9.3.2018 klo 15:02
Lausunto

Ehdotus neuvoston asetukseksi Euroopan valuuttarahaston perustamisesta

Eduskunnan talousvaliokunta

Euroopan komissio antoi 6. joulukuuta 2017 ehdotuksen neuvoston asetukseksi Euroopan valuuttarahaston perustamisesta (COM(2017) 827 final). Komissio esittää euroalueen maiden keskinäisellä hallitusten välisellä sopimuksella vuonna 2012 perustetun Euroopan vakausmekanismin muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi. Euroopan valuuttarahasto olisi unionin lainsäädännön alainen oikeushenkilö ja Euroopan vakausmekanismin seuraaja siten, että Euroopan vakausmekanismin nykyiset taloudelliset ja institutionaaliset rakenteet olennaisilta osin säilyvät ennallaan.

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät katsoo, että valtioneuvoston kanta, jonka mukaan se suhtautuu myönteisesti Euroopan vakausmekanismin kehittämiseen ja muuttamiseen Euroopan valuuttarahastoksi, on kannatettava.

Kiinnitämme kuitenkin huomiota siihen, että Suomen Euroopan valuuttarahaston perustamiselle asettamat edellytykset ei täyty moneltakaan osin ehdotuksessa. Suomen edellytyksen sinänsä ovat perusteltuja, mutta valtioneuvoston kanta Euroopan vakausmekanismin kehittämisestä ainakin toistaiseksi voimassa olevan hallitustenvälisen Euroopan vakausmekanismi sopimuksen pohjalta ei ole proaktiivinen.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti