30.1.2017 klo 11:56
Lausunto

Suomen osallistuminen Dubain vuoden 2020 maailmannäyttelyyn

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa Suomen osallistumisesta Dubain maailmannäyttelyyn vuonna 2020.

Lausuntopyynnössä esitetään kaksi kysymystä. Kysytään mielipidettä siitä, tulisiko Suomen osallistua maailmannäyttelyyn. Toiseksi kysytään elinkeinoelämän valmiutta sitoutua rahoituksellaan osallistumisen kustannuksiin.

Suomen osallistuminen Dubain maailmannäyttelyyn

Pidämme hyvin kannatettavana, että Suomi osallistuu Dubain maailmannäyttelyyn. Dubai on matkailun ja vapaan kaupan voimalla kohonnut koko Persianlahden liikekeskuksen asemaan.

Kyseessä on ensimmäinen maailmannäyttely, joka järjestetään Lähi-idässä. Näyttelyyn odotetaan 25 miljoonaa kävijää.

Persianlahden alueelle on viime vuosina tehty useita Team Finland – matkoja eri ministereiden johdolla ja liikemiesvaltuuskuntien eri temaattisin painotuksin. Suomalaisilla on hyvää näyttöä osaamisestaan alueella.

Maailmannäyttelyyn osallistuminen palvelee huomattavasti Persianlahtea laajemman alueen vienninedistämisponnisteluja. Tähän alueeseen kuuluvat koko Aasia ja Afrikka; varsinkin Itä-Afrikka.

Suomen pienten yritysten markkinoille pääsy Persianlahdella on haastavaa. Suomen yhteisesiintyminen toisi monille pk-yrityksille tervetullutta näkyvyyttä. Se voisi myös luoda yrityksille sopivan kasvualustan yhteistoiminnalle sekä suurempien kaupallisten kokonaisuuksien kokoamiselle.

Suomen maakuva Arabiemiirikunnissa on hyvä. Suomi tunnetaan maailman parhaan koulutuksen, tutkimuksen ja kehityksen sekä innovaatioiden maana. Arabiemiirikunnista halutaan luoda aktiivinen pienten ja keskisuurten yritysten kasvupaikka. Pk-yritysyhteistyölle on siten hyvät edellytykset.

Elinkeinoelämän valmius sitoutua kustannuksiin

Maailmannäyttelyyn osallistumisen hintalappu on mittava. Luonnollisesti vain näyttelyssä mukana olevat yritykset osallistuvat kustannuksiin. Järjestönä emme voi tehdä taloudellisia sitoumuksia tai lupauksia rahoituksen suhteen.

Ehdotamme tarkempaa selvittelyä potentiaalisista osallistujista.

Team Finland -toiminnan puitteessa olisi tavoiteltavaa, että myös pienemmät yritykset pääsisivät osallistumaan maailmannäyttelyyn kohtuullisilla kustannuksilla. Tällaisen konsortion kerääminen olisi luonteva tehtävä Finprolle.

Toinen lähestymistapa olisi yhteisosasto jonkun tai usean maan kanssa. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla yhteispohjoismainen osasto.

Suomen Yrittäjät

Thomas Palmgren
kansainvälisten asioiden päällikkö