Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenjohtajan arki – kirjoittamista, vaikuttamista vai treffipyyntöjä?

Istun kotona sohvalla ja kirjoitan. On ilta, takana on yrittäjän työpäivä ja edessä yrittäjäjärjestön työt. Kuinka monena päivänä tämä onkaan toistunut? Olen monet illat istunut tällä samaisella sohvalla ja kirjoittanut tai lukenut jotain raporttia. Merkinnyt sivun reunaan kommentit ja laittanut paperin eteenpäin jollekin toiselle.

Välillä olen todella miettinyt, että mikä ihme saa minunlaisen yrittäjän uhraamaan arvokkaan vapaa-aikansa muuhun kuin lepäämiseen tai johonkin rentoon vapaa-ajan harrastukseen?

Minulla on nyt takanani lähes neljä vuotta Savon Yrittäjien puheenjohtajuutta sekä kolme vuotta Suomen Yrittäjien hallitus- ja työvaliokuntatyöskentelyä. Puheenjohtajuutta ja vastuuta on jäljellä enää pari kuukautta. Siksi ajattelin jakaa tässä pari tarinaa menneestä neljän vuoden jaksosta.

Muistan hyvin tuon neljän vuoden takaisen päivän, kun valintani varmistui. Seuraavana päivänä alkoi pyöritys; useampi haastattelu, kommentteja sinne ja tänne sekä reippaasti onnitteluja. Iso hyppy savolaiseen julkisuuteen – niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka omasta mielestäni olin puhunut yrittäjyyteen liittyvistä asioista, niin aina keskustelu ei mennyt haluttuun suuntaan. Tuli opittua, että aina ei voi vaikuttaa siihen, mistä puhutaan tai mitä sinusta puhutaan.

Muistan, kuinka maakunnan päämedia kirjoitti henkilökuvan minusta valinnan jälkeen ja jossakin sivulauseessa minun kerrottiin olevan sinkku. Seuraavana aamuna puhelimessa oli useampi viesti, Facebookissa nippu kaveripyyntöjä ja vielä sähköpostissakin jotain. Kaikki lähettäjät olivat suunnilleen keski-ikäisiä naisia ja viesteissä oli mitä moninaisempia treffipyyntöjä. Siinä sitten aamukahvia juodessani mietin, että miten hitossa tässä näin kävi? Olin yrittänyt puhua yrittäjyydestä, en siitä miten minua saa yrittää. Totesin, ettei media valehtele, mutta se mistä minä olisin halunnut puhua, ei toteutunut, vaan jokin ihan muu seikka jäi päällimmäisenä näiden ihmisten mieleen. Siinä sitten kieli keskellä suuta yritin vastata jokaiselle, että se kuva minkä olette minusta saaneet median kautta, ei välttämättä ole se, kuka minä oikeasti olen, enkä siis tuolta pohjalta voi myöskään lähteä treffeille. Tästä linjasta olen pitänyt kiinni ja olen lopputulokseen melko tyytyväinen, sinkku toki olen edelleen.

Onneksi olen saanut myös oikeasti osallistua siihen vaikuttamistyöhön, johon minut valittiin. Ensimmäinen iso ”voitto” oli Jännevirran uuden sillan rakentaminen. Teimme useamman toimijan kanssa yhteistyötä vaikuttamisessa alueen kansanedustajiin ja virkamiehiin, jotta sillan uudelleenrakentaminen saatiin käyntiin jo vuonna 2016. Ilman tätä vaikuttamista rakennushanke olisi siirtynyt ainakin kolme tai neljä vuotta eteenpäin. Joka kerta kun ylitän tuon sillan, muistan nuo vajaan neljän vuoden takaiset ponnistelut. Savon Yrittäjien puheenjohtajana ja tulevana rivijäsenenä voin todella olla ylpeä meidän järjestömme vaikutuksesta tähänkin asiaan. Se ei ole pelkästään yrittäjien etu, vaan kuten järjestömme strategiassakin sanotaan; "pyrimme luomaan edellytykset menestyvälle Pohjois-Savolle”. Vaikuttaminen ja asioiden eteenpäin vieminen on siis kaikkien meidän pohjoissavolaisten etu.

Kysyin tuossa alussa, miksi uhrata omaa aikaa kymmeniä tai satoja tunteja vuodessa johonkin muuhun kuin omaan hyvinvointiin. Toivottavasti tuo yllä mainittu esimerkki kertoo sen, miksi olen työtäni tehnyt. On lukuisa määrä asioita, joita yhdessä tehden – siis yhdessä, ei yksin – olemme saaneet aikaan. Nämä kaikki ovat luettavissa Savon Yrittäjien nettisivuilta ja jotkin myös valtakunnan päämedioista.

Jotta tämä hyvä vire jatkuisi ja hyvä kiertäisi edelleen, niin tarvitsemme edelleen lisää uusia kasvoja, tekijöitä, joille voimme antaa viestikapulan ja sitten kannustaa heitä juoksemaan entistä lujempaa. Järjestötoiminta on kuten viestijuoksu, olen juossut oman osuuteni ja nyt on uusien juoksijoiden aika. Emme vielä ole maalissa, mutta etappi kerrallaan lähempänä Menestyvää Pohjois-Savoa, Suomen parasta maakuntaa elää ja asua.

Yrjö Ronkainen, puheenjohtaja
Savon Yrittäjät
 

Savon Yrittäjät