17.1.2018 klo 14:41
Lausunto

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttaminen

Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiitämme työ- ja elinkeinoministeriötä mahdollisuudesta lausua ehdotuksesta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoitusta koskevan valtioneuvoston asetuksen päivittämiseksi.

Asetuksen määritelmät sulkevat edelleen yksityiset elinkeinonharjoittajat eli niin kutsutut toiminimiyrittäjät Business Finlandin TKI-rahoituksen ulkopuolelle (nykyisen asetuksen 2 § kohta 6), mikä asettaa yrittäjät eriarvoiseen asemaan elinkeinotoiminnan juridisen muodon tähden. Tämä tarkoittaa, että kasvu- ja innovaatiohakuiset yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät esimerkiksi ole oikeutettuja innovaatiosetelirahoitukseen, joka voisi edesauttaa heitä elinkeinotoimintansa kehittämisessä ja lopulta laajentamisessa yhtiömuotoiseksi.

Esitämmekin, että asetusta muutetaan siten, että se on elinkeinotoiminnan harjoittamisen oikeudellisen muodon suhteen neutraali.

Pidämme hyvänä, että asetuksen määritelmiin on lisätty oma kohtansa (9a) nuoresta yrityksestä, joka ei täytä nuoren innovatiivisen yrityksen määritelmää yrityksen TKI-panostusten osalta mutta joka on muutoin oikeutettu luvussa 3 kuvattuun käynnistystukeen. Pidämme myös hyvänä, että jatkossa tukikelpoisten nuorten yritysten sulautumisen kautta muodostetut nuoret ja nuoret innovatiiviset yritykset ovat tukikelpoisia.

Suhtaudumme kriittisesti siihen, että nuoren ja nuoren innovatiivisen yrityksen määritelmien ulkopuolelle on kategorisesti rajattu ne nuoret yritykset, jotka jatkavat toisen, yli viisi vuotta toimineen ja mahdollisesti voittoa menneisyydessä jakaneen yrityksen toimintaa. Mielestämme tämä sulkee käynnistystuen ulkopuolelle sen tarkoitusperät täyttäviä innovaatio- ja kasvuhakuisia restartup-yrityksiä, jotka ovat syntyneet joko omistajanvaihdoksen tai nuoren ja vanhemman yrityksen sulautumisen myötä.

Ehdotammekin, että kohtien 9 ja 9a määritelmiä lievennetään siten, että myös tällaiset restartup-yritykset olisivat rahoituskeskuksen erillisestä harkinnasta riippuen oikeutettuja nuorille ja nuorille innovatiivisille yrityksille tarkoitettuun tukeen.

Suhtaudumme myönteisesti siihen, että jatkossa vähämerkityksellistä tukea ja käynnistystukea voitaisiin myöntää yritykselle ilman projektisuunnitelmaa ja että käynnistystukea voitaisiin myöntää tulevaisuudessa myös vaikeuksissa olevalle yritykselle.

Pidämme myös kohtuullisena, että nuorelle yritykselle lainana myönnetty käynnistystuki, sen maksamaton pääoma ja korot, voidaan jatkossa poikkeustapauksissa jättää perimättä takaisin edellyttäen, että yritys lopettaa toimintansa lainan perimättä jättämisen jälkeen.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että Business Finlandin keskeinen tehtävä on tukea yritysten kansainvälistymistä. Onkin tärkeätä, että kansainvälistymistä edistäviä instrumentteja kehitetään ja niiden rahoituksesta huolehditaan. Käyttökelpoinen yritysten kansainvälisiä yhteishankkeita koskeva budjettimomentti on notifioitu Suomen EU-jäsenyyden yhteydessä ja sille on oma asetus.

Kunnioittavasti

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Joonas Mikkilä
pääekonomisti digi- ja koulutusasioiden päällikkö