Etsi

Tutustu ja hyödynnä

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä 2016 on Arttu Haverinen Joroisista!

Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä julkistettiin ja palkittiin 11.3. järjestetyssä Nuorten yrittäjien GetTogether –tilaisuudessa Mikkelissä.

Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä 2016 -palkinnon saanut Arttu Haverinen Taimisto Huutokoskelta on sopivalla tavalla toisinajattelija. Hän pitää huolen siitä, että asiakas saa viherrakentamiseen kaikki taimitarpeet heidän kautta, vaikka oma päätuotantosuunta on katu- ja puistopuissa.

Etelä-Savon Yrittäjät kiittävätkin palkintoperusteluissa perheyrityksen erottautumista muista, tiukkaa asiakaskunnan valintaa ja kykyä ajatella asioita pitkäjänteisesti. Tämän lisäksi yritys on kannattava ja sillä on selkeät tavoitteet.

 

Vuonna 2007, kun tulin mukaan toimintaan, teimme liiketoimintasuunnitelman, jossa rajasimme tarkasti mitä tehdään ja kenelle. Visio oli silloin vuoteen 2015 ja se saavutettiin. Nyt tavoitteet on asetettu vuoteen 2020 ja hahmotellaan vuotta 2025. Ilman suunnitelmaa toimintamme olisi varmasti rönsyillyt ja energiamme olisi valunut väärään suuntaan, kertoo Arttu Haverinen.

Huutokosken Taimistolla on uskallettu uida vastavirtaan

Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä 2016 -palkinnon saanut Arttu Haverinen Taimisto Huutokoskelta on sopivalla tavalla toisinajattelija. Hän pitää huolen siitä, että asiakas saa viherrakentamiseen kaikki taimitarpeet heidän kautta, vaikka oma päätuotantosuunta on katu- ja puistopuissa.
Etelä-Savon Yrittäjät kiittävätkin palkintoperusteluissa perheyrityksen erottautumista muista, tiukkaa asiakaskunnan valintaa ja kykyä ajatella asioita pitkäjänteisesti. Tämän lisäksi yritys on kannattava ja sillä on selkeät tavoitteet.
– Vuonna 2007, kun tulin mukaan toimintaan, teimme liiketoimintasuunnitelman, jossa rajasimme tarkasti mitä tehdään ja kenelle. Visio oli silloin vuoteen 2015 ja se saavutettiin. Nyt tavoitteet on asetettu vuoteen 2020 ja hahmotellaan vuotta 2025. Ilman suunnitelmaa toimintamme olisi varmasti rönsyillyt ja energiamme olisi valunut väärään suuntaan, kertoo Arttu Haverinen.
Taimisto Huutokosken markkinointi perustuu henkilökohtaiseen kontaktointiin ja yritys etsii itse heidän tuotteita tarvitsevat yritykset ja myös luottaa puskaradioon. Taimisto ei mainosta lehdissä tai muissakaan medioissa, sillä asiakassegmentti on tarkkaan harkittu. Jonkin verran yritys tekee myymälätoimituksia, mutta pääosin asiakkaat löytyvät rakentamisen puolelta.
Asiakaskunnan valinnan lisäksi menestymisen salaisuudeksi voidaan listata osaava vakiohenkilökunta, jossa ei ole ollut vaihtuvuutta. Tuotannosta vastaa Artun veli Antti Haverinen, joka on nostanut puiden laadun huippuunsa. Myös asiakkaiden vaatimustaso on noussut viime vuosina jatkuvasti.
– Suomen parhaimmasta päästä olevat pellot mahdollistaa laadukkaan puun juuriston. Lisäksi edullinen logistiikka antaa edellytykset toimia ympäri Suomen, kertoo Arttu Haverinen.
Päämarkkinat ovat Etelä-Suomessa, ja kun kuljetusliikkeillä ei ole niin paljon vientiä pohjoisesta etelään vaan toisinpäin, tämä selittää edullisen rahdin Etelä-Suomeen.
– Pohjoisen suuntaan taas olemme lähempänä, kuin monet kilpailijamme. Joroinen on siis myös logistisesti hyvä paikka yrittää, kehuu Haverinen.
Taimisto Huutokoski on päässyt sopimustoimittajaksi muun muassa Vantaan kaupungille, Espoon kaupungille ja Pohjois-Savoon. Sopimusten pituudet ovat 2-5 vuotta. Tavoitteet on asetettu selkeästi myös tuleviin vuosiin. Liikevaihdosta tavoitellaan vientiin 20 prosentin osuutta vuonna 2020.
Rahaa ei tule joka kuukausi
Katu- ja puistopuiden kasvattajia on Suomessa alle kymmenen, koska puiden kasvattaminen on niin pitkäjänteistä. Yhden ison puun kasvatus voi kestää jopa 12 vuotta. Haverinen kertoo, että puiden toimitus on Suomessa mahdollista vain niinä aikoina, kun puu ei ole kasvussa eli toimitusajat ovat huhti-kesäkuu ja loka-joulukuu. Näinä kuukausina tulee 80 prosenttia liikevaihdosta. Haaste alalla onkin, että rahaa ei tule kassaan 4-5 kuukauden aikana ollenkaan vaikka työntekijöitä on ympäri vuoden.
– Olemme onnistuneet pitämään osaavat ihmiset työsuhteessa jaksottamalla työvaiheita osin myös sisätiloissa tehtäväksi. Henkilökuntaa ei ole tarvinnut lomauttaa ja hyvät työntekijät ovat pysyneet talossa. Näin työn laatu on saatu pidettyä korkeana, kiittelee Haverinen.
Yritys työllistää yhdeksän työntekijää ympäri vuoden. Lisäksi sulan maan aikana on kausityövoimaa toinen mokoma. Yrityksen liikevaihto on vuodesta 2007 kolminkertaistunut ja oli viime vuonna noin 1 300 000 euroa.

Pitkät perinteet

Taimisto Huutokosken on perustanut Toivo Haverinen vuonna 1952. Hänen poikansa Sakari Haverinen tuli taimistolle töihin 70-luvulla ja Sakarin vaimo, Anne Haverinen, tuli täysipäiväisesti toimintaan mukaan 80-luvun puolivälissä. Nykyään he omistavat kumpikin 15 prosenttia yrityksestä. Vetovastuu on jo kolmannella polvella, Arttu ja Antti Haverisella, joilla kummallakin on 35 prosentin omistusosuus. Vastuualueita on jaettu niin, että Antti vastaa tuotannosta ja Arttu enemmänkin johtamisesta ja myynnistä.
Arttu kertoo ettei häntä ikinä painostettu taimiston jatkajaksi. Ajatus yrittäjyydestä kyti takaraivossa koko ajan ja opiskellessaan Jyväskylän Tiimiakatemiassa hän päätyi siihen, että aloittaisi valmiilla alustalla. Vuodesta 2007 alkaen hän on ollut ympäri vuoden töissä taimistolla yrityksen jatkajana.

 

 

Jäsenedut tästä