Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yhteiskuntavaliokunnalla tärkeä rooli vaikuttamisessa

Savon Yrittäjien toiminta perustuu järjestömme strategiaan, joka on saman suuntainen niin valtakunnan kuin myös aluetasolla täällä Pohjois-Savossa. Strategia jakaantuu kolmeen yhtä tärkeään osaan, joista vastuullinen yhteiskuntatoimija on yksi osa. Tämän tavoitteen ja toiminnan toteuttajana toimii yhteiskuntavaliokunta.

Vuoden ensimmäiseen kokoukseensa valiokunta kokoontui uuden puheenjohtaja Matti Leppälän (Suonenjoki) johdolla. Valiokunnan muut jäsenet ovat Juhani Hirvonen Lapinlahdelta, Marja Kauppinen Leppävirralta, Antero Peiponen Kuopiosta, Jukka Puurunen Siilinjärveltä, Laura Sinisalo Kuopiosta ja Jani Ursin Varkaudesta. Puheenjohtaja Leppälä toimii samalla Savon Yrittäjien varapuheenjohtajana.

Kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden asioita. Todettiin, että vuosi 2019 on todellinen vaikuttamisen vuosi. Kevätkaudella eduskuntavaalit ovat esillä näkyvästi. Savon Yrittäjät tekee kampanjan yhdessä MTK Pohjois-Savon kanssa ja molemmat toimivat tiiviissä yhteistyössä myös eri puolueiden kanssa. Jäsenyrittäjäehdokkaita tullaan kouluttamaan ja nostamaan järjestön eri tiedotuskanavissa esille.

Sote -ja maakuntauudistuksen kohtalon hetket ovat käsillä kevättalven aikana. Lopullisesti suunta ratkennee vasta vaaleissa. Vuosia jatkunut epävarma tilanne on ollut yrittäjille raskas. Kannustamme kuntia käyttämään ja vahvistamaan palveluiden ostamista lähellä olevilta pk-yrityksiltä. Palvelusetelin kautta voidaan kuntapalveluja tuottaa edelleen laadukkaasti ja toteuttaen näin monituottajamallia ja asiakkaan valinnanvapautta. Yrittäjien yhteyttä maakunnalliseen valmisteluun tulee vahvistaa. Jotta uudistusten tavoite toteutuu myös Pohjois-Savossa, tarvitaan laajaa yhteisymmärrystä ja -työtä. Julkisen ja yksityisen kumppanuus luo elinvoimaa ja yrittäjyyttä maakuntaan.

Yritysvaikutusten arviointi on käytössä osassa Pohjois-Savon kuntia. On valitettavaa myös todeta, että vaikka päätökset arvioinnin käyttöönotosta on tehty, ei arviointi välttämättä ole päätynyt osaksi kuntien asioiden valmistelua ja dokumentoiduksi kohdaksi päätöksen teon yhteyteen. Tämän toimintavuoden aikana tulemme kartoittamaan kuntien tilanteen ja esitämme vakavampaa paneutumista arviointiin ja sen seurantaan.

Tässä ensimmäisen kokouksen muutamia keskustelussa olleita asioita. Parin viikon päästä palkitsemme yhdessä Pohjois-Savon liiton kanssa vuoden 2018 yrittäjäystävällisimmän kunnan. Palkitseminen on vain osa prosessia, jonka kautta ”voittajakunta” valikoituu. Palkinto jaetaan nyt viidennettä kertaa ja sen saadakseen kunnan on paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa pitänyt tehdä yhdessä tiukka arviointi toiminnastaan. Painopisteet ovat vuosittain hiukan vaihdelleet. Jäämme jännityksellä odottamaan kahden viikon päästä julkaistavaa tietoa asiasta. Palkinto jaetaan Kuntaseminaarissa 30.1. Tilaisuuden pääpuhujana on kunta -ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Valiokunnan päätehtävänä on vaikuttaa yhteiskuntamme ja tässä yhteydessä Pohjois-Savon asioihin siten, että markkinat toimivat, yrityksillä on kasvun edellytyksiä ja päätöksen teossa otetaan yritysnäkökulma huomioon. Tämän tehtävän olemme ottaneet innolla vastaan samalla ymmärtäen sen haasteellisuuden, mutta myös mahdollisen vaikuttavuuden. Tulevaisuutta rakennetaan yhdessä ja yhteistyöllä!

Jos sinulla tämän tekstin luettuasi herää ajatuksia ja haluat olla yhteydessä, otamme sähköpostisi tai puhelusi mielellämme vastaan.

Matti Leppälä, p. 0400 649 409, 
puheenjohtaja
yhteiskuntavaliokunta

Mia Simpanen, p. 044 3680 505,
sihteeri, valmistelija
yhteiskuntavaliokunta

Savon Yrittäjät