Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Aslemetals Oy

55 vuotta sitkeää yrittäjyyttä ja jatkuvaa kehitystä

Aslemetals Oy on keskisuuri metalliteollisuuden alihankintayritys, jonka päätuotteita ovat putkisto-, moduuli-, teräs- ja levyrakenteet, betoniteollisuuden muotistot sekä turvatekniset tuotteet. Yhtiöllä on konepajat sekä Raumalla että Eurajoella.

Kaikki alkoi autotallista

Autotallit ovat kautta aikojen olleet lähtökohtana ideoille, jotka voivat ottaa tulta. Ne ovat menestyksen karuja alkusijoja, joissa voi syntyä vaikkapa rokkiyhtyeitä. Mutta on niissä syntynyt laajamittaista konepajatoimintaakin.  Aslemetals Oy:n perustaja Niilo "Nipa" Lehtinen aloitti vuonna 1961 autotallissaan yrityksen, joka toimialana oli laivaputkistojen urakointi. 31.10.2016 tästä tulee kuluneeksi 55 vuotta. Paroalhon omakotitalon autotalli toimi työkaluvarastona ja omakotitalon yläkerrassa sijaitsi toimisto. Heti alkuaikoina toiminnan laatuun, rehtiin kaupankäyntiin ja toimintavarmuuteen luotettiin eikä toimeksiannoista ei ollut puutetta. 1970-luvulla Lehtisen yritys kasvoi niin laajaksi, että yrittäjän palkkalistoilla oli enimmillään jopa 400 henkilöä. Suuri osa heistä teki komennustöitä eri puolilla Suomea, pääasiassa telakkatöissä Helsingissä.

1970-luvun alussa rakennettiin Kaarolle oma konepaja, joka toimii edelleen Aslemetalsin Teräsrakennetuotannon konepajana. Tätä aikaa yhtiön historiassa kuvaa parhaiten sanonta ”hallittu kaaos”. Venymiskykyä vaadittiin miltei loputtomiin, ja ylitöitä tehtiin valtavia määriä. Hektisen 1970-luvun vastapainoksi omaksuttiin 1980-luvun alussa uusia ajattelutapoja. Kompaktimpi ja kontrolloidumpi kokonaisuus asetettiin päämääräksi ja omaa tuoteprofiilia lähdettiin etsimään. Aslemetals Oy:n toimintahistoriaan mahtuukin niin omien alusten rakentamista, savupiippuja, säiliöitä, putkistomoduuleita, patoluukkuja, offshore-teollisuutta, teräslavoja, murskainten runkoja ja mittava määrä muita teräsrakenteita ja putkistotöitä. Osa tehdyistä töistä on jäänyt ainutkertaisiksi tuotteiksi, osan valmistus jatkuu yhä.

Pitkäaikaisimpia asiakkaita ovat olleet saksalainen GEA Westfalia Separator sekä suomalainen Metso Minerals. 1980-luvun alusta alkanut yhteistyö saksalaisen separaattorivalmistajan kanssa alkoi 1984. Saksalaiset hakivat suomalaisen agentin välityksellä Suomesta luotettavaa, pitkäaikaista kumppania. Pasi Lehtinen, Niilo Lehtisen poika ja Aslemetals Oy:n nykyinen toimitusjohtaja kertoo, ettei tuolloin Asennusliikkeen konepajalla ensimmäistä kertaa vierailleille saksalaisille ollut juuri tarjolla luksusta. Oli kylmä päivä suomalaisella konepajalla. Reipas työnteon henki näytti kuitenkin ilahduttavan vieraita ja osapuolten välinen yhteisymmärrys tuntui toimivan heti. Se oli onnistunut tapaaminen, josta on lopulta kasvanut yli 30 vuotta kestänyt yhteistyö, joka johti myös yrityksen yhden tukijalan, moduulivalmistuksen, kehittymiseen.

Samaan aikaan yhtiö haki edelleen voimakkaasti omaa suuntaa myös toisaalla ja vuonna 1981 alettiin rakentaa ensimmäistä Asennusliikkeen kokonaisvastuulla olevaa alusta, palo- ja öljyntorjunta-alus Wilkk:iä, jonka tilaajana oli Rauman kaupunki. Wilkk oli yksi kuudesta ensimmäisestä aluksesta, jotka Asennusliike rakensi maalla sijaitsevalla konepajalla. Asennusliikkeen Olkiluodon telakka valmistui vasta vuonna 1984, mikä kertoo siitä, etteivät yhtiön laivanrakennuksen alkutaipaleet vaatineet telakkaa alleen vaan ammattitaito ja monen vuoden kokemus alusrakentamisen alihankkijana riittivät. Yhtiön kokemus erilaisista kokonaistoimituksista sai uuden mittakaavan alustoimitusten jatkuessa aina 2000-luvulle asti.

Vaikeitakin aikoja kuuluu yhtiön toimintahistoriaan. Näistä merkittävimpiä on ollut Wärtsilän Meriteollisuuden konkurssi 1989. Vuodelta 1993 jäljellä olevassa kirjeluonnoksessa Niilo Lehtinen kuvailee aikaa sanoilla: ”Kolmenkymmenen toimintavuoden aikana on ollut monta nousua ja laskua. Pahin takaisku koettiin vuoden 1989 syksyllä Wärtsilä Meriteollisuuden tehdessä konkurssin. Mutta siitäkin selvittiin kovien ponnistelujen jälkeen.” Niin Asennusliikkeen kuin myöhemmin Aslemetalsin johdon sitoutuminen yhtiöön ja vahva tahtotila ovat mahdollistaneet yhtiön pitkän ja menestyksekkään historian läpi haasteellistenkin aikojen. Velvoitteiden ja lupausten pitäminen on aina kuulunut yhtiön toimintaperiaatteisin. Aslemetalsin johtotähtenä on yhä Niilo Lehtisen jo yrityksen alkuaikoina käyttämä lause: "Emme lupaa liikoja, ja minkä lupaamme, sen myös teemme!"

Telakkateollisuus ja asennustöiden rooli oli pitkään merkittävä. Näiden osuus kuitenkin väheni 2000-luvulla muiden terästoimitusten tullessa Aslemetalsin toimintaan vahvemmin mukaan. Vuonna 1998 Aslemetals Oy aloitti yhteistyön Metso Mineralsin kanssa. Metsolle valmistettiin, ja valmistetaan yhä edelleen lähes 20 vuoden jälkeen, kivimurskainten runkoja ja suppiloita. Murskainrunko valmistus nousi 2000-luvulla merkittävään rooliin Kaaron konepajalla ja tuotantoon panostettiin voimakkaasti. Valmistuksen tehokkuuden ja uusien toimintamallien merkitys nähtiin jo tuolloin. Valmistusmenetelmiä ja linjamaista sarjatuotantoa lähdettiin kehittämään tosissaan.

2000-lukua ovat leimanneet suuret taloudelliset vaihtelut. Aslemetals on pyrkinyt aktiivisesti kehittämään ja laajentamaan liiketoiminta-alueitaan, mistä erinomaisena esimerkkinä on 2014 lanseerattu oma turvatekniikan tuote Aslelocker-rengaslukko. ”Aslelocker on loistava esimerkki yrityksemme innovaatiokyvystä. Uusia omia tuotteita tarvitaan, vaikka tukijalkamme on edelleen alihankintatöissä. Nykypäivän kilpaillussa ympäristössä ei paikoilleen voi jäädä makaamaan.” kertoo teräsrakenneliiketoiminnan johtaja Iiro Lehtinen. Aslelocker on hyvä esimerkki teollisen internetin sovelluksesta. Se kerää lastauksesta tietoa pilvipalveluun. Aslelockerin tiedonkeruujärjestelmä on jo käytössä työturvallisuuden edelläkävijäyrityksissä. Vain hakemalla uusia innovaatioita ja uusia tukijalkoja Aslemetalsin kaltainen pitkän historian omaava yritys voi uudistua ja pysyä mukana jatkuvasti muuttuvilla markkinoilla.

Marssi jatkuu

Lehtisen perheiden arjessa yritystoiminta on ollut läsnä läpi vuosikymmenten; Niilo Lehtisen lapsista ja sukulaisista useat ovat työskennelleet yrityksessä, osa heistä eläköitymiseensä saakka. Perheyrittäjyys on ollut Aslemetalsin vahvuus ja voimavara, josta Lehtisen perheissä on tullut elämäntapa. Pasi Lehtinen on ollut Aslemetalsin toiminnassa mukana päätoimisesti vuodesta 1982 lähtien ja vuodesta 1997 toimitusjohtajana. Perheen sitoutumista ja vaikuttamista liiketoimintaan ja sen kehittämiseen kuvastaa se, että Pasi Lehtisen molemmat lapset kuuluvat Aslemetalsin hallitukseen. Inka Lehtinen on hallituksen puheenjohtaja ja Iiro Lehtinen varsinainen jäsen. Iiro Lehtinen toimii myös Raumalla Kaaron konepajan liiketoimintajohtajana.

Vuosien saatossa syntyneet verkostot ja yhteistyökumppanuudet sekä osaava ja sitoutunut henkilöstö ovat ainutlaatuisia lisäarvoja, jotka mahdollistavat uusien haasteiden voittamisen. Aslemetals Oy on kokenut 55 toimintavuotensa aikana 1970-luvun laman, Wärtsilän Meriteollisuuden konkurssin, 1990-luvun laman ja viimeisimpänä vuonna 2008 alkaneen maailmantalouden taantuman. Tinkimätön laatu ja strateginen suuntautuminen omiin vahvuusalueisiin ovat yhä tärkeämpiä tekijöitä markkinoilla pärjäämisessä. Haasteena on myös tietotaidon siirtäminen uusille sukupolville. Mutta kuten yhtiön perustajalla, Niilo Lehtisellä, on tapana sanoa: ”Marssi jatkuu!”

Teksti ja kuvat: Aslemetals Oy