Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Tuet yrittäjälle koronaepidemian aikana

Olemme koonneet tähän uutiseen eri tukimuodot, joita yritykset voivat hakea itselleen tai yritykselleen. Tutustu hakuehtoihin huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä tuen myöntäjään. Tukimuotoja on neljä erilaista, näiden lisäksi voit hakea rahoitusta Finnveralta tai pankiltasi toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Kaikki koronasta -sivuston linkin löydät yläbannerista.

Rahoitus ja tukimuodot yrittäjälle

Kooste eri tukimuodoista yrityksille löytyy täältä. 

Uusin tukimuoto on kustannustuki - lue vinkit tuen hakuun täältä. 

Rauman kaupungin kaupunkikehitys neuvoo tukien kanssa tarvittaessa, yhteystiedot löydät täältä. 

Suomen Yrittäjät tarjoaa webinaareja eri tukien hakemiseen ja työttömyysturvahakemuksen täyttämiseen, katso koulutuskalenteri täältä. 

 

 

Yrittäjän työttömyysturva ja muut korvaukset

Kaikki yrittäjät voivat hakea työmarkkinatukea Kelasta – se on tarkoitettu kaikille yrittäjille yrityksen koosta ja yhtiömuodosta riippumatta. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrityksessä yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. 

Työmarkkinatukea (724 €/kk) voidaan maksaa 16.3.–31.12.2020 ilman omavastuuaikaa. Lisätietoa täältä. 

Jos lopetat yritystoiminnan kokonaan:  Haet työttömyyskorvausta normaalien käytäntöjen mukaan (maksajana joko kela tai työttömyyskassa, riippuen oletko ollut työttömyyskassan jäsen vai et). Yrittäjän työttömyyskassan löydät täältä. 

Jos haet korona-poikkeussäännöllä työttömyysturvaa eli yrityksesi on yhä toiminnassa:

Koskee kaikkia yritysmuotoja ja tuen maksaa vain Kela. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Toimi näin: 

1) ilmoittaudu TE-toimistoon (eli työkkäriin) työttömäksi työnhakijaksi.  Selkeä ohje työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumiseen löytyy täältä. 

2) TE-toimisto tekee lausunnon Kelaa varten

3)  Hae Kelasta työttömyyskorvausta. Tutustu ohjeisiin ja hakulomakkeeseen tästä. 

HUOM!  Koronaan vedoten työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–31.12.2020 ilman että yritystoimintaa lopettaa kokonaan. Tällöin maksaja on siis vain Kela.

Lisätietoa asumistuesta, tartuntapäivärähasta  yms. löydät täältä. 

 

Suora tuki yritykselle: hae kustannustukea

Kustannustuen ehtona on se, että yrityksen toimialan myynti on koronaviruksen vuoksi pudonnut vähintään 10 prosenttia vertailuajankohtaan nähden. Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronatilanteessa, mutta nämä tuet vähennetään kustannustuesta. HUOM, hakuaika päättyy 31.8.2020.  Lisätietoa täältä. 

 

Suora tuki yksinyrittäjälle: hae omasta kunnastasi

Kuntien maksama yksinyrittäjä tuki on suuruudeltaan 2000e ja tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä. Rauman kaupungin maksamasta yksinyrittäjätuesta lisätietoa täältä.  Tutustu hakuehtoihin huolellisesti. Rauman kaupunkikehitys neuvoo tarvittaessa. 

 

Tuki ravitsemusalalle: hae tukea työllistämiseen tai hyvitystä toiminan rajoittamisesta.

Ravitsemisyritykset voivat saada 1) tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen sekä 2) hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Ravintoloiden tuen mallissa on siis kaksi toisiaan täydentävää osaa. Toinen osa tukee yrityksiä työllistämisessä, ja toisella osalla hyvitetään toiminnan rajoituksia ja tuetaan yrityksiä joustamattomien kustannusten hoitamisessa. 

Lue lisää täältä. 

Tukihakemus löytyy täältä. 

 

HUOM! ELY-keskuksen tilanneanalyysi- ja kehittämisrahoituksen haku päättyi 8.6.2020 klo 16.15. Siihen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti. 

HUOM! Business Finlandin esiselvitys- ja kehittämisrahoituksen haku päättyi 8.6.2020 klo 16.15. Siihen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.