Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Arvot – avain järjestötyön ytimeen

Vietin joulun ja uuden vuoden Thaimaan Phuketissa. Kahden viikon aikana ehti nähdä yhtä ja toista. Itse en ole mikään ”rantaihminen”, joten minulla oli hyvin aikaa kuljeskella ympäriinsä ja seurata paikallisten ihmisten arkea. Kun katsoo heidän elämänmenoaan ulkopuolisena, niin havaitsee paljon sellaista, mihin ei yleensä tule kiinnitettyä huomiota omassa arjessa. Ei voi olla havaitsematta sitä, millaisiin arvoihin sikäläinen yhteiskunta pohjautuu. Arkielämään välittyvät ainakin seuraavat seikat; vahva uskonnollisuus, taikauskoisuus, epäilevä suhtautuminen viranomaisiin, vahva yrittämisen kulttuuri sekä perhekeskeisyys.

Arkielämän arvot ovat ihmisen elämän valintoja ohjaavia periaatteita, joihin on kiteytetty yhteinen ymmärrys siitä, mikä elämässä on tärkeää ja mitä kannattaa tavoitella. Organisaatioissa arvot taas luovat organisaatiokulttuurin perustan. Jokainen ymmärtää, että arvoja ei noin vain voi keksiä, vaan ne löydetään ryhmissä ja yhteisöissä yhteisen kokemuksen kautta. Organisaatioissa tähän kokemukseen vaikuttavat paitsi omistajien, perinteiden, johtamisen ja työyhteisön yhdessä muodostamat tekijät sekä myös monet ulkoiset tekijät, kuten esimerkiksi yhteiskunnan asenteet ja arvot. Voidaan hyvin sanoa, että näiden arvotekijöiden vaikutuksesta organisaatioissa kasvetaan yhteisiin arvoihin.

Yrittäjäjärjestössä tämä näkyy siinä, että yksinyrittäjä ja työnantajayrittäjä voivat istua samaan pöytään ja keskustella samoista asioista. He kohtaavat samat haasteet ja onnistumiset, kokevat samat ilot ja surut riippumatta siitä millainen yritys kenelläkin on johdettavanaan. Savon Yrittäjät pyrkii olemaan järjestö, joka tuo nämä kaksi erilaista savolaista yrittäjää yhteen. Yrittäjän arki saattaa usein olla hyvin yksinäistä puurtamista. Vaikka kuinka yrittää miettiä, miten uudistaa ja tuoda jotain uutta omaan arkeen ja yrittämiseen, niin väkisinkin arki alkaa kiertämään samaa kehää. Jotta tästä oravanpyörästä osaisi hypätä pois ja katsoa pyörää uudella tavalla, niin siihen usein tarvitaan toista ihmistä – ihmistä, joka ymmärtää sinun arkeasi ja joka vilpittömästi haluaa auttaa. Tässä toinen yrittäjä on usein hyvin arvokas ystävä. Mistä sitten löytää näitä arvokkaita ystäviä? Itselleni yrittäjäjärjestö on ollut se paikka, jossa olen viimeisen 10 vuoden aikana tavannut satoja ihmisiä - yrittäjiä, joiden kanssa olen voinut käydä niin pieniä arkisia keskusteluja kuin myös hyvinkin henkilökohtaisia keskusteluja. Aiheet ovat vaihdelleet pienistä ”Niksi-Pirkka” -vinkeistä todella henkilökohtaisiin ja henkisesti raskaisiin asioihin.  

Meidän samankaltainen arvomaailmamme ei rajoitu pelkästään yrittäjiin. Moni työnantajayrittäjä ainakin tietää, että hyvän organisaation sydän ovat hyvät työntekijät. Sama pätee myös meidän järjestöömme. En voi kuin ihailla meidän toimiston väkeä ja heidän asennettaan tämän yhteisen arvopohjan ylläpitäjinä. Yrittäjäjärjestö ei ole helppo työpaikka. Yrittäjät toivovat palvelua silloin, kun heillä on aikaa. Usein asiat tulevat esille iltaisin tai viikonloppuisin, mutta kiitos ahkeran ja kyvykkään toimistoväen nämäkin asiat hoituvat aina ajallaan. Toivonkin, että yrittäjinä osaisimme arvostaa tätä työtä riittävästi ja myös kiittää saamastamme hyvästä palvelusta.

Tähän kun vielä lisätään meidän parisataa hyvää luottamushenkilöämme, niin voin vain olla ylpeä tästä vajaan 4000 jäsenyrittäjän järjestöstä. Jäsenemme ovat erilaisia, mutta yhteiset arvot; rohkeus, uusiutumiskyky ja luotettavuus ovat hyvä pohja rakentaa uutta ja mielenkiintoista toimintaa myös tänä vuonna.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!
Yrjö Ronkainen, puheenjohtaja
Savon Yrittäjät

Savon Yrittäjät