Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki > Yrittajapalkintoja

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto jaetaan vuosittain neljälle menestyvälle yrittäjälle esimerkillisestä yrittäjyydestä. Vuodesta 1968 lähtien jaetun palkinnon saavat yritykset valitsee lautakunta, johon kuuluvat Suomen Yrittäjien, Suomalaisen Työn Liiton, Yksityisyrittäjäin Säätiön sekä Fennian edustajat. Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on julkinen tunnustus erimerkillisestä yrittäjyydestä. Arvostetulla palkinnolla halutaan korostaa oma-aloitteisten ja taloudellisten riskien ottamiseen uskaltavien yrittäjien merkitystä talouselämässämme ja samalla parantaa yrittäjyyden arvostusta yhteiskunnassamme. Palkintokriteereissä huomioidaan erityisesti yrityksen tuottavuus, tuotekehitys, liikeidea, yrityksen kasvu, työllistävä vaikutus sekä pääoman käytön tehokkuus.

Raumalaisista yrityksistä palkinnon ovat saaneet kolme alla mainittua yritystä.

1975: K. Oras Oy – Erkki Paasikivi

Erkki Paasikiven muistokirjoitus Helsingin Sanomissa, kirjoittanut Arvi Kaimio:

"Rauma oli Paasikiven kotikaupunki koko hänen elämänsä ajan. Hän kuului Suomen sodanjälkeisen metalliteollisuuden käynnistäjiin. Olot olivat vaikeat materiaalipulan ja epätarkoituksenmukaisen konekannan vuoksi, joten innovoijaa ja vahvaa yrittäjää tarvittiin.

Paasikivi oli voimakas ja inhimillinen persoona, jolle perhe, lähiyhteisö ja siihen liittyvä arvomaailma olivat tärkeitä. Hänen nimeään kantava, 1987 perustettu säätiö on tukenut merkittävästi raumalaista kulttuuria ja urheilua. Lisäksi hän on henkilökohtaisesti tukenut sotaveteraanien toimintaa.

Erkki Paasikiven perustama Oras Oy aloitti toimintansa 1945 alun perin autokorjaamona, mutta omien tuotteiden valmistus kiinnosti uutta yrittäjää. Muutamien välivaiheiden jälkeen yritys siirtyi LVI-tuotteita valmistavaksi tehtaaksi. Hanatuotanto alkoi 1948 aluksi yksinkertaisten tappihanojen valmistuksella. Oraksesta kehittyi 1950- ja 60-luvuilla valtakunnallisesti merkittävä yritys, jolle 1975 myönnettiin valtakunnallinen yrittäjäpalkinto.

1980- ja 1990-luvuilla Oras kansainvälistyi voimakkaasti. Silloin tehtiin merkittäviä yritysostoja, joista ensimmäinen oli saksalaisen hanatehtaan ostaminen. Toinen merkittävä tapahtuma oli Huhtamäki Oy:n omistaman, kotimaisen kilpailijan Osy Oy:n siirtyminen Oraksen omistukseen. Tätä seurasivat yritysostot Norjassa ja Puolassa. Oras on nykyään yksi Euroopan merkittävimmistä hanatehtaista."

Lähde: Helsingin Sanomat

1982: Ky Leo Laine – Leo Laine

Leo Laineen mietteitä vuodelta 1982, julkaistu Rauman yrittäjien 50-vuotishistoriikissa 1986:

”Omaperäiset tuotteet sekä hyvä yhteistyö asiakkaitten kanssa ovat yrityksen menestymisen ehto. Olen lähtenyt siitä periaatteesta, että tuote luo yrittäjän, sillä hyväkin yrittäjä ilman tuotetta on entinen yrittäjä. Tämä pitäisi aina muistaa.

Näen myös yrittämisen yhtenä vaihtoehtona elämäntyötä valittaessa, sillä yrittäminen on yhteiskunnan kulmakivi ja hyvinvoinnin luoja. Yrittäjän päivät ovat tuntimääräisesti pitkiä, mutta mielenkiintoisia. Näin ollen toivoisin yhä useamman valitsevan tämän tien. Itse ainakin olen tyytyväinen valintaani.”

2003: Raumaster Oy – Kauko Einälä, Jouko Mäkilä, Martti Rasilainen, Jukka Ruohola, Esko Saarela

Vuonna 2003 Suomen Yrittäjät kirjoitti Raumasterista näin:

"Raumaster tytäryhtiöineen työllistää vuonna 2003 200 henkeä. Henkilöstöön luotetaan ja sen hyvinvointiin panostetaan. Käytössä on mm. lomapaikat Espanjassa ja Tenolla. Myös työntekijöiden erilaista harrastustoimintaa tuetaan. Vaihtuvuus onkin pysynyt hyvin pienenä.

Muistellessaan yhtiön lähes 20 vuoden taivalta perustajat vakuuttavat tyytyväisyyttään. 'Yrittäjyys on antanut vapauden itse valita mitä ja miten tehdään sekä myös toteuttaa sovitut päätökset. Tekemisiään ei ole tarvinnut sen jälkeen muille selitellä. Yrittäjyys on antanut meille jokaiselle mielenkiintoisen elämän.'"

Lähde: Suomen Yrittäjät