenjohtajistosta koostuva työvaliokunta on valinnut maakunnan vuoden yrittäjäksi raumalaisen perheyhtiön, Rauman RS-Rakennus Oy:n. Yrityksessä valintaa juhlitaan vahvasti työn merkeissä, sillä työn alla on useampia isoja rakennuskohteita.

– Valinta Satakunnan vuoden yrittäjäksi on todella iso asia. Olin aikanani itsekin näitä valintoja tekemässä ja tiedän, että hyviä ehdokkaita on paljon, Rauman RS-Rakennuksen perustaja ja toimitusjohtaja Risto Simula sanoo.

– Meidän vahvuutemme on monipuolisuudessa. Toimintaa on kehitetty systemaattisesti ja yritys on tehnyt koko ajan kasvua lamasta huolimatta, Simula tiivistää.

Rauman RS-Rakennuksen taustalla on Risto Simulan vuonna 1982 perustama Rakennustoimisto Risto Simula, jonka nimi muuttui jo parin vuoden jälkeen Rakennustoimisto Simula Ky:ksi. Rauman RS-Rakennus Oy perustettiin 1995.

– Rauman RS-Rakennus Oy, Rakennustoimisto Simula Ky ja vuonna 2007 perustettu asuntoja ja liiketiloja omistava sekä vuokraava Rauman Ro-So Oy muodostavat yhdessä RS-Yhtiön, tekninen johtaja Antti Simula selvittää. Antti Simula on myös RS-Yhtiöiden osakas yhdessä vanhempiensa eli Risto ja Aino Simulan kanssa. Perheyrityksessä työskentelee myös Antin sisar Kaisa Vahanto.

Suurimmat Rauman RS-Rakennuksen toteuttamat rakennuskohteet ovat olleet Oraksen tehtaan laajennus, Laitilan S-Market ja Paravaheen kerrostaloryppään saneeraus. Parhaillaan yritys rakentaa kerrostaloa Rauman Alfredinkadulle, monitoimihallia Laitilaan ja Kehätien S-Markettia Raumalle. Kaikkien kohteiden pitäisi olla valmiina ensi vuonna. Kerrostalotyömaa on tällä hetkellä Rauman ainut. Aikaisemmin Rauman RS-Rakennus on tehnyt neljä kerrostaloa, kaksi Raumalle ja yhden sekä Laitilaan että Harjavaltaan.

– Työllistämme itse noin 20 ihmistä ja alihankkijoiden kautta vielä saman verran lisää. Töitä on riittänyt muun muassa Rauman Kollassa toimivan oman elementtitehtaan kautta. Se perustettiin 2010, kun emme saaneet muualta tavaraa ajallaan, Antti Simula kertoo.

RS-Yhtiöiden päättyvän vuoden liikevaihto on noin kuusi miljoonaa euroa.

– Nöyrin mielin mennään eteenpäin. Strategioiden sijaan tehdään töitä, kehitetään toimintaa ja pidetään huoli siitä, että muillakin riittää työtä tehtäväksi. Tärkeintä on rakentaa työkalut sellaisiksi, että pärjätään vastakin, Risto Simula neuvoo.

Myös Rauman Yrittäjät – säätiö on valinnut Rauman RS-Rakennuksen vuoden yritykseksi Raumalla.  Tänä vuonna valinta tehtiin teollisten toimialojen yrityksistä.  Valinta perustuu yrityksen henkilöstön lisäykseen, liikevaihdon kasvuun ja yrityksen taloudelliseen tilanteeseen."

Lähde: Satakunnan Yrittäjät

2018 VMP-interior oy

VMP-interior Oy on Veli-Matti Paulasaaren vuonna 1996 perustama yritys, joka tekee sisustussuunnittelua ja projektinjohtourakointia. Aluksi yrityksessä keskityttiin apteekkien ja sairaaloiden sisustus- ja tilasuunnitteluun. Vähitellen osaamista on laajennettu koko terveydenhuoltoalalle, kuten sairaaloiden lääkehuoltotilojen suunnitteluun ja lääkelogistiikan ja -turvallisuuden kehittämiseen. Samalla on kehitetty uudenlaisia myymäläratkaisuja sisustusalan trendejä seuraten. 

-       Kehitämme jatkuvasti osaamistamme ja seuraamme aktiivisesti apteekkisuunnittelun ja sisustuksen trendejä ja lääkelainsäädännön uudistuksia. Alan arkipäivää ovat esteettömyys ja digitaalisuuden (esim. lääkerobotit, sormenjälkitunnistimet, mobiilisovellukset) huomioon ottaminen, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Paulasaari.

-       Palvelu on muuttunut yhä enemmän kokonaisvaltaisten ratkaisujen suunnittelun suuntaan. Tarjoamme asiakkaalle ”avaimet käteen” -ratkaisuja: suunnittelussa käymme läpi koko palveluprosessin alkaen liiketilan sijainnista ja päätyen esim. apteekin asiakkaan käyntikokemukseen.

Yrityksen menestystekijöitä ovat olleet rohkeus ja ennakkoluulottomuus: tiimi ei tyydy helppoihin ratkaisuihin vaan toimii määrätietoisesti sen eteen, että tuotteet ja palvelut muokkautuvat tulevaisuuden erilaisiin tarpeisiin.  Yrityksellä on voimakas halu kasvaa ja uudistua.

-       Vuoden yrittäjän valinnassa kiinnitimme huomiota vahvaan kasvuun ja mielenkiintoiseen liikeideaan, jossa innovatiivisuus ja ideoiden toteuttaminen käytännössä toimivat erityisen hyvin. Yrityksessä on hallittu vahva kasvu ja sitä kautta tuloskehitys on pysynyt myös hyvänä. Yritys on toimialansa markkinajohtaja Suomessa, ja nyt aukeavat myös kansainväliset markkinat, toteaa toimitusjohtaja Markku Kivinen Satakunnan Yrittäjistä.

Ehdotuksen maakunnallisen Vuoden Yrittäjä -palkinnon saajaksi teki Rauman Yrittäjät.

2019 Leimet oy

Satakunnan vuoden yrittäjäksi 2019 valittiin paikallisesti toimiva, mutta vahvasti vientiin keskittynyt raumalainen metallialan perheyritys Leimet Oy. Vuonna 1964 perustettu yritys suunnittelee, valmistaa ja markkinoi betonipaaluissa käytettäviä teräksisiä kärki- ja jatkoskappaleita.

– Kaikki tuotteemme suunnitellaan ja valmistetaan edelleen täällä Rauman Lapissa,mutta vientiä meillä on tänäkin vuonna 15 eri maahan – eli uskaltaisin sanoa Leimetin olevan aidosti kansainvälinen yritys, Leimet Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2010 toiminut Antti Leino kuvailee yrityksen toimintaa.

Yrityksen tase on vahva ja liiketoimintaa on kehitetty jatkuvasti alan kärkitoimijaksi. Leimet-konserni työllistää yhteensä viitisenkymmentä henkilöä. Yrityksen päämarkkinaalueitaovat Skandinavia ja Eurooppa, mutta vientiä on myös maailman toiselle puolen.Yrityksen tuotannosta peräti 85 prosenttia meneekin vientiin.

– Työhön sitoutunut henkilökuntamme on eittämättä tärkein voimavaramme. Olen ottanut tavoitteeksi tehdä Leimetistä globaalin, sen että meillä olisi toimintaa joka maanosassa. Kartoitamme koko ajan uusia kohdemaita, ja viime aikoina olemme panostaneet etenkin Venäjän-viennin aloittamiseen, Leino jatkaa.

Leimetin kalliokärkien ja paalujatkosten varaan on rakennettu lukuisia infrakohteita, kutenmoottoriteitä, rautateitä, siltoja sekä erikokoisia rakennuksia, kuten logistiikkakeskuksiaja kauppakeskuksia – esimerkiksi Porin kauppakeskus Puuvilla.

– Leimet on löytänyt kapealla erikoistuotesektorilla oman kilpailuetunsa ja -kykynsä. Tuotteita on viety laajasti ulkomaille Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten, ja yritys on vuosikymmenten saatossa säilyttänyt vahvan tuloskuntonsa, kehuu Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.