Mietteitä elämästä ja yrittämisestä | Yrittajat.fi

Etsi

Mietteitä elämästä ja yrittämisestä

Olen 52-vuotias kuopiolainen liikkeenjohdon konsultti ja perustin yritykseni Laatukoulutus Jouni Ortju Ky:n vuonna 2005. En lapsuudessani Päivärannassa varttuessani tai myöhemmin nuoruudessani osannut laisinkaan ajatella, että minusta tulee joskus yrittäjä eikä perheessämme tai suvussammekaan juurikaan ollut yrittäjiä.

Lapsuuteni ja nuoruuteni olivat jonkin verran rikkonaista aikaa, äitini menehtyi syöpään kun olin 11-vuotias eikä alkoholisti-isästäni ollut perheestämme huolehtijaksi. Edessä oli muutto Punkaharjun SOS-Lapsikylään, jossa kasvoin aina 18-vuotiaaksi saakka. Tuo aika oli hyvin merkityksellistä elämässäni ja sain sieltä hyvät eväät elämään. Kirjoitin ylioppilaaksi Punkaharjun lukiosta hyvin arvosanoin ja sieltä päädyin opiskelemaan Savonlinnan Liiketaloudelliseen Instituuttiin matkailua.

Heti opintojen jälkeen maailma vei mukanaan ja kiersin ympäri Suomea erilaisissa matkailualan töissä ja sain erinomaisen paljon sellaista oppia, mistä myöhemmin yrittäjänäkin on ollut todella paljon hyötyä! Opin erilaisten paikkojen ja tehtävien myötä mm. miten kohdata ihmisiä, kuinka toimia asiantuntijana, esimiehenä ja johtajana ja näin & koin omakohtaisesti tekniikan kehittymisen mm. tietokoneiden ja laitteiden, ohjelmistojen ja erilaisten päätelaitteiden osalta.

Nyt reilun vuosikymmenen yrittäjänä toimittuani haluan välittää jokusen sellaisen ajatuksen, joita pidän sekä yrittämisessä ja ihmisenä olemisessa tärkeinä: (eivät ole tärkeysjärjestyksessä)

  • kuuntele! Tätä taitoa ei nykypäivänä jostain syystä tarpeeksi arvosteta. Me kaikki haluamme tulla kuulluiksi ja nähdyiksi sekä huomioonotetuiksi
  • arvosta erilaisuutta! Pidän koko ihmisrodun menestymisen näkökulmasta tätä yhtenä tärkeimmistä asioista
  • kysele! Lapsi osaa tämän taidon luonnostaan, minne ja miksi se häviää meiltä aikuisilta…
  • osallistu! Opit varmasti enemmän kuin pelkästään kuuntelemalla tai näkemällä tai toisten kokemuksista
  • rakasta! Ei taitane tarvita selityksiä…

Jouni Ortju
yrittäjä, Laatukoulutus Jouni Ortju Ky
varapuheenjohtaja & verkostovaliokunnan puheenjohtaja / Savon Yrittäjät
puheenjohtaja, Kuopion Yrittäjät ry

www.laatukoulutus.fi

Savon Yrittäjät