28.4.2021 klo 09:25
Uutinen

Yrityskaupoilla mahdollisuus taklata lopettavien yritysten jättämää aukkoa – Yrityksen ostaminen on aina varteenotettava vaihtoehto yrityksen perustamiselle

Julkaistu Iisalmen Sanomissa 28.4.

Yritysten konkurssien määrää on seurattu kevään aikana tiiviisti. Koronapandemian ennakoitiin lisäävän konkursseja tsunamin kaltaisesti. Nyt tiedetään, että merkittävää konkurssien kasvua ei ole näköpiirissä. Savon Yrittäjien meneillään oleva koronakysely kertoo konkurssiuhan prosentuaalisesti jopa vähentyneen viime marraskuusta.

Konkurssikeskustelu on peittämässä alleen toista, huomattavasti laajempaa ongelmaa. Yritykset eivät ajaudu konkurssiin, mutta sen sijaan moni yrittäjä pohtii yrityksensä alasajoa. Yrityksen liiketoiminta vain ajetaan hallitusti alas.

Tämä hiljainen kato tulee tulevina vuosina supistamaan merkittävästi yritysten lukumäärää ellei vastaavasti löydetä muita toimia kompensoimaan lopettamisia.

Kysyimme lopettamissuunnitelmista pohjoissavolaisilta yrityksiltä nyt ensimmäistä kertaa ja vastaukset yllättivät. Savon Yrittäjien kyselyyn tähän mennessä 519 vastanneesta yrittäjästä 19 prosenttia suunnittelee liiketoimintansa alasajoa. Tästä vajaasta viidenneksestä 17 prosenttia kertoo lopettavansa yritystoiminnan kuluvan vuoden aikana ja peräti 53 prosenttia seuraavan kahden vuoden aikana. Asiaan pitää siis herätä.

Lopettamispäätöksen kolme perustetta erottuvat selvästi. Ykkösenä on yrittäjän ikä tai eläköityminen (54 %). Toisena syynä on toiminnan kannattamattomuus (35 %) ja kolmantena myynnin vähentyminen (33 %). Kaksi jälkimmäistä kertonee karua kieltä koronan vaikutuksista ja toimialojen murroksesta. Ensimmäinen kertoo maakuntamme ikääntyneiden yrittäjien määrästä ja samalla sinnikkyydestä, jolla yritystoimintaa on pyöritetty usein virallisen eläkeiän yli.

Yrityskannan vähentymistä voidaan taklata ainakin kahdella tavalla. Uusperustannan rinnalla yrityskannan säilymiseen ja jopa kasvamiseen vaikuttavat omistajavaihdokset. Onnistuneilla yrityskaupoilla voidaan nykyisille omistajille taata ainakin realisoitava siivu nykyisestä yritystoiminnasta. Se voi olla kiinteistön myynti tai liiketoimintakauppa. Patentti, tuoteidea, erikoisosaaminen tai timantinkova liikeidea ovat kaikki kauppatavaraa.

On tärkeää, että lopettamista harkitseva yrittäjä kartoittaa asiantuntijan kanssa hyvissä ajoin mikä nykyisestä liiketoiminnasta on myyntikelpoista. Asiantuntija löytää ulkopuolisen silmin mahdollisuuksia siihen mille pitkään yritystoimintaa pyörittänyt yrittäjä on itse ehkä jo sokeutunut.

Yrittäjyyttä suunnittelevalle kannattaa rummuttaa toimivan yrityksen ostamista. Se on aina varteenotettava vaihtoehto yrityksen perustamiselle. Suomessa turhaan ihannoidaan oman yrityksen perustamista puhtaalta pöydältä. Liikkuvaan junaan on huomattavasti ketterämpi hypätä ja uuden omistajan kehittämisideat saavat toimivassa yrityksessä lentävän lähdön. Erityisesti kasvuloikat mahdollistuvat usein yrityskaupan avulla.

Savon Yrittäjien uusi Savon Jatkis Omistajavaihdospalvelu on juuri käynnistynyt. Kyseessä on Pohjois-Karjalan Yrittäjien ja Business Joensuun pari vuotta pyörineen Jatkis-hankkeen laajentuminen Pohjois-Savoon. Kyseessä on toinen kahden aluejärjestön ylimaakunnallinen toimintamalli Suomessa. Skaalautumisen edut ovat merkittävät. Toiminta-alue ja sitä kautta markkinapotentiaali kaksinkertaistuvat. Naapurimaakunnan koeponnistetut toimintatavat ja työkalut siirtyvät hyvällä yhteistyöllä omaan maakuntaamme. Miehistö Kuopiossa ja Joensuussa on valmiina auttamaan yritystään myyviä sekä ostokohteita hakevia ostajia.

Paula Aikio-Tallgren
Savon Yrittäjät toimitusjohtaja