Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kuopion vuoden Yrittäjä palkittiin

Keppanabaarista kehittyi kuopiolaisten kotoisa oluttupa

Bierstube Kasarmikadulla on elävä osa Kuopion ravintolahistoriaa. Vuonna 1971 keskiolutbaarina aloittanut Bierstube on vuosikymmenten saatossa muuttunut viihtyisäksi pikkuravintolaksi, joka kokoaa illasta toiseen ihmisiä turisemaan tuopin ja talon keittiössä tehdyn ruoka-annoksen ääreen. Bierstuben ruoka, tunnelma ja tarjoilu tunnetaan yli maakuntarajojen.Kuopion Yrittäjät yhdessä Nordea Pankin kanssa palkitsi 5.9. Bierstuben emännän Satu Krogeruksen Kuopion Vuoden Yrittäjänä.

Bierstuben nimessä alusta alkaen esiintynyt YET tulee baarin kiinteistön 1970-luvun alussa omistaneesta Yrjö Einari Turusesta. Ennen baaria huoneistossa ennätti toimia Vanaja-autoja ja Husqvarna -moottoripyöriä myynyt Väänäsen Auto. Kaarina ja Eero Krogerus aloittivat baarinpidon yrittäjäpariskuntana syksyllä 1971.

YET oli alkujaan 70-luvun tyypillinen keskiolutbaari. Asiakkaiden viihtyvyyttä lisäsivät jukeboxi, flipperi, pajatso, sekä tietenkin baaritiskin viereiselle seinälle kiinnitetty keilapeli. Ajan hengen mukaan täyskaadosta sai tupakkatopan ja vapaapelin.

Urheilu- ja järjestöihmisinä Eero ja Kaarina alkoivat kehittää paikan tarjontaa. A-oluen kulta-aikana baariin saatiin keskioluthana ensimmäisten joukossa. Pelkkä oluenmyynti ei sopinut yrittäjäpariskunnan tulevaisuudensuunnitelmiin. He päättivät panostaa myös ruokaan. Tieto Kaarinan keittotaidosta levisi ja uutta asiakaskuntaa löytyi työpaikoilta, urheilujoukkueista ja jopa hovioikeudesta. Parhaimmillaan Eero kuljetti pakettiautolla 350 ruoka-annosta kuopiolaisille työpaikoille. Tämän lisäksi Kaarinan pienessä ravintolakeittiössä leivottiin tuotteet Itä-Suomen hovioikeuden kahvilaan. Urheilujoukkueiden, kuten Kopareiden pelimatkoilla syötiin Kahvila-Ruokala YETissä tehtyä ruokaa.

Bierstube syntyy, lama alkaa

Eero ja Kaarina saivat idean hyvää ruokaa ja erilaisia oluita tarjoilevasta oluttuvasta, bierstubesta Saksasta. Yritys muuttui virallisesti kahvilasta ravintolaksi remontin jälkeen aprillipäivänä 1989 saaden B-oikeudet. Saksalaisesta oluthumppamusiikista luovuttiin pian, koska asiakkaat halusivat keskustella keskenään. Kaksi vuotta myöhemmin kaupungin ensimmäinen saksalaistyyppinen oluttupa, Bierstube sai A-oikeudet. Ulkomaalaisten oluiden hankinta oli aluksi hankalaa, sillä maahantuojat vaihtuivat usein ja edellyttivät isojen erien hankintaa. Oluttietous tuntui olevan kiven alla ja se helpottui vasta, kun yksityinen Suomen alkoholitukku aloitti toimintansa.

Yhdeksänkymmentäluvun alun lama iski lujaa uudistuneeseen ravintolaan. Henkilökuntaa jouduttiin taloudellisen pakon edessä supistamaan ja omaa työpäivää jatkamaan. Kaarina on kertonut, että lama opetti hänet tarkkaan menojen ja tulojen seurantaan.

Satu kassaneidistä

Sadun tie yrittäjäksi kävi sattuman kautta. Hän työskenteli viereisen kulmakaupan kassalla ja oli tehnyt tuurausvuoroja Särkkärin baarissa.  Bierstube YETin vakituinen työntekijä sairastui juuri ennen Eeron ja Kaarinan pitkään odotettua matkaa Dominikaaniseen tasavaltaan 1998. Kaarina pyysi Satua tuuraamaan lomamatkan ajaksi. Kahden viikon kuluttua Sadulle tarjottiin pidempää tuurausta ja pian vakipaikkaa. Bierstuben nimestä poistettiin virallisesti Y.E.T. vuonna 2000, mutta nimi jäi elämään asiakkaiden keskuudessa. Sujuvaksi jatkoksi sadulle, hän löysi prinssinsä, omistajapariskunnan Harri-pojan tiskin takaa.  Satu ja Harri menivät naimisiin. He jatkoivat Bierstubea Kaarinan ja Eeron kuoltua kahden kuukauden sisällä vuonna 2005. Harri jatkoi siviiliammatissaan toisen palveluksessa ja Satu otti hoitaakseen ravintolan yrittäjänä.

Perinteitä varovasti uusien

Satu Krogerus sanoo ravintolan pitkän iän salaisuudeksi sijainnin ja uskolliset asiakkaat. Kasarmikatu 5 sijaitsee hänen mukaansa kultaisessa kolmiossa, jonka kulmista löytyvät keskuskenttä, jäähalli ja teatteri. Bierstubessa näkyvät useat maksukanavat ja sen asiakaskunta koostuu kaikenikäisistä, alkaen 18-vuotiaista. Erityisen suosittu paikka on aikapoikaporukoiden urheiluharrastuksien jälkipelipaikkana. Pelisakki tulee treenin jälkeen yksille ja yhä useammin myös syömään. Perinteitä kunnioittaen listalta löytyvät edelleen Kaarinan tapaan valmistetut pyttipannu, ooppera- ja metsästäjänleipä, vorschmak sekä wieninleike. Menestystuotteeksi ovat kehittyneet Hot Wingsit. Siipiannoksia menee vuoden mittaan tuhansia, kiitos alkuperäiskastikkeen. Niitä myydään päivittäin myös mukaan. Kuopion Vuoden yrittäjäksi valittu Satu Krogerus sanoo että Kaarinan alkuperäistä konseptia on muutettu vain jättämällä lounasruokailu pois ja muuttamalla aukioloaikoja.

-Niin, ja sen keilapelin voisin ottaa takaisin, jos sellainen jostain löytyisi, hän nauraa.

(Teksti ja kuva: Vesa Toivanen)