Etusivu > Satakunnan Yrittäjät > Rauman Yrittäjät > Rauman Yrittäjät ry > Rauman Yrittajien 80 Vuotishistoriikki

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kultasepänliike Helkelä Oy

Yli 80 vuotta kultaista palvelua Raumalla

Yrityksen historia alkoi heinäkuussa 1934, jolloin M. Mantereen kultasepänliikkeessä oppipoikana ollut Kaarlo Viljam ”Ville” Helkelä (1900–1980) aloitti oman liikkeensä yhdessä puolisonsa Laina Matildan kanssa. Pariskunnalle oli vuonna 1926 syntynyt Erkki-poika.

Helkelän ensimmäinen liikepaikka oli kirjakauppias Witthfootin kiinteistössä Kuninkaankadun ja Länsikadun kulmassa. Laina palveli myymälässä tiskin takana ja Ville työskenteli verstaassa yhdessä oppipoikiensa kanssa. Kaikki kultasepän työkalut piti valmistaa itse. Muiden muassa korujen juottamisessa ja metallien sulattamisessa käytettiin itse tehtyjä bensiinilamppuja. Vuonna 1937 vapautui Kuninkaankatu 5:n rakennus, josta yrittäjäpariskunta sai liiketilojen lisäksi perheasunnon.

Suomessa tulivat 1930-luvun loppupuolella muotiin kansallispuvut, joiden koruja liikkeessä valmistettiin. Kultasepänalan töiden lisäksi Ville Helkelä oli kuuluisa muiden muassa aseiden, erilaisten soittimien, gramofonien ja silmälasien korjaajana. Rauman Raatihuoneen tornikello on perinteisesti ollut Kultasepänliike Helkelän hoidossa.

Tavarat mukaan pommisuojaan

Sota-aika verotti liikkeen tuotevarastoja ja jalometalleista oli huutava pula. Talvisodan aikana Ville oli sotapalveluksessa. Myymälää pyörittävälle Lainalle kävi kerran hyvä tuuri, kun kihloja ostamaan tullut pariskunta löysi juuri sopivan kokoiset sormukset valikoimasta, johon ei kuulunut kuin kaksi sormusta. Pommitusten aikana Laina ja tuolloin 13-vuotias Erkki-poika pakkasivat liikkeen vaatimattoman varaston kassiin ja juoksivat pommisuojaan.

Välirauhan aikana 1940–41 Helkelässä valmistettiin tuhansia kappaleita hopeasormuksia, joissa oli emalioitu Suomen lippu ja sanat “Suomen sota 1939-1940”. Kultasepänalallakin oli tuolloin tavara- ja raaka-ainepula. Vuonna 1942 Ville ja Laina ostivat nykyisen liikekiinteistön, Kuninkaankatu 7:n itäisen puolen. Piharakennuksesta Laina ja Ville remontoivat siihen itselleen asunnon. Vuonna 1952 Erkki vaimonsa Kaisan ja kolmen lapsensa kanssa pääsi muuttamaan liikkeen yläkertaan.

Vaarallinen kultasepänverstas

Kultasepänverstaassa oli välillä suorastaan vaarallista työskennellä. Esimerkiksi bensiinillä toimivat juotoslamput aiheuttivat helteisinä kesäpäivinä vaaratilanteita, kun niissä oleva bensiini kaasuuntui ja sytytti koko lampun tuleen.

Helkelän verstas oli suosittu kohtaamispaikka. Eräs vakinaisista vieraista oli sanavalmis ja värikäs kalastaja, Omenapuumaan Koskinen. Hänen tapanaan oli kuitata kahvinkorviketta itse pyytämällään kalalla.

Sotakorvauskuunarit ja komposiittiproomut, joita valmistettiin Raumalla Hollmingin ja Rauma-Repolan telakoilla, toivat lisää töitä myös kultasepänliike Helkelään. Verstaassa tehtiin laivojen ovi-, opaste- ja konehuoneen kilpiä. Erkki Helkelä kaiversi käsin kaikki sotakorvausalusten Rauman telakoilla rakennettujen laivojen kellot.

Huippuammattilainen työssään

Erkki Helkelä oli tunnettu erittäin taitavana käsin kaivertajana. Hänellä oli myös korkea käsityöläisen ammattitaito, jonka vuoksi häneltä tilattiin useita upeita, jalometallista valmistettuja koruja, pienoismalleja, palkintoja sekä koriste-esineitä.

Liikkeen nimeksi muutettiin Kultasepänliike Helkelä, jonka omistajiksi tulivat Erkki ja Kaisa Helkelä. Kommandiittiyhtiön pääosakkaina olivat Kaisa ja Erkki, ja mukaan otettiin lisäksi heidän lapsensa Eero Helkelä (1945), Eeva Helkelä-Laine (1948), Raimo Helkelä (1952) ja Elina Helkelä (1964). Erkki Helkelän jäätyä eläkkeelle vuonna 1989, töitä jatkoivat vuodesta 1970 yrityksen palveluksessa olleet Raimo Helkelä ja Eeva Helkelä-Laine sekä liikkeeseen 1981 tullut Eero Helkelän puoliso Arja Helkelä.

Tunnustuksia yrittäjälle ja yritykselle

Erkki Helkelä valittiin Rauman Vuoden Yrittäjäksi 1989. Kultasepänliike Helkelä Oy palkittiin Rauman kaupungin Meripojat -patsaalla vuonna 2002. Palkitsemisperusteena oli ansiokas työ kultasepänalalla ja arvokas Vanhan Rauman kehittämistyö. Helkelä on myös Satakunnan vuoden yrittäjäperheeksi 2004. Palkitsemisperusteina olivat rehellisyys, luotettavuus, työn laatu sekä pitkät perinteet.

Kultaseppä Raimo Helkelä edustaa vahvaa käsityöläisperinnettä jo kolmannessa sukupolvessa. Hänen taitavista käsistään ovat lähteneet muiden muassa lukuisat design-korut, arvopalkinnot ja telakoilla rakennettujen laivojen kummeille luovutetut muistolahjat. Raimo hallitsee materiaalin kuin materiaalin. Voidaan sanoa, että mikään korjaustyö ei ole hänelle mahdoton. Tietotaito ja osaaminen ovat kulkeneet isoisältä ja isältä pojalle. Osakeyhtiön toimitusjohtajana toiminut Raimo jäi eläkkeelle 1.1.2016.

Perheyritys jo neljännessä polvessa

Eeva Helkelä-Laineen vastuulla ovat olleet liikkeen hallinnolliset ja konttorityöt sekä myyntityö. Eeva siirtyi eläkkeelle 2012, palveltuaan yrityksessä 42 vuotta. Myös pitkän uran myyntityössä tehnyt Arja Helkelä jäi eläkkeelle 2013, jolloin vetovastuu osakeyhtiön operatiivisesta toiminnasta siirtyi Arja ja Eero Helkelän tyttärelle, 3.5.1993 liikkeen palvelukseen tulleelle Anna Helkelälle (1974). Vuonna 2015 osakkaaksi tullut Anna jatkaa yhtiön toimitusjohtajana. Yli 80-vuotisen toimintansa aikana Kultasepänliike Helkelä on työllistänyt perheen oman väen lisäksi yli 50 henkilöä. Kerrallaan henkilökuntaan on kuulunut keskimäärin 6 työntekijää.

Teksti ja kuvat: Kultasepänliike Helkelä Oy