Etusivu > Savon Yrittäjät > Palvelut > Yritys Oppii Ja Menestyy Yom Palvelu Yrityksille

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Työharjoittelijana Yritys oppii ja menestyy -palvelussa

ETSINTÄKUULUTUS: Savon Yrittäjien huipputiimiin etsitään työharjoittelijaa! Oletko se juuri sinä? Savon Yrittäjien toimistoassistenttina toimivalta harjoittelijalta toivomme kiinnostusta mm. markkinointiin, tilaisuuksien järjestämiseen ja asiakkaiden kontaktointiin puhelimitse. Osaat ehkä editoida videoita, tunnet somemarkkinointi ja olet innostunut ja halukas oppimaan PALJON uutta. Harjoitteluun kuuluu myös tehtäviä järjestön hankehallinnointiin ja jäsenrekistereihin liittyen. Aloitus marraskuussa 2021 ja toivomuksena vähintään 5kk harjoittelu. Hakemukset mia.hakulinen@yrittajat.fi Harjoittelu on palkaton.

Kovin erikoinen ja erittäin opettavainen kevät

Aloitin tradenomiopintoihin kuuluvan harjoittelun Savon Yrittäjillä, Yritys oppii ja menestyy -palvelussa (kavereiden kesken YOM-palvelussa) tammikuussa 2020. Jo haastattelussa tuli hyvin vahva tunne, että täällä tulen viihtymään ja eikä se tunne todellakaan ollut väärä. Joustoa, luottamusta ja roppakaupalla uuden oppimista on tarjonnut tämä harjoittelu ja ihanat työkaverit täällä.

Harjoittelussa olen tehnyt monipuolisia toimistotöitä projektiassistenttina. Tehtäviini on kuulunut markkinointia, kilpailutusten tekoa, tilaisuuksien suunnittelua ja paljon yksittäisiä hankehallintoon liittyviä tehtäviä. Kaikki tehtävät ovat minulle jokseenkin uusia, joten opeteltavaa on riittänyt. Montaa asiaa on täytynyt pystyä hoitamaan yhtaikaa ja työtehtävien priorisointia tarvitaan joka päivä. Olenkin kokenut ne omiksi vahvuusalueikseni harjoittelun aikana. Harjoittelun paras puoli on taas ollut meidän tiimi ja se miten minä olen oikeasti osa sitä omieni vastuualueideni kanssa, enkä ole vain mikään ”kahvinkeittäjä”. Heittäytyäkin on pitänyt milloin mihinkin mainosvideoon, eikä koskaan voi tietää milloin ”reportteri Hakulinen” yllättää puskan tai kulman takaa! Nämä pienet yllätykset ovat haastaneet minut mukavuusalueeni ulkopuolelle ja tuonut kivaa vaihtelua työpäiviin koneen ääressä.

Ensimmäinen puolikas harjoittelusta meni tutustuessa kaikkiin eri tehtäviin ja juuri kun tuntui, että asiat alkavat pikkuhiljaa olemaan tuttuja ja rutiinit muodostumaan, niin koko maailma ajautui poikkeustilaan korona-viruksen myötä. Olikin heittäydyttävä yhtäkkiä etätöihin ja totuttauduttava itsenäiseen työskentelyyn. Loppuharjoittelu menikin sitten lähes kokonaan kotona etätöissä. Teimme koko meidän työtiimin voimin poikkeustilanteen alussa suuria muutoksia koko hanketoimintaan ja kahdessa viikossa olimme vaihtaneet kaikki koulutuksemme verkkoon ja räätälöineet uusia koulutuksia vastaamaan muuttunutta tilannetta. Hoidin omat tehtäväni kovassa paineessa itsenäisesti ja kiitettävästi, josta sainkin paljon kiitosta. Tämä poikkeustilanne tosiaankin kasvatti minua työntekijänä ja vahvisti itsenäiseen työskentelyyn ja samalla yhtenäiseen tiimityöskentelyyn liittyvää osaamistani.

Näin sitä taas oppii huomaamaan, että jokaisella asialla on myös ne hyvät puolet, vaikka niitä on joskus aluksi vaikea nähdä! Tämän harjoittelun myötä on hyvä ponnistaa kohti uusia haasteita uudessa ammatissa!

Kuvassa ja tekstin takana Sari Röyti. Hän suoritti YOM-palvelussa viiden kuukauden työharjoittelunsa.


"Odotukset olivat niin korkealla, etten uskonut niiden ylittyvän"

Odotukset harjoittelulle oli jo alussa niin korkeat, että en uskonut niiden enää ylittyvän – toisin kuitenkin kävi. Viiden kuukauden harjoittelun aikana pääsin tutustumaan hankemaailmaan, yrittäjäjärjestön toimintaan sekä tapahtumien ja koulutuksien järjestämiseen. Heti ensimmäisenä päivänä minulle esiteltiin omat työtehtäväni ja pääsin tekemään somepäivityksen itsestäni hankkeen Facebook- ja Instagram-sivuillle. Toimiston väki otti minut hyvin vastaan ja jo ensimmäisellä kahvitauolla pääsin todistamaan hersyvää naurunremakkaa. Ei ollut epäilystäkään, ettenkö tulisi viihtymään.

Vaikka toisaalta osa työtehtävistä on ollut rutiininomaisia tehtäviä kuten lomakkeiden syöttämistä EURA2014-järjestelmään, erilaisten exceleiden päivittämistä ja koulutusten lisäämistä Facebookiin ja nettisivuille, niin suurinta oppia on ollut opetella näiden priorisointia muiden työtehtävien ohessa. Töiden epätasainen jakaantuminen puolestaan on opettanut paineensietokykyä, kun tuntuu ettei päivässä riitä tunnit kaiken hoitamiseen. Olen saanut myös huomata, kuinka tärkeää on oppia tunnistamaan omat voimavaransa ja sanomaan ei. Varsinkin joulun alla, kun kevään koulutuksia piti tykittää Facebookiin ja nettisivuille hurjaa vauhtia ei aikaa riittänyt juuri ollenkaan muille tehtäville. Tällöin mapitukset saivat jäädä odottamaan kiireettömimpiä aikoja.

Hommia on saanut tehdä pitkälti myös oman kiinnostuksen mukaan ja omalla kohdalla yksi mielenkiintoisimmista asioista on ollut oppia videoiden editointia ja pääsin myös osallistumaan koulutuspäivään, jossa aiheeseen syvennyttiin ammattilaisten johdolla. Sain myös tehtäväkseni suunnitella, toteuttaa ja editoida muun muassa uuden harjoittelijan hakuvideon, jossa sain hyödyntää näitä juuri opittuja taitoja. Muita mieleenpainuvimpia hommia on ollut kilpailutusten hoitaminen alusta loppuun, kiertueaikataulujen suunnitteleminen ja toimiston pikkujoulujen suunnittelu sekä toteutus. Lisäksi olen päässyt osallistumaan useisiin erilaisiin koulutuksiin, joista olen saanut lisäoppia harjoittelua sekä tulevaisuutta ajatellen. Näissä koulutuksissa olen päässyt myös verkostoitumaan muiden alueen toimijoiden kanssa sekä näkemään kuinka paljon erilaisia hankkeita Pohjois-Savon alueelta löytyy. Hankemaailma oli itselleni melko tuntematon ennen harjoittelua, mutta nyt ymmärrän paljon enemmän hankkeiden toiminnasta ja esimerkiksi niiden rahoituksesta.

On ollut ilo huomata, että vaikka olenkin tullut harjoitteluun, niin minua kohdellaan kuin ketä tahansa vakinaista työntekijää. Sekään kun ei monessa paikkaa ole itsestäänselvyys. Voin taata, että täällä saa harjoittelusta paljon irti sekä hyvät eväät tulevaisuuteen.

Kirjoittaja ja kuvassa on Laura Lehtonen, joka suoritti YOM -palvelussa Savon Yrittäjillä viiden kuukauden harjoittelun.


Harjoittelu tekee ”mestarin” – viidessä kuukaudessa oppii paljon 


Olen Jana Golovinskaia, Savonia-ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelija, ja aloitin tammikuun alussa viiden kuukauden harjoittelun YOM-palvelussa projektiassistenttina. Vuoden vaihteessa tiimissä aloittivat uudet kenttähenkilöt, joten sain kattavan perehdytyksen heti alkuun heidän kanssaan.Projektiassistenttina vastuualueeseeni kuuluivat monipuoliset toimiston tehtävät, kuten tapahtumien lisääminen ja päivittäminen someen sekä verkkosivuille, koulutuskalenterin päivittäminen ja erilaisten ESR-lomakkeiden syöttäminen EURA2014-järjestelmään. Hankemaailmaan pääsin käsiksi myös syvemmin: hoidin kilpailutusprosesseja alusta loppuun – aina tarjouspyynnöistä hankintapäätösten laatimiseen.

Olen myös käynyt läpi osallistujilta saadut koulutuspalautteet ja lähettänyt nämä kouluttajille.

Harjoitteluni aikana olen päässyt näköalapaikalle projektinhallintaan. Olen ollut useammassa tilaisuudessa YOM-tiimin kanssa ja päässyt tutustumaan erilaisiin hankkeisiin ja yrittäjiin. Tilaisuuden luonteesta riippuen olen päässyt esiintymään ja esittelemään palveluitamme, osallistumaan erilaisiin työpajoihin sekä oppimaan paljon uutta eri toimijoilta. YOM-palvelun koulutukset ovat olleet myös tosi antoisia ja mielenkiintoisia. Harjoittelussa myös luova puoleni on päässyt esiin; olen oppinut muokkaamaan videoita ja kuvia. Osan näistä löytääkin meidän YOM-palvelun Facebook-sivuilta.

Harjoitteluni on ollut todella monipuolista ja jokainen päivä on ollut erilainen. Tiimissä työskentely on ollut nauruhenkistä ja rentoa, mutta samalla hyvin auttavaista ja tehokasta.

Yritys oppii ja menestyy -palvelu hakee elokuusta lähtien uutta harjoittelijaa, joten suosittelen tätä paikkaa lämpimästi! Projektiassistenttina päivät ei käy tylsiksi ja monipuolisia tehtäviä riittää.

(HUOMIO SINULLE, JOKA ETSIT HARJOITTELUPAIKKAA! Vaikka osa tehtävistä saattaa kuulostaa heprealta, opit nämä varmasti)

- Jana (tiimiläisten kesken Pikku G)

Kirjoittaja ja kuvassa on Jana Golovinskaia, joka suoritti YOM-palvelussa Savon Yrittäjillä viiden kuukauden harjoittelun.


TET-viikkoni: kaikkea taukojumpasta EURA-järjestelmään

Olin TET:issä Savon Yrittäjillä, Yritys oppii ja menestyy -palvelun (YOM) tiimissä tekemässä töitä. YOM- palvelu etsii ja ratkaisee yritysten todellisia koulutustarpeita ja järjestää digikoulutuksia. Harjoitteluni alkoi heti maanantaiaamuna toimistopalaverilla, jolloin pääsin heti tutustumaan kaikkiin toimiston työntekijöihin. Sain myös oman tietokoneen TET-viikon ajaksi.

Harjoitteluni aikana olen päässyt tutustumaan YOM-palveluun monella eri tavalla. EURA-järjestelmässä hoidetaan mm. hankehakemusten, maksatushakemusten ja seurantalomakkeiden sekä loppuraporttien toimittaminen rahoittajalle. Lisäsin ihmisten ja yritysten tietoja EURA-tietokantaan ja olen myös mapittanut paljon erilaisia hankehallinnon papereita. Työtehtäviini on myös kuulunut esimerkiksi diginiksien etsiminen. Diginiksit ovat sovelluksia, joiden tarkoitus on tehdä työstä ja arjesta helpompaa. Sain myös etsiä kiinnostavia koulutuskuvia YOM:n koulutusten markkinointiin. Kirjoitin myös eri tehtävien lomassa tätä blogia työkokemuksistani.

Muiden työntekijöiden kanssa juttelu on myös hauska lisä työpäivään. Minusta tämä on erinomainen TET-paikka, koska työpäivät ovat aina erilaisia ja se tekee työn teosta aina mielenkiintoista. Olen myös huomannut netin tärkeyden yrittäjyydessä ja olen oppinut ymmärtämään, miten tärkeää tällainen työ on yritysten kannalta. Täällä töissä ollessani olen oppinut erittäin paljon uutta ja paljon hyödyllisiä asioita. Tässä työssä täytyy myös olla huolellinen ja erittäin tarkka.

Olen oppinut mapittamaan ja käyttämään EURA-järjestelmää. Tarkkuuteni työn teossa on myös kehittynyt paljon tämän viikon aikana ja olen myös oppinut tiedonhakua.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen kertoi minulle yrittäjäjärjestöstä ja esimiestyöstä. Omistajavaihdosasiantuntija Saara Timonen kertoi minulle yrityksen myynnistä ja yrityksen sukupolven vaihdoksesta. Sain myös kuulla Maarit Massiselta Uusiyrityskeskuksen toiminnasta ja siitä, miten he auttavat uusia yrityksiä pääsemään alkuun.

Täällä työskennellessä pääsee auttamaan niin monia eri ihmisiä ja minusta se on todella hyvä asia. TET-viikkoni oli onnistunut ja pääsin ylittämään itseni joka päivä.

Kirjoittaja ja kuvassa on Emma Nieminen, joka oli YOM-palvelussa Savon Yrittäjillä viikon TET-harjoittelussa.


Miten multitaskauksesta tulee rutiinia?
Työharjoittelussa projektiassistenttina Yritys oppii ja menestyy- palvelussa

Työharjoittelupäivistä muistan parhaiten ensimmäisen harjoittelupäivän. Pääsin tuolloin heti projektihankkeen tekemisen ytimeen, kun sain työtehtäväksi lähteä päivittämään hankkeen ESR:n asiakashallintajärjestelmää. Tulin keskelle jo käynnissä olevaa projektia ja nyt harjoitteluni lopussa olen päässyt osalliseksi tämän projektin kaikkiin työtehtäviin. Harjoittelupaikkani työtehtävät täällä YOM-palvelussa ovat olleet jatkuvasti vaihtelevia eikä kahta toistaan toistavaa työpäivää ole vielä näkynyt. Tämä on harjoitteluna juuri sopiva sellaiselle henkilölle, joka haluaa tietää, mitä projektityö on. Tätä lähemmäksi et projektityöskentelyä Pohjois-Savon alueella pääse!

Mitään alustavaa taitoa tai tietoa tässä työharjoittelupaikassa ei vaadittu, mutta tässä harjoittelupaikassa vaaditaan huolellisuutta ja oikeanlaista asennetta hoitaa työt loppuun asti hyvin. Työtehtäviä on paljon ja työharjoitteluun tulevan tulee opetella nopeasti työtehtävien priorisointia, jotta pystyt sitoutumaan määräaikoihin, jota sinulle annetaan. Nämä aika ajoin tiukatkin aikataulut tuovat monen asian yhtä aikaa hoitamisesta eli multitaskauksesta rutiinia.  

Mitä tehtäviä YOM tarjoaa harjoittelijalle ja mitä harjoittelussa oppii?

Tämä työ opettaa projektityössä ominaisiin tehtäviin, kuten asiakasjärjestelmien hallintaan, hankkeen koulutuksiin osallistuneiden laskuttamisiin, laskutukseen, sisäiseen ja ulkoiseen viestintään sekä markkinointiin, josta some-markkinointi on isoimmassa osassa. Itselleni harjoittelupaikka opetti yrityspuolen somekäyttäytymisestä paljon, varsinkin sen, kuinka somella voi saada lisää näkyvyyttä sekä uusia asiakkaita.

Työkuvaan kuului harjoittelussa lisäksi markkinointikuvien ja -videoiden luonti. Itselleni tällaisen luovan puolen käyttäminen työskentelyssä oli mukavaa variaatiota työtehtävissäni. Itse en näitä muokkausohjelmia ollut koskaan käyttänyt, mutta niiden oppiminen olikin osa hauskuutta! Jos tämä harjoittelupaikka kiinnostaa, videon- ja kuvanmuokkaus taidot ovat hyvä plussa, mutta eivät välttämättömiä.

Työyhteisö tässä hankkeessa ja koko konttorilla on ollut hilpeää ja auttavaista. Tämän lystikkään porukan kanssa ei ole tarvinnut töitä tehdä vakavissaan, vaan tästä ajasta on saanut tämän työyhteisön kanssa oikeasti nauttia. YOM-palveluiden tiimi sai työharjoitteluni aikana henkilöstömuutoksia, kun hankkeen kenttätyöntekijät aloittivat uudet työtehtävät toisaalla hankesuunnitelman mukaisesti. Lisäksi YOM-palveluiden henkilöstö Kuopiossa sai uutta kasvonkuvaa, kun projektissa alusta alkaen mukana ollut projektikoordinaattori Outi siirtyi uusiin työtehtäviin ja hänen tilalleen tuli Iina. Iinan aloitellessa tässä projektissa pääsinkin aluksi ohjeistamaan hänelle tämän hankkeen työtoimeenkuvia, joita olin itse pari aikaisempaa kuukautta opetellut. Tässä työporukassa toisia autetaankin pyyteettömästi eikä tässä harjoittelupaikassa ole koskaan väärin kysyä, jos jotain ei osaa.

Itselleni liiketalouden opiskelijana nämä työtehtävät harjoittivat oman alani ammattitaitoa laajasti ja kattavasti. Konkreettista oppimista tuli eri somemarkkinoinnin menetelmiin, kuvien ja videoiden muokkaukseen sekä laskutusjärjestelmän käyttöön. Lisäksi olen oppinut, miten hankkeen tiimeissä työskennellään.

Kirjoittaja ja kuvassa on Niko Knuutinen, joka suoritti YOM-palvelussa Savon Yrittäjillä viiden kuukauden harjoittelun.


Ajatuksia harjoittelusta ja oppimisesta

Mia ja Outi eivät valehdelleet kirjoittaessaan työharjoittelijahakemusta, että harjoittelussa pääsee näköalapaikalle projektinhallintatehtävissä. Harjoittelupaikka on nimittäin tarjonnut todella paljon projektityön haasteita, joista ensimmäisenä mieleen tulee priorisointikyky ja monen asian yhtä aikaa hoitaminen (multitaskaus). Harjoittelussa olen päässyt myös tapaamaan monia yrittäjiä sekä erilaisten organisaatioiden henkilöstöä.

Vaikka tietyt päivittäiset työtehtävät alkavat olla rutiinia, jokainen päivä on erilainen, mikä on mahdollistanut uuden oppimisen päivittäin. Päivittäisiin työtehtäviin kuuluu Facebookin päivystäminen ja koulutuksista kiinnostuneiden kontaktointia. Itse olen ollut huono käyttämään sosiaalista mediaa, mikä osaltaan loi haasteita harjoittelulle. Koin tämän kuitenkin positiivisena asiana, sillä sosiaalisen median käyttö on nykyään lähes pakollista digitalisoituvassa maailmassa ja työympäristöissä.

Eräänä päivänä harjoittelun alkupuolella Outi ja Mia kysyivät minulta, olisinko halukas menemään esittelemään YOM-palvelut maksuttomassa digi-illassa, koska kukaan YOM-tiimistä ei päässyt paikalle. Aluksi olin järkyttynyt, mutta otin tehtävän vastaan, vaikka minulla onkin todella kauhea esiintymispelko. Vaikka esiintyminen ei mennytkään yhtä hyvin kuin ammattilaisilla, koin silti ylittäneeni itseni ja onnistuneeni. Harjoittelu on siis ollut kaikkea muuta kuin pelkkää kahvin keittoa! Täällä saa pistää itsensä likoon!

Loistavan ja kannustavan tiimin kanssa on ollut erittäin tuottoisaa ja mukavaa tehdä töitä – kaiken lisäksi he ovat kehuneet onnistumisia ja toisaalta antaneet kritiikkiä, silloin kun sille on ollut tarvetta. Pääasia on kuitenkin se, että työntekoon YOM-tiimissä suhtaudutaan rennon vakavasti, aina huumori matkassa pitäen, unohtamatta Savon Yrittäjien henkilöstöä, jotka ovat olleet kaikki ystävällisiä ja kahvitauoilla onkin saanut nauttia antoisista keskusteluista yhteisessä kahvihuoneessa.

Olen oppinut niksejä markkinointiin liittyen esimerkiksi markkinointikirjeen tekemisestä ja asiakkaiden kontaktoinnista Facebookissa, sähköpostitse ja puhelimitse. Olen myös oppinut hallitsemaan ajankäyttöäni, käyttämällä kalenteria ja muistivihkoa, jotka ennen olivat minulle tuntemattomia käsitteitä. Tällä saralla tunnenkin olevani kehittynyt eniten.

Suosittelen tätä projektiassistentin paikkaa lämpimästi! Kannattaa tulla haastamaan itsensä!

Kuvassa ja jutun kirjoittaja on kolmen kuukauden harjoittelun YOM:ssa suorittanut Olli Mustonen